sunnuntai 16. lokakuuta 2011

joskus

kaakaosta kuvan laittamienn blogiin on lähes yhtä tyhmää kun lähikuva sosekeitosta


Tämä sunnutai on taas leipurin sunnuntai, vaikka aamulla ehkä vähän pakottaa päätä niin herään aivan liian aikasin ja meinaan mennä päiväunille jo kymmenen aikaan. Mutta lähdimme poikien kanssa aamubrunsille, jolle ei koskaan päästy ja Animatricks festarin suomen parhaat palat näytökseen. Aamupala vaihtui Lasipalatsin Java kahvin Kanniston leipomon vuohenjuustociabattaan ja U. kalevan bisseen. Kanniston ciabatta on muuten huonontunut siitä kun olin sielä joskus 1998 tekemässä voitaikinoita ja omppuleivoksia. Lopulta päädyin myös lasipalatsissa olevaan Caffi kahvija suklaakauppaan. Caffi on kahdella tavalla hieno paikka; se myy kai ainoana suomessa Praluksen suklaata(vaikka yksi suklaanörtti sano että siellä on niille liiaa kuuma) ja myyjät ei tiedä suklaasta mitään. Ei niin yhtään mitään. Niiltä kysyy jotain niin ne kattoo suu pyöreänä ja sanoo ettei tollasesta ole ikinä edes kuulleet.

Ostin liian kalliin kaaojauheen mutta on se hyvää, itke mauton Van houten, itke!

kaakao
200 g kohtuu rasvasta maitoa tai vettä
15 g hyvää alkalisoitua kaakaojauhetta, Valrhona, Pralus, Domori..
(2 g vaniljasokeria)

kiehauta maito, lisää siivilöity kaakao.

tässä kuvassa sentään seikkailee Ilo, tuo kilpikonnista parhain


Olen vähän ajatellut että lopetan blogin tällaisenaan ja jätän leivonnan ohjeineen pois. Keskityisin pelkästään mäkätykseen, asioiden arvosteluun ja typerien ruokakulttuurijuttujen haukkumiseen. Sirénin applesiinimantelimassaa voisiin kyllä vähän kehasta, huh se vetää housut jalasta.

21 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Älä nyt sentään lopeta....

Kimpassa kirjoitti...

Nyt ei kannata vaihtaa blogin linjaa kun just mainostin tätä sukulaiselle kaupungin kovimpana leivontablogina!

Anonyymi kirjoitti...

Teitkö Kannistolla myös perunarieskoja (tms., en muista just nyt niiden nimeä)? Ne oli niiiiin hyviä. Ihan tuoreina, vielä vähän lämpiminä... Samoin croissantit.

Tusla kirjoitti...

Leivonta ja mäkätyshän on oikein hyvä yhdistelmä. Kauhee kriisi jos lopetat!

Anonyymi kirjoitti...

tännehän on pakko palata jos jotain haluu leipoa ja vielä oppiakkin.. siksipä kysyn kun en löytäny vastausta ja aattelin että ossaat neuvoa...
- missä se taikina kannattaa nostattaa jotta säästyy kuivumiselta? Öljyä?
- ja sit se nostattamisen jälkeinen vaivaus ja riivaus...ja jotta leivän pinnasta ei tulisi kuiva vaan pysyisi "kiiltävänä"
alkuhommat hoituupi ohjeilla loistavasti, vielä tän lopun kun saan kuntoon :)!

Ai niin ja kirkkonummelta saapi hyviä jauhoja, ei niin kohoa ja tiivistä, mutta maku on loistava
http://personal.inet.fi/yritys/maatilapuoti/

meidän aleksi kirjoitti...

en mä bloggaamista ole lopettamassa mutta jotenkin noiden ohjeiden kirjottelu ja keksiminen on alkanut tympäseen vaan.. kai se siitä kun välissä kirjottelee vaikka sunnuntai brunsseista ja muusta.. vois vaikka testata lähi leipomot.

anonyymi: niillä on kaksi paikkaa jossa ne leipoo, ite lähinnä käväsin pari kertaa siellä missä tehdään leipiä ja koko rieskaa en edes muista. croissantit oli musta vähän huonoja, niillä on tapana nostaa tollaset tuotteet varmaan liian kuumassa, voit sulaa ja paistettuna ne on vähän liian pullamaisia, lehtevyys ei oikeen toimi. samaa ongelmaa on myös niiden wienereissä. omppuleivos on sen sijaan juuri niin yksinkertaisen suomiklassikko kun kuuluu ja ihastuttava :)

meidän aleksi kirjoitti...

