torstai 20. lokakuuta 2011

omppu pâte de fruit

mun kiesi


Joskus kauan sitte ostin jo omppupyrettä että koitan tehdä tämmöstä pâte de fruit marmelaadia. En ole mikään marmelaadin asiantuntia mutta tämän tyylinen on kai ainakin alunperin tehty keittämällä hilloa kokoon todella pitkään ja jähmettynyt hillo on leikattu paloiksi ja sokeroitu. Kokoon keittäessä pohjana ollut hedelmäpyre menee tietenkin kokoon(haa!) ja pieneen määrään marmeladia saa laitettu hirvittävän määrän marjoja tai hedelmiä siksi laatu marmelaadin hinta saattaakin olla hirvittävä. Tämmönen pâte de fruit on samalla tavalla marmelaatia verrattuna vihreisiin kuuliin(jonka kauppanimi onkin näköhään vihreitä kuulia) kun Saariosen peruslätkä verrattuna oikeaan pitsaan, jotain kaukasta yhtenäisyyttä löytyy. Tässä mun ohjeessa vedetään kulmat komeesti suoriksi ja marmelaadin jähmetys tehdään lisätyllä pektiinillä joka tulee hyytelösokerista. Hyytelösokeri on helppo mutta vähän ärsyttävä kun se myös määrää aikalailla sokerin määrän.

pakkasin jokusen mukaan ja syötin parille muulle bloggaajaraukalle


marmelaati
300 g omppupyrettä
220 g hyytelösokeria
4 g sitruunamehua

sellasta pienempi kiteistä sokeria pinnalle, hienoasokeria?, sirosokeria? Muistan vaan että joku firma myy sitä kide23 nimellä jossa 23 taitaa olla 0,23 milliä per sokerin kide.


Sekoita kaikki aineet yhteen kattilaan ja keittele pienellä liekillä noin 15 min. Kaada massaa öljyttyyn astiaan jähmettymään, se jähmettyy aika nopeasti mutta kannattaa pari tuntia odotella. Leikkaa marmelaadilevy paloiksi ja pyörittele sokerissa.

omput saa kaupasta tötsässä


hyvin uppoo jallun kanssa


7 kommenttia:

meritähti kirjoitti...

no tää vaikuittais tarpeeksi yksinkertaiselta munkin yrittää. En vaan tajuu miten se massa muuttuu levyksi siellä astiassa? (ja tää ei oo nyt mitään sarkasmia vaan rehti kysymys)

meidän aleksi kirjoitti...

sitä mömmöä kun laittaa sinne astiaan se on vielä löysähköä ja leviää levyksi, pitää vaan olla sopivan kokonen astia :)

Jaana kirjoitti...

Tää oli helkkarin hyvää!

meritähti kirjoitti...

okei nyt tääki tajus!:)

Merituuli kirjoitti...

en koe itseäni raukaksi maistettuani tätä. ihanan pehmeää, hyvää oli. kiitos!

sauvajyvänen kirjoitti...

Pektiiniä taitaa saada ainakin apteekista ihan sellaisenaan, ei tarvi läträtä sokerin kanssa jos ei halua.

Jytis kirjoitti...

Yksi maistiaisen saanut bloggaajaraukka kiittää, todella hyvää. Antoi uskoa kaikkien epäonnisten marmeladitestailujen jälkeen että vielä on toivoa!