maanantai 10. joulukuuta 2012

jätkät ja tulitorttu

 tässä kohtaavat lihan savuisuus, sipulien makeus ja juuston lempeän hentoinen sukkaisuus


Tänään päivä alkoi sillä että menin tapaamaan Kulinaarimurulan Jaanaa sushilounaalle, meillä on näes pisniksiä. Olin  ajatellut lähteä lounaalta kattelemaan hyviä piknik-paikoja jätkänsaareen ja sinne päin ja Jaana muisti että siellä on joku piirakkakiska josta tarte flambéeta tai flammekuechea, nimi vaihtuu vähän tekijästä riippuen. Torttua jossa on tulta kuitenkin. Kiska hävisi täysin mielestä kun leikin niin kiihkoissani rumpukoneilla Verkkokaupassa mutta kotimatkalla shoppailin aineet piirakkaan. Tahdoin tehdä tarte flambée munsterin eli peruslätkä ja päällä vielä lisänä munster-juustoa. Munsteria ei kaupassa ollut niin piti tyytyä chaumes-juustoon, siinäkin on aika timanttisen jyrkkä tuoksu. Sekä tarte flambée että quiche lorraine on  hassuja että niihin on täälä salaa hiipinyt juusto, joka ei kumpaakaan oikeastaan kuulu.

pizzavalokuvat on ruokakuvien aatelia, ei haittaa


 teen heti huomenna uudestaan! oli niin hyvää


tarte flambée sukka
pohja, yksi
150 g vehnäjauhoja
100 g vettä
3 g hiivaa
3 g suola

Vaivaa taikina huolella ja riivaa palloksi. Anna pallon nousta 2-3 tuntia hyvin jauhotetulla pöydällä tai leipälapiolla. Päivätunet.

päälle
pekonia. pekonin tilalla käytin uunikylkeä koska Ruoholahden Citymarketin pekonihylly oli surullinen
crème fraîchea
ohueksi leikattua punasipulia, piein valkosipulin kynsi ja oliiviöljyä
munsteria tai vastaavaa vakavasti otettavaa juustoa
pippuria, suolaa

Paista pekoni. Lisää leikattuun sipuliin vähän öljyä ja raastettu valkosipulin kynsi. Littaa pohja ohuksi. Leivitä hapankerma ohuelti pohjan päälle, lastaa päälle liha, sipulit, juustoa ja pari rouhasua pippuria ja hippu suolaa jos on eläkeläissuolauksen ystävä. Paista tosi kuumassa uunissa tosi valmiiksi.

 rantoja ja melkeen näkyy Tukholmaan


 
 Hernesaaren vanhat viljasiilot, ruoppausvehje ja Lauttasaaren vesitorni


   
Danny tietää nää seikkailuhommat


6 kommenttia:

Tuuli kirjoitti...

Minusta pizzakuvat on parhaita! Ehkä niistä ei pidetä, koska niihin regoi välittömästi ja voimakkaasti. Nytkin mun on ihan pakko saada pizzaa tänään, kuvan nähtyäni!

aleksi kirjoitti...

se on se pitsan littanuus lähinnä ongelmana.. siitä on jotenkin hirveen vaikea saada kuvaa ja varsinkin kun täytteetkään ei ole kovin moniväriset

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

Oi hitsi, nyt alkoi tekemään mieli tollasta. Heti tuli kielen päälle makumuisto jostain samantapaisesta ja se oli tosi hyvää. Vaatii tosiaan sellaisen vähän sukkaisen juuston...

Raclette-juusto voisi muuten olla kanssa hyvää. Siis sellainen valkoviinillä hierottu.

Maija kirjoitti...

Mää sanoisin tota ohueks leiväks jossa on päällisiä. No juu, tein kumminki junttiversion; punasipulit oli mätiä, ni käytin keltasipulia, pekoni ja juusto oli halvinta mahrollista ja niitten alle levitin vanhentuntutta ruahosipulituarejuustoo. Ihan törkeen hyvvää tuli.
Tota "3g hiivaa" vähä ihmettelin. Mut väliäkö tolla ko kaatelin ainekset silmämääräsesti pusseista ja hiivaa heitin koko paketillisen. Tuli pari issoo "leipää", nam. Kiitos ohjeesta.

aleksi kirjoitti...

sehän on ohut leipä jossa on päälisiä mutta tätä yleensä kutsutaan tolla hienolla nimellä :)

jos tahtoo saada aikaan juuri sitä mihin ohjeessa ohjataan niin sillon sillä "3g hiivaa" on väliä :)

tuossa on pitkä lepo, paljon isommalla määrällä hiivaa taikina lässähtää ihan pilalle.

aleksi kirjoitti...

ja minna vuokolle: varmaan moni vahvempi sulava juusto toimii kivasti. ostin tänään vähän vanhempaa Espanjalaista mahon juustoa, se olisi ollut varmaan hyvä myös.
varmaan pelkkä sinihomejuusto(roquefort), peksu ja hapankerma olisi myös hyvä.