maanantai 5. syyskuuta 2011

aamupiirakkaa vaikka oletkin poissa

no ainakin kerran syksyssä


Aamu on parasta aikaa tehdä piirakkaa. Eilen piti tehdä pastaa ja sientä mutta sitte laiskotti ja sitte vaan olin mutta nyt on aamusientä ja piirakkaa. Jostain syystä tein ruispohjan piirakalle vaikka en yhtään pidä näistä pakollisista leivonnaisten "keventämisistä" tai suomentamisista ruisjauholla. Kamoon ruispatonki? Sehän on vaan pitkä ruisleipä siinä vaiheessa. Kun yhteen pohjaan tulee yli sata grammaa voita niin keventäminenkin pienellä jauhon vaihdolla alkaa tuntumaan vähän vitsiltä eikä ruisjauho ole edes juuri sen kevyempää jos tuijottaa vaan kalorimäärää. Tietenkin ruisjauhosta voi tehdä hyviä juttuja kun siitä ei yritä tehdä pakolla terveysmoskaa. Paras tapa keventää piirakka ja edelleen nauttia siitä on tehdä pienempi piirakka tai tarjota jollekin kullalle puolet, nerokasta ja puolet kevyempää!

Inhoan ruokaohjeiden kirjottamista, kaikki on niin epämäärästä. "Sillai ettei se peitä sienten makua" sinihomejuuston kohdalla on hyvinkin tarkka mitaa ehkä mulle ja tuolle gorgonzolalle mutta ei varmaan kellekään muulle.. Ja pitääkö kaikki mausteet, paistovoit ja suolat aina merkitä ohjeeseen?

yhdelle aamiainen


ruispohja piirakalle
180 g vehnäjauhoja
140 g voita
60 g vettä
35 g ruisrouhetta
1 g suolaa

Anna rouheen liota vähän aikaa vedessä, lisää loput aineet ja sekoita tasaiseksi. Pistä taikina viilenemään jääkaappiin. Kauli viilennyt taikina pöydällä ja nosta se piirakkavuokaan kaulimella. Hienostelun iskiessä siisti piirakkavuuan reunat paletilla.. eli aina. Laita taikinalla vuorattu vuoka takaisin kylmää ja tee fyllit.

täyte
kanttarelleja
juustoa "sulavaa sorttia"
sinihomejuustoa "sillai ettei se peitä sienten makua"
voita

munamassa
1/2 osa kermaa
1/2 osa maitoa
yksi muna per desi nestettä
pikkutörtsäys sinappia
mausteita

munamassaa menee yllättävän paljon, aika pieneenkin vuokaan pitää olla jo kaksi munaa.

Paista sienet voissa, lastaa viilenneet sienet piirakkavuokaan kaulatun pohjan päälle. Laita sienten päälle juustoja, sulavaa sorttia ja sinistä. Sekoittele munamassa ja kaada se kokohomman päälle, ihan taikinan reunaan asti. Paista.

hyvä pohja


5 kommenttia:

Hanna kirjoitti...

No pitää kai nyt mausteet!

Säästä pala.

Yaelian kirjoitti...

Onpas nätti piirakka.Ja hyvät täytteet!

Anni kirjoitti...

Hyi, Aleksi!

aleksi kirjoitti...

hanna: sori se meni jo.. teen sulle uuden jos oot kiltisti?

ja anni hä? tuossa ollut mitään "hyi" juttuja!

Janna kirjoitti...

hyi-juttu bongattu! ;-------------)