tiistai 27. syyskuuta 2011

Uunituore croissant aloittaa täydellisen päivän.

läääh!


Glorian ruoka ja viini lehdessä oli ohje miten kotonakin voi tehdä mahtavia croissantteja ja leikkiä Pariisia kotona. Ja miksei vois? Omat croissanttini tein osittain lehden innoittamana mutta Ciril Hitzin ohjetta mukaillen eli lähinnä pienensin ohjeen kolmasosaansa enkä lukenut kuinka toimitaan vaan toimin kuinka tuntu oikealta. Ainoa hassu juttu ohjeessa oli että taikinan piti levätä yön yli jääkaapissa ja niin mulla lepäsinkin mutta se myös nousi kuin ilmapalloksi.. ei sen noin pitäisi nousta.. enkä myöskän osaa näitä askartelu juttuja kun sellasia tekee niin harvoin ja taas sain sormenpään kokosia sarvia aikaan.

Lehdessä muuten sanottiin ettei koticroisanteista saa venyviä(siis sisältä) vaan niistä tulee vain lehteviä ja rapeita(voitakinaa?) joka on tietenkin hömppää, kotona saa mitä vaan kunhan tekee hyvällä ohjeella ja oikein.

ite croissantit jää ihan noiden suklaa ihanuuksien varjoon


croissant suosittelisin puolittaa
690 g jauhoja
310 g maitoa
100 g munia
81 g sokeria
27 g hiivaa
19 g voita
13 g suolaa

330 g voita kaulaukseen


Askartele kaulausvoista neliö käyttäen apuna leivinpaperia, jos tahtoo päästä aitoon leipomotunnelmaan kannattaa hakata(temperoida) voimönttiä kaulimella, ja onhan se tosi kivaa. Pistä paperiin kääritty voi viilenemään jääkaappiin. Glorian ruokalehdessähän voi vuoltiin taikinaan juustohöylällä taikinana väliin mutta se on hassuttelua.

voineliö

Vaivaa muista aineista taikina koneella noin viisi minuuttia ja pakkaa se myös muoviin ja jägikseen lepäämään. Puolisen tunnin päästä pakkaa voineliö taikinan sisään ja littaa sitä vähän kaulimella, katsoo ohjeen jostain kymmenestä aikasemmasta kirjotuksesta. Anna taikinapaketin levätä taas puolisen tuntia jääkaapissa, voin ja taikinan pitäisi olla aika saman kovusia eli voi ei saa olla kivikovaa tai taikina repeää päältä kaulatessa. Kaulaa taikina pitkäksi ja noin puolen sentin vahvuseksi levyksi ja taittele kolminkerroin, pistä taas jääkaappiin puoleksi tunninksi, tee sama kolme kertaa, viimeisen kerran jälkeen anna paketin levätä ainakin pari tuntia kylmässä. Levännyt ja kaikki kaulaukset läpi käynyt taikina kaulataan "auki" eli lopulliseen paksuuteensa johokin noin kolmeen milliin. Askartele taikina levystä sarvia tai vaikka pain au chocolatteja, voitele, anna nousta 30-45 minuuttia taikinan kylmyydestä riippuen ja paista 250 asteisessa uunissa.

pain au chocolat


Ja hassu pikku nippelitieto liittyen croissanteihin ja niiden muotoon. Ranskassa laki sanoo että jos croissantti ei ole tehty täysin voihin se ei saa olla suora, voihin tehty taas saa olla ihan minkä muotonen tahansa. Kannattaa siis ostaa suoria, margariiniin tehdyt ei maistu miltään.

lehtevyys kohtuu hyvä

10 kommenttia:

Jaana L kirjoitti...

Hienoo. Itse tehtynä. Meidän nuoriso tekee noita valmistaikinasta viikonlopun herkkuna.

Jaana L

Riikka kirjoitti...

Äshh onkohan mun Glorian r&v:n tilaus loppunut kun en ole tainnut saada uusinta numeroa tai ainakaan bongannut tuollaista ihanuusreseptiä! Ah, mä haluan aloittaa päiväni myös uunituoreilla croissanteilla...(noh aika usein aloitankin, mutta en itsetehdyillä).

Salla kirjoitti...

Croissant-laki pelasti loppuillan. Ja varmaan huomisenkin. Kiitos tästä!

Laura kirjoitti...

Mihin se sitkeys perustuu? Miksi siinä Glorian r+v-lehdessä sanottiin, ettei saa sitkeitä? Minusta se sitkeys on just olennainen osa croissanttia... Ja koska en ole saanut tähän saakka kokeilemillani ohjeilla sitkeitä tai sen puoleen kovin lehteviäkään, oon vaan ostanut raakapakastejuttuja kaupan pakastealtaasta. Mutta mieluumin tekisin tietty itse sitkeitä ja lehteviä.

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Mitä suklaatia suosittelet väliin?
Jii

Tuuli kirjoitti...

Jum! Uskon, että nuo aloittaa aamun oikein! :-)

Enkeli kirjoitti...

Croissut on pop! Ja mitä mun silmäni näkeekään tossa yhessä kuvassa..TAHTOIS!

aleksi kirjoitti...

laura: en tiiä miksi ne niin meni kirjottaa.. kai se niiden ohje olienemmäkin voitaikinana ohje kun croissantin, en tiin tarkkaan kattonut.

jii: varmaan mitä tummaa vaan, siellä se paistuu nini ei mitään kallista kannata tuhlata

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Aika herkulta näyttää! Miulle ois tulossa arvovaltaisia aamiaisvieraita ja mietin näiden tekoa. Menee kuitenkii koko päivä taikinaa kaulatessa, niin voiko taikinan tehdä edellisenä päivänä valmiiksi ja sitten ottaa lämpiämään? Vai meneekö plörinäksi homma? Kauankohan pitäisi lämmitä ennen paistoa? Vai voiko tehdä niinkuin kaupan tädit ja sedät ja lykätä taikinan pakkaseen?

Help me!

Jenny

meidän aleksi kirjoitti...

melken tulee vaan parempi jos kaikkien vaiheiden välissä pitää taikinaa kylmässä. valmiit sarvet voisi varmaankin nostaa ihan hyvin myös jääkaapissa... mutta älä pakkaseen pistä. omakin taikina oli jääkaapissa ja seuraavan päivänä askartelin siitä sarvet.