tiistai 27. huhtikuuta 2010

bagelit

salaattia!


Ostin Stokkalta täytetyn bagelin kun olin lauiantana matkalla kierrätystehdas-tapahtumaan kaapelille ja se oli niin maukasta että tahdoin itsekin sellaisen tehdä. Oikeasti olen täsmälleen lähes samalla ohjeella tehnytkin joskus mutta ne ei koskaan päässeet blogiin asti. Tässä ohjeesa on hauska kun rinkulat tehdään aikasempana päivänä jääkaappiin nousemaan ja seuraavan päivänä ne vaan nopeasti keitetään ja voi paistaa suoraan, keittelyyn toisaalta menee aikalailla aikaa jos yli kaksi tekee(pienensin ohjetta vähän liikaa ja näitä tosiaan tuli kaksi).
Ohjeessa taikinaan tahdotaan korkean gluteenipitoisuuden omaavia jauhoja mutta en tiedä saako sellaisia edes mistään, parempi laittaa kaikki vaan suoraan normijauholla ja jos löytyy niin 4-5 grammaa jauhoista vaihtaa gluteenijauheeksi. Ja se on muuten sitte gluteeni ei gluteiini vaikka siihen törmää meikein useammin!

bagelit 12 kpl
491 g vettä
413 g vehnäjauhoja
413 g korkea gluteenisia vehnäjauhoja
16 g suolaa
15 g tuoreta hiivaa
(12 g diastatic malt.. onko se sitte entsyymimallasta suomeksi? sitä kai saa oluenpanoon erikoistuneista kaupoista, normikaupan olut tai mämmimallas ei ole samaa kamaa)

bagelin keittoon vettä ja jokunen lusikallinen hunajaa
Kaikista aineista vaivaataan tosi hyvä sitkoinen taikina, taikina on todella kovaa ja heikompi kone(tai herra) voi vähän olla väsynyt. Valmista taikina ei tarvitse antaa levätä vaan jaa taikina 12 osaan(noin 110 g) ja leivo 25 senttisiksi pötköiksi joista askartele rinkulat. Nosta bagelit jääkaapissa yön yli muovilla suojattuna. Seuraavana päivä keitä bagelit hunajavedessä kymmenisen sekuttia kummaltakin puolelta ja nosta ritilälle kuivumaan. Paista bagelit 215 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.

nii kaksi tosiaan

6 kommenttia:

Elina kirjoitti...

Oho, vähän paremman näköisiä nämä sun bagelit kuin ne mun taannoiset :D Mulla on vielä vähän treenattavaa tällä leivänleipomisosastolla...

Irene kirjoitti...

Kauniita! Mutta miksi veteen laitetaan hunajaa?

aleksi kirjoitti...

niihin tukee tollanen nätti väri ja hento sellanen makea maku pintään siitä hunajasta.. se myös tuoksuu tosi hyvältä kun pistää paakelit uuniin

IreneKin kirjoitti...

Bagelit on hyviä! Gluteenista: just luin David Lebovitzin suklaaleipäpostauksen, ja siinä D.L. kirjoitti, että kannattaa käyttää leipäjauhoja tavallisen vehnäjauhon sijaan, koska leipäjauhossa on enemmän gluteenia, joka sitten tuottaa sitkoa... Eli itse en asiaa tunne yhtään, mutta näin siis tämä jenkkileipurimestari. Tosin aloin miettimään, että mikä sitten Suomessa vastaisi "leipäjauhoa": ei täällä ainakaan sillä nimellä myydä. Sämpyläjauhotkin pakkaa olemaan sellasia sekoituksia...

Ebe kirjoitti...

Ah, rakastan näitä, nam nam nam. Jos asuisit lähempänä, tilaisin sinulta heti satsin bageleita :D

aleksi kirjoitti...

no koita Ebe ite tehdä, nämä on oikeesti helppoja, vaikkakin kauhee homma.. olisi vähän vaihtelua sinne sokerinhuuruiseen blogiin :)

irenekin: oon itekin jotain lukenut noista leipäjauhoista. jossain musta luki että puolet normivehnää ja puolet hiivaleipäjauhoja, toisaalta tosta saatto tulla joku ranskalainen leipäjauho.. mutta saa olla aika superleipuri että noissa lopulta huomaa eroja. suomessa on vähän ärsyttävää kun ei lue noita gluteeni prosentteja.