maanantai 8. helmikuuta 2010

focaccia

ottaa siittä sitte


Molekyyligastronomiaa-blogissa oli huomattu voisilmä-blogissa oleva kummajuttu; rasva nypittiin sämpyläohjeessa ensin jauhoihin sitte vasta vaivattiin taikinaksi. Tämän nypintä jutun tarkotuksena oli kai saada sämpylästä hampurilaissämpylän omainen pulla, omassa mielessä tästä ei olisi muuta hyötyä kun isommat käsilihakset kun joutuu vaivaamaan taikinaa pidempään kun rasva haittaa sitkon syntyä. Normaalistihan rasva lisätään vaivauksen lopuilla taikinaan että se jää hyvin sitkoverkon sisään. Alkuperäisen ohjeen sämpylöiden pehmeys ja ihanuus saattoi johtua siitä että ohje oli lähinnä vähäsuolainen pulla. Molekyyli-blogiin tuli vielä ohje kolmannesta blogista focacciaan jossa käytetään samaa nypintä tekniikkaa niin päätin koittaa tekeekö homma edes mitään(hassua mutta ohje on täsmälleen sama kun mun vakioleipä ohje mutta öljyllä). Tietenkin taas puuttui se vertailu focaccia ilman nypintää mutta ei tässä kyllä ollut musta mitään niin suurta eroa miksi ensin pitäisi nyppiä jauhot rasvaan ja pidentää sillä vielä vaivausaikaakin. Eli tällä tuntui saavan paljon lisää turhaa työtä ilman palkkaa.

Olen muuten huono tekijä focaccialle koska en pidä siitä, focaccia on musta juuri se valkoinen pulla miksi patonkeja ja muuta vehnäleipää haukutaan ja aivan liian rasvainen. Hyvillä täytteillä voi tietty vähän pelastaa ja onhan focaccia kaunis leipä parhaimmillaan.

..ja sitte ne täytteet


focaccia 1kpl
250 g vehnäjauhoja
150 g vettä
10 g hiivaa
5 g suolaa
50 g oliiviöljyä
maustehia päälle, nättiä suolaa, lisää öljyä ja valkosipulia. ihan mitä tahtoo lopulta.

Ohje ei ehkä seuraa alkuperäistä käsittelyn osalta niin tarkasti. Ensin nypitään jauho ja öljy yhteen, lisätään loput aineet ja vaivataan taikinaksi. Anna taikinan levätä päälle tunti kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi. Pyöritä taikinasta pinkeä pallo ja taputtele se plättänäksi(1-1.5 senttiä) pellille. Nosta noin puoli tuntia ja pistele sormilla taikinan pinta reikäiseksi, läträä paljon öljyä ja herkkuja päälle. Paista.

oli vähän yrtit vähissä.

7 kommenttia:

Nelle kirjoitti...

No sanonny edes, tykkäsikkö? :)

aleksi kirjoitti...

oli se oikeen hyvä :)

Anu kirjoitti...

En osta tätä testitulosta ainakaan vielä - ei ollut kunnon referenssinäytettä:-) Pitäydyn toistaiseksi ajatusluutumassani;-)

-S- kirjoitti...

Ei ei ei ,ku focaccia on oikeesti tooooosi hyvàà, kun se on sità aitoa Genovalaista. Vielà minàkin olen matkalla lòytààkseni sen parhaan feseptin. Tuntuu ettà se osataan vain siellà pohjois italiassa

kmsu kirjoitti...

Minusta taas focacciat ovat sieltä parhaasta päästä olevia leipiä. Niitä tuleekin tehtyä aika usein erilaisilla päällysteillä. Mutta makuja on monia.;) Hyvän ja mehevän näköinen on focacciasi. Enkä oikein usko, että lopputulos olisi kauhean erilainen riippuen siitä onko rasva nypitty joukkoon vai ei. Itse olen vieläpä sen verran laiska leipuri, etten kovin mielelläni edes lähtisi rasvoja taikinaan nyppimään.:)

Tepi kirjoitti...

Focacciaa ei ole vähään aikaan tullutkaan tehtyä...luin jutun ja pitihän tuota kokeilla- helpomman kautta kuitenkin.

Vinkkasin omassa blogissani ap.juttuusi- jos se häiritsee niin voin linkin poistaakin.

aleksi kirjoitti...

joo kannattaa tietty koittaa.. ja laittaa enemmän täytettä kun tässä on.. linkata saa niin paljon kun tahtoo