sunnuntai 7. kesäkuuta 2009

kauraleipä oli ihan pahaa

kaunispoika


Ihmiset tulee blogiin hakusanoilla täyskauraleipä, töissä kysellään sellasen perään ja keskustelupalstoilla näkee puhuttavan. Ja kaiken lisäksi täyskauraleipä pitäisi olla hiivatonta eikä suolattomuus tai pieni mauttomuuskaan varmaan olisi pahitteeksi. Ymmärrän ettei kaikki voi syödä vehnää mutta mikä kumman into muilla on täysin vehnätöntä leipää kohden. Vehnättömän leivän ongelmana on sitkon puute jolloin leivästä tulee tiivistä jöötiä ja leivottavuuskin on hankalaa. Kaurajauhossa on myös paljon rasvaa ja se pitäis säilyttää jääkaapissa ettei se härskiinny.
Mutta tämän ihme intoilun takia ajattelin testata tehdä kauraleipää. Lopputulos oli niin kauan hyvä kunnes maistoin sitä, leipä oli täysin mauton ja raa'an limaisen oloinen, hyvin samallainen kun vaikka hiivan on unohtanut normileivästä. Kumma kyllä taikina maistui tosi hyvältä, mukavan kermaiselta joka toimii teeleivissä paiston jälkeenkin

Ohjeen keksin päästä. Tein samaan tyyliin kun ruisleivänkin, vettä piti normi ruisleipä ohjeeseen lisätä koska jauhot imi todella paljon.


Nätti mutta paha täyskauraleipä

1. päivä
250 g vettä
150 g kaurajauhoja
2 g hiivaa(tämän voi varmaan jättää pois)

Kaikki sekasin ja olemaan yön yli.

toka päivä
150 g vettä
80 g kaurajauhoja
50 g kaurahiutaletta (näitä syytän ettei tullut hyvä)
10 g suolaa
2 g hiivaa

Kaikki sekaisin aikasemman päivän mönjään. Tunnin parin nostatuksen jälkeen massa muistuttaa vähän jotain mousea ja on valmis. Muotoile leiväski paljon jauhon kera vähällä jauholla ei päälä olevat repeämät näy niin hyvin. Nosta pari tuntia ja paista 250 uunissa, laske lämpö 225 kun laitat leivän uuniin. Paistetaan pitkään.

Pitää vielä testata uudelleen tai kehittää uusi ohje.

7 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Niin, onhan se kaura terveellistä, mutta miksi pitää kiusata itseään syömällä sitä muodossa, johon se ei luontaisesti taivu? Rieska tai keksi kuulostaa jotenkin kauramaisemmalta. Mutta oikeasti todella antoisaa on lukea sun eksperimentointia!

Jael kirjoitti...

Kaunis tuo leipä on mutta en taida kokeilla jos limainen on lopputulos.Kaura on niin hyvä monessa jutussa muttei taida yksinään leipään sopia.Mitä toisaalta se ihana kauraleipä jossa on reikä keskella, en nyt muista minkä leipomon, maistuu tosi ihanalle.Kai tuon kauran sekaan on pakko laittaa muitakin jauhoja että hyvää tulisi.

aleksi kirjoitti...

no tämä oli vielä testi ja luulen että ihan hyvääkin voi tehdä.. toi jauho on vaan sika hintasta etten kauheesti ala temppuilemaan.

eholla on ainakin joku täys kaurajuttu ja sen jopa hyvääkin vaikka vähän kummalista.

Hanna Takala kirjoitti...

Nää on näitä aina ei voi onnistua -juttuja. Pisteet kokeilusta :D

Anonyymi kirjoitti...

Onko pakko vääntää kaurasta? Kiitollinen olisin jollekkin vehnättömästä versiosta...
T. vehnäallergisen äiti

Elli-neiti kirjoitti...

Näin vuosien perästä mietin, onko ratkaisu tämä?

Lidlistä saa nykyään aivan ihanaa täyskauraleipää.

Salaisuutena kenties

1? psyllium

2? leivotaan melko ohueksi leiväksi

aleksi kirjoitti...

psyllium joo auttaisi, se vaan maustuu musta limaselta ja onhan se oikeestaan lisäaine.. tässähän lähinnä tein "ruisleivän" kaurasta. tähän kauraleipään vois kyllä palata kun niitä nykyään on monellakin firmalla