sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

mantelipullat

ne nousi huonosti ja liian vähän rullattu


"Oikeaoppisesti hiivaitaikiana tehdään sekoittamalla ensin jauhot, vesi, hiiva,sokeri sekä mahdolliset maitojauheet ja lisäaineet. Vasta taikinan teon puolivälissä lisätään suola, kananmunat ja rasva. Näin taikinan rakenteen annetaan muodostua ennen kuin lisätään taikinan kehittymistä hidastava suola ja sitkoa lyhentävä rasva"

törmättiin matkalla villieläimiin


Tänään juhlistamme Ilon kanssa kuuden vuoden vuosipäivää pitämällä pulla ja kaffi piknikin toisen huoneen lattialla. Kyllä kelpaakin juhlistaa. Piknikillä tyrmäävän makeita tosca-ylläripullia. Täytteiden kanssa ei kannata pihdata vaan kun tuntuu että rusinoita on liikaa niitä pitää laittaa vielä lisää.


tämä pulla
muutakin pulla ohjetta voi ihan hyvin käyttää, aika samoja ne aina on, kunhan muistaa kylmän veden, riittävän vaivailun, ei liikaa hiivaa(se kuivaa), riittävästi suolaa, ja huoneen lämpösen voin, ei sulaa.

320 g jauhoja
170 g kylmää vettä
60 g pehmeää voita
60 g sokeria
19 g hiivaa
15 g munaa = eli ei yhtään kun noin pieniä kanoja ei ole
8 g maitojauhetta
4 g suolaa
(2 g kardemummaa)

+voitelumuna ripauksella suolaa ja koristeeksi lisää mantelilastuja, omat vaan loppu jo täytteeseen

Ensin voitelu muna, avaa muna astiaan, pistä vähän suolaa ja vettä mukaan ja sekoita tasaiseksi anna seistä koko muun leivonnan ajan lämpimässä paikassa. Laita kaikki aineet paitsi voi ja suola koneeseen ja sekoita aineet yhteen. Vaivaa noin 3 minuuttia, lisää voi ja suola ja vaivaa toiset. Anna taikinan levätä jauhotetulal pöydällä 15 minuuttia.

enemmän fylliä pojat!


ei pelleillä


mömmö
sopivasti rusinoita ja mantelilastuja
60 g voita
25 g mantelijauhoa
20 g sokeria
10 g hunajaa
(kardemummaa, suolaa, vaniljasokrua)

Sulata kaikki punnattavat aineet kattilassa ja anna viilentyä. Jos mömmö viilenee kuitenkin liikaa sokeri kovettuu mantelijauhon kansa klimpiksi joka lilluu sulassa voissa(hyi hyi), sen voi pelastaa lämmittämällä mömmön uusiksi.

mummo piknik on parasta


Lättää taikina levyksi ja lastaa päälle Mömmö, rusinat ja mantelilastut. Tässä kohdassa mulla menee usein vikaan koska teen tämmösiä rulla hommia niin harvoin ja lopputulos usein on 30000 nuppineulanpään kokoista korvaria tai muuta mitä olen tekemässä. Mutta rullaa silti levy täytteillä pötkelöksi joka on läpimitaltaan yli 5 senttiä ja siinä on kolme tai neljä kerrosta, enemmän kuitenkin kun mulla näissä. Leikkaa siitä parin sentin vahvusia paloja. Aseta palat pellille ja käännä rullan irtopää rinkulan alle, avaa pullaa vähän että täytteet näkyy. Nosta noin tunti, munaa ja paista.

mulla on liikaa suklaata niin kummaa kun se onkin


5 kommenttia:

Iina Kraak kirjoitti...

Joko Aleksin fanikerho on olemassa? Haluun messiin!

Olin melkein kuukauden koneetta ja nyt sain lukea 11 postausta putkeen. Ah ja voih. Melkein tekis mieli leipoa, mut vituikshan se menee kuitenkin. Joten ei tänään.

Oot mahti!

aleksi kirjoitti...

no tervetuloa sitte takasin! oonkin ihmetellyt missä oot piileskellyt

kai tää facebookki on joku fänitysjuttu

Jaana L kirjoitti...

Vietitte sitte Ilon kaa oikein laatuaikaa miesten kesken? :)

Kardemumma kirjoitti...

Helou! Yritin selailla noita sun pullapostauksiasi löytääkseni selityksen kysymykseen, miksi pullataikinaan pitäisi käyttää maidon sijaan vettä ja maitojauhetta. Häiritseekö maidon proteiini jotenkin sitkon muodostumista vai mikä mahtaa olla selitys?

aleksi kirjoitti...

jaana: Ilon sukupuoli ei ole noin selkeä mutta laatuaikaa joo :)

kardemumma: ei itseasissa tarvitse käytää mistään syystä vaan voi pistää ihan maitoa, ite vaan laitan maitojauhetta koska en koskaan käytä maitoa mihinkään niin jauhe on helpompaa.