keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

pika retkipatonki ruisjuurella

retkiviillot vasemmassa patongissa, siitä saa helposti sämpyläpaloja


Pikapatonki juurella kuulostaa lähinnä vitsiltä ja osittain se onkin mutta lopullinen homma että patongin saa taikinasta valmiiksi leiväksi on aika pikaista.

Hiivaleipäjauhot tuntuu heittelevän nykyään kummasti, yhet oli karkeaa kun graham ja nää mun tämän hetkiset tekee tosi tumman taikinan, ennen ne ei juurikaan eronnut perusvehnäjauhosta. Hankaloittaa kummasti kun joka kerta jauho on erilaista.

tumma patonki
170 g vettä
100 + 150 g hiivaleipäjauhoja
30 g ruisjuurta
5 g suolaa
1 g hiivaa

Laita hiiva, vesi, juuri ja 100 g jauhoja astiaan ja anna muhia pari tuntia huoneen lämmössä. Lisää loppuihin aineisiin ja vaivaa koneella kymmenisen minuuttia. Anna taikinan levätä huoneen lämmössä yön yli. Uuni päälle jonnekin 250 asteeseen. Jaa taikina kahteen osaan ja pyöritä kireäksi sikariksi mutta älä murjo ilmaa pois, rullaa patongeksi. Nosta vain kymmenen minuuttia, viillä ja pistä uuniin.

retkiviilto, perusviilto ja tollanen kanoottimalli. Ensimmäinen tehdään raapalla painamalla muut veitsellä


valmiina matkaan


Pakkasin toisen patongin mukaan ja lähdin retkelle, näin hanhia, joutsenia ja ekat leskenlehdet.. ekat pajunkissat ja kärpäsen olenkin jo nähnyt. Hyvä retki.

"waak?" "waak! waak"


Tarvaspää


kukat


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nam, mitä patonkeja. Voisitko kertoa enemmän, miten pehmeästä taikinasta leivotaan kauniita patonkeja ja mitä tarkoitat sikariksi pyörittämisellä ja patongiksi rullaamisella? Ei onnistunut...

t. anni

aleksi kirjoitti...

taikinan kannattaa aina olla kaikissa leivissä aika löysä, siitä tulee parempi rakenne ja enemmän makua.

rullaamisella ja sikarilla meinasin sitä että littaat taikinan ja rullaat sen töttöröksi vähän kun vaikka rullaisi korvapuustitaikinan. rullaus tekee leivästä pinkeän ja se nousee paremmin, oikeastaan kaikki leivät pitää rullata tai pyöritellä jotenkin.