torstai 19. tammikuuta 2012

pane di farro

kampasimpukka!


Nyt on hienoa keksiä pahan ja vaarallisen tavallisen vehnän paikalle muita viljoja niinkun vaikka tämä emmer niin onhan mun pakko testa se. Speltti on testattu ja musta se oli kun ois käyttänyt huonoa grahamia(joka on kamalaa leivonnassa jo muutenkin), parasta speltissä on sen hassu vaaleanpunaisuus. Emmer-vehnää kasvatellaan vieläkin jonkun verran itäeuroopassa, Espanjassa ja Italialassa vuoristoisilla alueilla vanhastaan näiden uusien trendikasvattajien lisäksi. Italialaiset varsinkin käyttää sitä jokun verrankin ja keittelee siitä risottoa (farrottoa?), keittoja, käyttää salaateissa ja leivässäkin. Egyptin faaraotkin diggaili syyä emmer-vehnäpullaa pyramidien rakennustauoilla. Ostin Kluuvin maatilatorilta kilon säkin Malmgårdin vehnää sikahintaa(6.7e). Hintahan on tosi älytön koska tostahan tulee leivälle hintaa jo lähes sama kun kaupassa, rupisia muovipussileipiä saa jo kärryllisen. Tossa ronkkiessani jauhoa ihmettelin että mihin ihmeen käyttöön tuo on ajateltu, jauho on tosi karkeaa melkeen kuin joku manna. Emmeristähän sanotaan että siitä saa tosi huonon huonon sitkon aikaan ja tollanen ryynimäisyys vaan huonontaa sitä edelleen. Tästä tulee mieleen kakkujauhot mutta en kyllä usko että joku kinuskikissa näistä kakkuja vääntää.

yleensä erikoisjutut on vaan kokojyvää mutta näitä sai sihtinä, hyvä


Koska aina sanotaan emmerrin huonoista sitko-ominaisuuksista (maatilatorin tätikin sanoi) niin ajattelin lähteä taikinan tekoon kikkaillen ja käytin autolyysiä. Autolyysin ideana on että jauho saa imeä rauhassa veden itseensä ilman suolan ja muiden mörököllien haittaa ja rakentaa oman sitkonsa. Jos autolyysaa jauhot yön tai kahden yli mukaan tulee myös paljon paljon makua ja kaunista väriä. Taikina muuten maistuu vähän ruispuurolta ja se sitkokin tuli todella hyvin vaikka muuta sanotaan. Huomasin myös että tämä tarvii enemmän suolaa kun perusvehnä.

Emmer nimi tulee muuten latinansanasta jota tarkottaa tärkkelystä ja kluuvi tarkottaa sulkeutunutta merenlahtea(tai jotain vastaavaa), siinä oli päivän turhahkot nippelitiedot.

nostin taas korissa


leipää emmer-vehnästä
250 g sihti emmertä.. emmeriä? äm ärrää?
170 g kylmää vettä
6 g suolaa
4 g hiivaa

Sekoita jauhot ja vesi tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan autolyysautua, puolituntia riittää ihan hyvin tässä. Lisää loput aineet ja sekoita kaksi minuuttia ja vaivaa viisi mutta varovasti, autolyysillä ylivaivaus käy hetkessä. Anna taikinan levätä öljytyssä astiassa kaksi tuntia tai kunnes se on silminnähden eloisa, taittele taikina kaksi kertaa levon aikana. Muotoile taikinasta leipä ja nosta noin tunti. Jauhota emmerillä, se jauhon karkeus näyttää hyvältä ripotteena.

aika komeet reiätkin tuli


Leivästä tuli paljon parempaa kun odotin, vähän kuivan olosta samalla tavalla kun karkeammilla jauhoilla usein ja "terveellisen" ja jotenkin kuivan heinän makunen. Tämä varmaan maistuu siltä jos lestyissä ruisjauhoissa olisi gluteenia ja niillä vois tehdä vehnäleipää, jännää. En kyllä siltikään tee pelkästään emmeristä enää leipää jo hintansakin takia mutta mausteena menee ihan hyvin ja pinnassa näyttää komeelta.

Anni ja katri teki eilen laskiaispullaa koska katrin sohvan alta löyty mantelimassaa..


..ja kippas viiniä ja sotki


4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei sano miten se ylivaivaus näkyy taikinassa (siis tekohetkellä, ei valmiissa leivässä) - en tajua. Jos vaikka koneella vaivaan taikinaa ja kokeilen muutaman minuutin välein sitkoikkunakokeella ja taikina vaan repeilee, niin jatkanko vaivausta vai ollaanko jo metässä?

aleksi kirjoitti...

taikinasta tulee limasta tahmaa ja kosteaa kun neste ei pysy siellä enää.. laita tuoretta valkosipulia taikinaan ja vaivaa niin näät.

jos sitä ikkunaa ei saa aikaan niin jatka vaivausta vaan, ylivaivaus ei ole kovinkaan mahdollista ellei taikinaa unohda koneeseen tai käytä jotain tämmösiä kikkkoja.

Anonyymi kirjoitti...

Ahaa, kiitos selvennyksestä! On se kumma, kun pullaan ja briossiin saa koneella nätin sitkon mutta samankokoiseen leipätaikinaan ei sitten millään. Täytyy yrittää vielä.

Kari Rajala kirjoitti...

Tein tuosta emmerin sihdistä tuorepastaa. Oli helppoa työstää ja hyvää tuli. Ihan perusohjeen mukaan:
- 300 g emmeriä
- 3 kananmunaa
- 1/2 tl suolaa
- 1 rkl öljyä.

Jauhoista keko ja siihen suola sekaa. Kekoon kraateri ja munat rikotaan sinne. Sitten vaan nyppimään jauhoja ja munia sekaisin. Jonkin ajan kuluttua öljyä mukaan. Vaivausta väh. 10 min. Kelmun sisään puoleksi tunniksi. Sitten vaan pienempinä paloina mankeloimaan pastakoneella ja lopputaikina odottamassa kelmun alla vuoroaan.