keskiviikko 19. joulukuuta 2012

Foto ois kiva.

"rakkaani? oliko se tuo talo?"


Jossain välissä kaikille koittaa se heti. Keijo kävelee kotiisi ja kiipeää tohon lipastolle kurkkaana ja elviksenä. Mutta vaikka tämä Hetki oli odotettavissa ja jo selkeästi lähellä oli joululahjaruisleipä vaivattava silti käsin. Aina keijo ei ole käsillä tai vasta pakettiautossa pihalla. Jatkossa katsomme telkkaria, saunomme ja kuuntelemme uusimmat country-levyt keijon kanssa yhdessä. Keijo keittää aamulla kahvin ja minä puuron, koira odottaa jo ovella. Tästä on joka suuntaan yli kilometri ja ulkona sataa lunta. Keke on vapaa ja pitää suklaarusinoista, koirista ja kevätauringosta. Minäkin olen vapaa mutta en pidä juuri mistään.

"tuo joka jo palaa? ei ei, se on Juulian"


"eikun tuo sininen! tuolla taivaanrannassa!"


makea ruisleipä joululahjaksi
150 g juurta
150 g lämmintä vesittä
150 g ruisjauhoa
35 g vehnäjauhoa
20 g siirappi
6 g mallasta
6 g suolaa
5 g hiivaa, hiiva ei tietenkään tarvitse jos juuri on hyvä mutta en uskaltanut lähteä leikkimään juhlakalulla

Jos taikina tuntuu liian löysältä tai kovalta lisää vähän vettä tai vehnä tai ruisjauhoja. Ruisjauhoa pitää lisätä varovasti koska on se karkeaa ja imee vettä hitaammin ja taikinaan on helppo lisätä liikaa jauhoja. Ruisleipään voi vapaammin lisäillä jauhoa koska varsinaista sitkoa ei ole ja lisäily saattaa olla tarpeen koska ruisjauhojen laatu tuntuu heittelevän paljon enemmän kun vehnän. Tällä samalla ohjeella tavallisilla ruisjauhoilla taikinasta tuli liian kova ja luomujauhoilla liian löysä.

Sekoita kaikki aineet yhteen ja vaivaa kunnolla sekaisin, samallaista vaivausta ei tarvitse kun vehnän kanssa. Anna taikinan levätä noin tunti, ja jaa se osiin. Omat lahjaleivät oli neljäsosia tästä taikinasta (n. 250 g) mutta ne on perusleiviksi liian pieniä. Pyöritä taikinasta leipiä paljoa ruisjauhoa käyttäen ja anna nousta kunnes leipien pinta on repeillyt. Paista pitkään ja kuumassa uunissa kunnes pinta on kova ja repeämien reunat alkaa mustumaan, olen tehnyt liian vähän ruisleipiä enkä osaa sanoa tähän mitään parempaa ohjetta.

"ei, puhut sekavia rakkaani, se talo oli rannassa ja punainen, pihalla koira ja hajonnut leikkimökki"


2 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Voi Aleksi,tuo ruisleipä maistuisi mulle nyt niin hyvin!

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

Oi, miten upeita leipiä. Nuohan tuoksuvat kuvankin kautta.

Ja tuo karamelliyleiskone on tosi herkun näköinen...