toinenkin anonyymi: taikina kannatata nostaa muovin alla, ite käytän niitä kaupan hedelmä pusseja joita aina kulkeutuu liikaa kotiin kuitenkin, nostatusastian öljyäminen on myös hyvä mutta lähinnä siksi että sen saa ilman väki valtaa pois astiasta ja kuplat säilyy. sitä nostamista muuten kutsutaan sitte levoksi, muotoillut leivät nostetaan :)

riivaus ei sinänsä tee pintaa kiiltäväksi vaan tasaa kuplat ja usein sanotaankin että suomessa leivät riivataan liikaa ja sisus on tosi tasakuplaista. joku ciabattahan vaan leikataan ja pistetään pellille. riivauksella se taikina tulee pinkeäksi palloksi ja nousee hyvin ja pysyy muodossa. se on vähän kun vesikuplan pintajännitys. riivaus on sinänsä vähän ongelmallista koska leipä yleensä nousee paremmin ja enemmän kireämmäksi riivattuna mutta siitä tulee kiinteämpää. patongin pötkötys ja vaikka pullapitkon letitys tekee samaa kun palloksi riivaus.. mutta mitä varsinaisesti tahdoit tietää riivauksesta? :D


saan uuden bloggauksen kohta näistä kommenteista.. kysykää vielä joku jotain?

Nanna kirjoitti...

Sovitaanko, että leivot inspiraation iskiessä, muun ajan sitten bloggaat: arvostelet, kettuilet ja saarnaat.
Suomi ei pärjää ilman yhtä anarkistista leivontablogia. Viva ciabatta!

Essi kirjoitti...

Härregyyd sulla on tommonen parinsadan euron muumimuki.

Hayley kirjoitti...

Joo, kunhan rehellinen mäkätys ei lopu niin valtakunnassa on kaikki hyvin! Brunssipaikat on kyllä aihe mistä lukisin mielelläni lisää, noin niinkun vinkkimielessä.

Anonyymi kirjoitti...

Jatka vain kirjoittelua aiheesta kuin aiheesta. Sinulla on vielä tuota nuorekasta energiaa, joka minulta täti-ihmiseltä jo puuttuu.

Brunssi- ja ravintola-arvostelut ovat aina mielenkiintoisia.

meidän aleksi kirjoitti...

ai nuorekasta energiaa? mähän oon kohta leivontablogien eläkelläissarjaa :D

Jaana L kirjoitti...

Let it be, Aleksi!

Ebe kirjoitti...

Täällä yksi täti-ihminen komppaa toista kommentoijaa, toista täti-ihmistä. Tämä on aivan parasta ja piristävää noiden kakkumakeuksien keskellä (tunnustan, olen yksi heistä :( ) Jatka miten jatkat, kunhan et vaan lopeta bloggailua!!! Mitä minä sitten käyn lukemassa :D ??

meritähti kirjoitti...

tämäkin täti laittaa kortensa kekoon: ikinä (melkein) en leivo mut tää on ihan mun suosikki blogi...ihan sama leivotko vai mitä mariset, luen silti. Ja Caffissa myytiin kyllä oikein hyvää kahvia mut jauhatus ei menny ihan kohdalleen (ainakaan mun Pavoniin, mut oma vika hanki mylly-sanoisin.)

Paimen kirjoitti...

Täältä tosiaan on haettu monta vinkkiä leivontaan, joten toivonkin, että vaikka reseptit jäisi vähemmälle niin silti jakaisit vinkkiä ja niksiä. Toki mielellään lukee myös kahviloista ja suklaasta ja mikä milloinkin tuntuu sopivalta :)

Anonyymi kirjoitti...

yhdyn kommentteihin ja juhlin koska Ilo ilmestyi(<3)!

t. sama miksi ei iloa-mäkättäjä

Tuuli kirjoitti...

saako stokkalta rasvasta vettä?

meidän aleksi kirjoitti...

tuuli: luulisi saavan.. mitä sieltä ei saisi? mutat kyllä se tavallinenkin kelpaa ihan hyvin

Anni kirjoitti...

Tosta sun Kannisto -jutusta tulee mieleen että olisit leiponut kauemminkin. ;D Mut mua et huijaa!

Anonyymi kirjoitti...

Kyllähän näitä Aleksin kirjoituksia viihtyy lukemassa tämmöinen ikämies-setäkin joka harrastanut kotileipomista liki 40 vuotta.

Tullut kokeiltuakin joitain leipiä tehdä, mutta huonolla menestyksellä, syynä tosin vain itse leipuri joka ei malta noudattaa ohjetta vaan säveltää omiaan.. =D

hannes