lauantai 29. tammikuuta 2011

savuruisleipä

voita ja leipää


Riihiruisjauhoja on kai parikin kommentoijaa mulla fiilistellyt ja koska en ollut sellasta koskaan testannut niin menin ostamaan, tämä siis tapahtui jo joskus syksyllä. Riihijauhossa on mulle kuitenkin sama ongelma kun muissakin savuhommissa, savustetussa paprikajauheessa, savutabascossa sun muissa, se savu on niin vahva ja kaiken ylittävä että kaikki maistuu vain siltä. Voi niitä tietty käyttää ja käytänkin mutta ihan pieniä määriä yleensä, nano-mittarilla, piu piu piu(tuo on siis ääni joka tulee hyvin pienistä ja tarkkuutta vaativista jutuista).

Riihijauhosta tulee leipään hassu maku, ihankun leivänpäällä olisi aina meetvurstia, todellinen rasvaton meetvursti. Nerokasta.

lähäri


rukiinen peruskäntty johon jostain syystä pistin vähän siirappia
180 g hiivaleipäjauhoja
160 g vettä
30 g riihiruisjauhoja
20 g ruisrouhetta
5 g siirappia
5 g suolaa
5 g hiivaa


Vaivaa kaikkista aineita taikina, 3 minuuttia hitaallla ja 6 nopeammalla. Anna taikinan levätä öljytyssä astiassa 3 tuntia jonka aikana tee taittelu 3 kertaa. Nosta muotoiltua leipää tunti ja paista.

mhin se voi meni?


Typerä vehnäjuuri ei vieläkään jaksa nostaa leipää omillaan, nyt se on kasvanut jo monta viikkoa. Ei ihan tyyliin "7. päivä, nyt juuri on valmis" niiku monissa ohjeissa on.


8 kommenttia:

Chef Malx kirjoitti...

Herkullisen näköinen leipä, just sopivasti tummaa pinnassa. Mistä muuten ostit riihiruisjauhot?

aleksi kirjoitti...

kiitoksia.

jauho on muistaakseni ihan prismasta mutta oon nähnyt niitä muuallakin isommissa kaupoissa

Anonyymi kirjoitti...

Pohdin tuossa sellasta, että tykkäisiköhän juuri sellaisesta hieman 'rustiikimmasta' jauhosta? Muita hyviä pöpösiä kasvatellessa käytetään aika usein teollisesti puhdistettujen ja muokattujen lisukkeiden sijaan puhdistamattomia aineksia (vrt. valk.sokeri-> intiaanisokeri tai kaupan maito-> tankimaito kefiirin teossa) T. Vertsu

aleksi kirjoitti...

usein sitä sanotaan että sen juuren teko kannattaa alottaa luomuruisjauhoilla mutta siinä vaiheessa kun siellä on jo jotain elämään niin se on aika sama mitä sinne pistää kunhan on ruokaa hiivoille

IreneKin kirjoitti...

Suolakristallivoita! *Tahtoo!* Mistä ostit, vai toitko Ranskasta mukana?

aleksi kirjoitti...

ihan tosta keskustan (helsingin) stokkalta.. sitä saa myös ihan pikkusissa paketeissa joka on mulle hyvä.. ja se on sairaan hyvää :)

Herkkusuu kirjoitti...

joo kyllä se kunnon hapanjuuren kehittäminen/kasvattaminen kestää vähän pidempääm kuin viikon, jotta se oikeasti toimii...en ollut kuulutkaan että savustettuja jauhoja sa kaupasta! Onko näitä riihijauhoja muitakin kuin vain ruisjauhoja? käytätkö konetta leivän leipomiseen?

aleksi kirjoitti...

riihijauhoja oon löytänyt ihan tavallisesta kaupasta. en tiedä onko muita riihijauhoja kun ruista edes olemassa mutta luulen että se on ihan ruisjauhojen erikoishomma.


joo ja koneella teen.. joku tollanen vähän halvempi kenwood