keskiviikko 3. helmikuuta 2010

pitsaa Reinharttia mukaillen

pitsan kuvaaminen tuntuu mahdottomalta


Pitsa on usein niin sellanen pikaruoka johon en sen kummemmin edes mittaa aineita tai jaksa vaivailla taikinoitakaan kunnolla ja sitte tasokin heittelee kohtuu turhista lätkistä maistuviin. Tähän pitsan pohjaan käytin jauhon vedessä liottelu kikkaa josta herra superleipuri Reinhart käyttää sanaa autolyse. Pitsa pohja tekee itse itsensä(ja melkein vaivaakin) kunhan sen antaa olla jääkaapissa joitain tunteja tai ihan yön yli. Taikinassa vesi on kylmää ja taikina laitetaan heti jääkaappiin ettei hiiva ala toimimaan ja syö jauhojen sokereita, näin taikinaan tulee paremmin sitkoa ja makua. Taikinat joiden jauhot annetaan imeytyä kunnlla pitkään on myös hyviä jos ei ole yleiskonetta koska tällaiseen tulee sitko osittain jo itsestään.

Pitsan kuvaamienn on mahdotonta; siinä on kaikki väärät värit ja littanahko profiili.

jugurttipurkki on hyvä taikinan pohjalle, sitä voi ulkoituttaakin koska purkissa on kahva(sijaistaikina ihan toiseen käyttöön kuvassa)


pitsapohja 1 pieni
100 g kylmää vettä
150 g vehnäjauhoja
5 g hiivaa
3 g suolaa

Jauhot, hiiva ja vesi sekoitetaan vain yhteen ja laitetaan suoraan jääkaappiin parista tunnista pariin päivään. Kun alkaa tekemään jo palavasti mieli pitsaa laitetaan uuni täysille, vaivataan taikinaan suola ja samalla lisää sitkoa. Kaulitaan littanaksi, täytetään pizza kaikella kivalla ja paistetaan valmiiksi. Itse laitan kastikkeeksi vähän oliiviöljyä, chilikastiketta ja tomaatti pyrettä jotka vain levitän pohjalle, eli helpoiman kautta. Päälle vaikka pari pikkutomaatin puolikasta ja juustoa, yksinkertaisempi on usein parhain.


pitsat näyttää raakana paremmalta kuvissa

4 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Mäkin olen huomannut ,että pizzataikinasta tulee parempi tosiaankin,kun vain sekoittaa ainekset ja laittaa jääkaappiin.Mä laitan mukaan vielä mannaryyniä,siitä tulee taikinalla kiva rapeus.

aleksi kirjoitti...

joihinkin teeleipä juttuihin olen laittanut mammaryynejä niistä tulee kivan rapeita..

joku italialainen mamma jossain telkkari ohjelmassa sanoi laittavansa maitoa että tulee rapea

Okriina kirjoitti...

Olen myös kokenut valaistumisen sen suhteen, ettei pizza-taikinaa pidä turhaan vaivata. Ja kas, leipominen on huomattavasti vaivattomampaa! Hyvä huomio tosta pizzan kuvauksellisuudesta.

Elsa kirjoitti...

mää en tajua miksi pitsaan pittää laittaa kesäkurpitsaa...sehän on ku kurkkua lämpimänä :( yök.