sunnuntai 8. marraskuuta 2009

taatelileipä

lopulta kävi hyvin


Kaapissa oli aprikkooseja ja tahdoin tehdä niistä leivän mutta ne ei ollut mun. Kauppareissulla mukaan sattuikin sellanen prässätty taateli möntti eikä aprikoosit koska se oli niin halpa. Olin jostain keksinyt että keittämällä kuivatut hedelmät ensin vedessä ja laittamalla osan jauhoista sekaan yön ajaksi imeltymään tulisi hyvä leipä. Leivästä tuli älyttömän makea ja jouluinen vaikkei sisältänyt yhtään siirappia eikä eikä mausteita. Taikina vaan oli todella hankala tahmea mömmö(perunataikina tyylinen) joka ei noussut kunnolla eikä tullut kunnolla sitkoa ja tarttu joka paikkaan. Pistän pari parannusta tähän että toimisi paremmmin. Lopulta kävi kuitenkin hyvin ja tuli nätti käntty.


taatelileipä 1kpl
220 g vehnäjauhoa
200 g vettä
100 g taatelipakettia
30 g ruisjauhoja
15 g hiivaa
7 g suolaa

kiehautetaan pienityt taatelit vedessä ja vähän viilenneeseen nesteeseen sekoitetaan ruisjauhot. Itse laitoin myös osan vehnäjauhosta mutta se on luultavammin turhaa ja heikentää jauhoja, voi olla ettei nyt tarvitse näin paljoa vettä. Seuraavana päivänä massaan sekoitetaan loput aineet ja vaivataan taikinaksi. Nostatin taikinaa varmaan 6 tuntia ja välillä venyttelin sitä koska tämä ei millään meinannut nousta tai olla muutenkaan taikinamainen, nostettu hiivan määrä luultavammin auttaa tähän ainakin vähän. Muotoiltua leipää nostin vielä vähän päälle tunnin ja silloin taikina jo nousi onneksi kunnolla. Ettei homma kävisi liian helpoksi uunikin sammui kesken paiston. Leipä kannattaa paistaa kunnolla tummaksi että pinta karamellisoituu.

lähäri


Niija isille isänpäivä terkkuja, pusi pusi vaa

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Taatelinen leipäsi on varmasti hyvää ja poikkeava tavallisten joukosta. Oletkos koittanut 'päärynäleipää' valmistaa? Se on Keski-Euroopassa suosittua juustojen kanssa. Sellainen'must'. Minusta se asettuu kyllä 'pulla' osioon, ja syön sitä joskus kahvin kanssa.Terv. nami-hiiri

aleksi kirjoitti...

en ole sellasesta kyllä aiemmin kuullutkaan. maustekakkumaiselta noi nopeesti katottuna näyttää.. vähän ku banaanileipä.. voi olla että tulee sekin testattua :)

Jael kirjoitti...

Varmaankin hyvää toi leipäsi. Mä itse käytän paljon taateleita,kun ovat täällä edullisia,ja hyviä,ja laitan kokonaisia taateleita (ilman sitä siementä) veteen pariksi tunniksi ja sitten jauhan,oiva makeutusaine!

Isi kirjoitti...

Oi kiitos poika kulta

Unknown kirjoitti...

Mä käytän usein taatelia leivän leivonnassa, mutta paljon pienempiä määriä. Korvaan sillä sen ruokalusikallisen hunajaa tai siirappia tms. Antaa varmaan jotain omaa aromiakin, mutta kuten Yaelian sanoi, on hyvä luonnollinen makeutusaine.

aleksi kirjoitti...

joo tosi makeitahan ne on. tässä oli noin paljon kun ajatuskin oli tehdä joku tollanen joululeipä tyylinen.. ja joulunen siitä tosiaan tuli

Annuska kirjoitti...

Mielenkiintoinen resepti, pikkuisen jäi epäselväksi tuo neste määrä.
tuo 200gr vettä, tarkoititko sen taatelien keittämisen tai tuleeko se 2 päivän taikinaan?
Ovatko "pakko " odota seuraavan päivään saakka tämän juuren (taatelit +ruisjauhot )kanssa?

Olet oikea mestari, ihailen miten helposti sinulta se leivän teko onnistu...:))

aleksi kirjoitti...

ihan 200 vettä ja taatelit kattilaan ja kiehautetaan. sen olisi kyllä hyvä olla mielummin se yön yli koska toi on imellytys, ruisjeuhot hajoaa ja tuottaa sokereita. onnistuu varmasti ilmankin mutta tulee mauttomampi leipä.