maanantai 23. tammikuuta 2012

kaikilla kuiduilla

krokodalia


Päivän kikkailuleipä, joka vaikutti aiva tuhoon tuomitulta alkuun mutta onnistuikin yli odotusten joka saralla. Leivän suurimpana kikkailuna mulle oli kuumajuuri jollasta en ole kai koskaan jostaan syystä käyttänyt ja jonka takia taikina on aika jöötiä. Vaivauksen ja parin tunnin lepäilyn jälkeen näytti että taiknan voi suoraan viskata roskiin mutta seuraavana päivänä nousun jälkeen leipä olikin noussut oikeen nätiksi ja isoksi. Kikkailin myös paiston kanssa että tuo pinta avautui noin. Laitoin juuri viilletyn leivän mahdollisen kuumaan uuniin, annoin olla pari mitnuuttia ja laskin lämmön jonnekin alle sataan asteeseen, sitte vaan odotellaan että leivän pinta repeää. Jonkun ajan päästä uuni taas takaisin paistolämpöön.

valkoinen valas

Jos leivän alottaa viiden aikaan niin sen saa hyvin jossain vaiheessa jääkaappiin yöksi ja aamulla se onkin kohta jo valmis.


rouheleipä
kuumajuuri/liotus
150 g kiehuvaa vettä
30 g ruisrouhetta
20 g ruisjauhoja
15 g seesaminsiemeniä
15 g pellavansiemeneniä
5 g siirappia
2 g maltaita

-kaada kuum vesi aineiden päälle, sekoita ja anna muhia pari tuntia muovin alle kunnes mömmö on viilennyt.

+
175 g vehnäjauhoja
40 g vettä
5 g suolaa
3 g hiivaa

Lisää loput aineet ja vaivaa taikinaa hyvin pitkään että siihen saa sitkon, 15 min+. Vaivauksen aikana alkoi vaikuttaa ettei tästä tule mitään koska kaiken rouheen ja murun takia taikina oli vaan kovaa ja repeilevää(mutta ei pelkoa pikku possuseni!). Anna taikinan levätä pari tuntia öljytyssä astiassa ja muotoile pitkulaksi leiväksi. Anna muotoillun leivän vielä nousta tunti huonneen lämmössä ja siirrä se sitte yöksi jääkaappiin. Aamulla(tai iltapäivällä töiden jälkeen) ota leipä tunniksi rentoutumaan ja lämpenemään huoneen lämpöön. Viillä, paista ja anna viiletä.

viilto


terveyspulla

1 kommentti:

Nelle kirjoitti...

Niks-naks krokodiil