perjantai 14. lokakuuta 2011

kuivahkoo menoo

pirun rumathan niistä tuli


Tänään mun piti kirjottaa täydellisyydestä ja tai sen puutteesta ja siitä miten kotona leivotut jutut on ihmisten mielestä aina niin ihania, ihan sama miten iljettävää kymää ne ois..

..Mutta! rakasjääkaappimultimediapakastimenrottelo otti ja teki itsarin, nyt jääkaapissa on oikeasti vaan se valo. Jääkaapittomuuden kanssa tulee hankalaa sillä mihin pistän rakkaat juustot? mutta pakastin sen sijaan on ollutkin lähes turha, olen säilyttänyt siellä tuoretta hiivaa ja viime jouluna tehtyä patonkia ja sillä patongilla ei nyt ole edes niin väliä. Mikroautouunin kanssa on ollut vähän samaa ja olen käyttänyt sitä noin kaksi kertaa vuodessa suklaan sulattamiseen, nyt sekin makaa kaapissa. Tuoreen hiivan säilytykseen pakastin on ollut kiva, kaupasta voi ostaa kokonaisen sellasen sikxpakin hiivaa kerralla, murustaa sen pikku muovipussiin ja iskeä pakkaseen, sitte voi taas leipoa pari kuuta rauhassa. Nyt sitten ostin kuivahiivaa(HYI!) ja teen testin, eroaako se mitenkään ja luuleeko herra leipuri oikeasti huomaavansa yhtään mitään eroa kun näin leipoo pari känttyä kotona(onko kusi jo noussut päähän?). Vähän tässä testissä tuntui että nämä nousi hitaammin ja olisi tarvinnut pidemmän nousuajan. Kuivahiivan kanssahan on myös näitä hassun hauskoja uskomuksia niikun tuoreenkin miten sitä pitää käyttää, pussissakin taitaa lukea "sekoita kuiviin aineisiin".. älä tee niin, se on turhaa..

kohtuu jees


Kuivahiivaaahan käytetään sitte yksi kolmannes tuoreen määrästä eli taikinaan tulee lisää ainetta joka imee nestettä ja samalla nesteen määrä vähenee mutta näin pienissää taikinoissa heitto on niin pientä ettei juuri ketään kiinnosta. Nestettä voi lisätä sen 10 g per 300g leipä.


rukiilla maustettu patonki
235 g vehnäjauhoja
175 vettä
10 g karkeita ruisjauhoja
5 g suolaa
5 g pellavansiemeniä
2 g kuivahiivaa / 5 g tavallaista

Sekoita kaikkia aineita koneella kaksi minuuttia ja vaivaa nopeammalla kuusi, anna taikinan levätä noin kaksi tuntia. Muotoile taikinasta kaksi tai kolme pikku patonkia, anna niiden nousta noin tunti ja paista.

sinä olet seuraava


Ja koska nyt on Syksy joka on tosi dorgaa(ei varsinaisesti syksy vaan se talvi joka tulee sen jälkeen) ja kaikki on ihan tyhmää muutenkin ja kohta tulee vuoden masentavin juhla joulu niin ajattelin että kuunnellaan maailman paras biisi. Maailman paras biisihan on karkkiksen Hei johanna, biisi joka valittiin jo 15 vuotta sitte maailman parhaaksi biisiksi. Hassua ettei juuri mikään ole tässä ajassa muuttunut, ei edes maailman paras biisi(no Jenni Rope vähän kun kattoo ton videon..).


5 kommenttia:

Anna kirjoitti...

Oisko tarvetta uudelle jääkaapille? Saat ilmaiseksi, kunhan noudat Kampista.

meidän aleksi kirjoitti...

eiköhän sellasen uuden saa kun soittaa vuokranantajalle.. ja toisaalta tämä on hyvin mielenkiintosta nähdä tarviiko jääkaappia lopulta mihinkään. mikron, pakastimenkin ja lähes kaikki muutkin koneet oon huomannut jo turhiksi..

Anna kirjoitti...

No, mikro nyt on ihan ankea vehje. Pakastin on kyl tärkeä, jos säilöö marjoja ym.

Riitta kirjoitti...

Moikka

EI KUULU TÄHÄN, VAAN YRITIN LÄHETTÄÄ SÄHKÖPOSTIN. ILMOITTI, ETTEI TUNNISTA OSOITETTA:
Mistä Helsingissä saa kohotuskoreja?
Ja mukavaa, kun kirjoittelet. Olen monta hyvää leipää tehnyt ohjeillasi. Erityiskiitos, koska ohjeet ovat pieniä; muutenhan leipäfriikki pyörisi….
Kiitos avusta
Riitta Mattinen

Mervi P. kirjoitti...

Oon kyllä sitä mieltä, ettei tuo ole maailman paras biisi. Mutta tietty jos se on joskus sellaseksi valittu, niin kai se sit on. Paras on mun mielstä Äl-oo-ve, vaikka se onki vähän lälly.