maanantai 3. tammikuuta 2011

vuoden ensimmäinen leipä, pane francese

siinä se taas on


Tämän ihan saman herkkuleivän olen joskus ennekin pistänyt blogiin mutta nyt se tulee taas. Leipä on hyvin samaa kun ciabatta mutta tehty italialaistyyliseen esitaikinaan bigaan joka on kova, yleensä ciabatta on löysällä esitaikinalla tai vaivattu valmiiksi jääkaappiin.
Ja vaikka tämän ohje on todella helppo niin musta tämä ei ole ikinä onnistunut ihan täysin. Aikaisemmilla kerroilla leivät on "tunneloituneet" eli niissä on ollut sisällä yksi iso kupla tai luola. Tämän kertainen taas oli vähän liian kova ja vähän mautomampi. Tätä joutuu myös siirtelemään ja nostelemaan nousseena joka voi lässäyttää taikinan. Bigasta taikinan teko voi olla ehkä vähän hankalaa jos tämmösiä ei ole tehnyt paljoa koska kovaan taikinaan lisä vesi ja jauho ei välttämättä meni niin helposti. saksimalla esitaikinan veden juttu kuitenkin onnistuu ihan hyvin.

Huomenna sitte sitruunafocaccia..

paloiteltu biga


pane francese
esitaikina
140 g vehnäjauhoja
80 g vettä
3 g hiivaa

Vaivaa aineet sekaisin, ei tarvitse olla sitkoa. Anna taikinan nousta pari tuntia ja laita yön yli jääkaappiin. Esitaikinan voi käyttää hetikin mutta maukkaamman saa jääkaapilla.

taikina
kaikki aikasempi esitaikina
210 g vehnäjauhoja
150 g vettä
6 g suolaa

Vaivaa 3 minuuttia hitaalla ja 6-7 nopeammalla. Laita taikina lepäämään öljyttyyn astiaan 90 minuutiksi. Kaada taikina jauhotetulla pöydälle varovasti murjomatta sitä ja leikkaa paloiksi. Jauhota liina kunnolla ja nosta palat sille nousemaan 45 minuutiksi niin että äskeinen ylä puoli on alhalla. Liinalla voi olla myös vaikka auringonkukansiemeniä jotka tarttuvat leipiin. Nosta taas kääntäen pellille ja paista 225 asteisessa uunissa kullan väriseksi.

Tämmöstä leipää ei sitten missään nimessä saa syödä kuumana!
Varsikin löysätaikinaiset leivät paranevat jäähtyessään ja homma menee osittain hukkaan jos heti syö. Sama homma kaupan leivässä, ei kannata koskaan ostaa pakattua lämmintä leipää vaikka ihmiset luulevat että se tekee siitä jotenkin parempaa(ooh! ompa ihanaa ja tuoretta!). Leipä on vain pakattu liian kuumana ja menee pussissa nahkeaksi ja kuori pilalle siihen mennessä kun sen saa kotiin asti.

paloiksi


2 kommenttia:

Ebe kirjoitti...

Mulle pari leipää, jookos :D

aleksi kirjoitti...

totta kai.. tungen ne postiluukusta alas