sunnuntai 1. marraskuuta 2009

croissant

sarven sisus kuuluun venyä höttönä


Jostain syystä nyt on ruokablogeissa on ollut in tehdä kaikenlaisia sarvia joita pari kertaa on jopa voisarviksi sanottu. Ja koska rakastan termejä niin sydämmestä ottaa aina kun joku kehtaa sanoa että on helpoin tapa tehdä croissaintteja on ostaa voitaikinaa kaupasta(tai jopa lehtitaikinaa!).. ja sama myös wienereiden kanssa. Nopea erottelu:
  • voitataikina; voita, jauhoa, vettä. Käytetään usein suolaisiin juttuihin mutta esim. myös omppuleivoksiin(ihastuttava herkku). Lehtitaikina on voitaikinan äpäräserkku ilman voita, yleensä vielä jollain hirveän makuisella teollisuusmargariinilla.
  • croissaint: maitoa, munaa, jauhoa, voita, hiivaa. Jo hiivan käyttö erottaa voitaikinasta croissaintit ja viinerileivät. Ihan virallista eroa en edes tiedä wieneriin mutta suolainen ja juurella tehty jos oikeen panostetaan.
  • wiener: voita, voita, voita, jauhoa vettä, hiivaa. Varsinaista suurta eroa ei croissantiin musta edes ole mutta maito puuttuuja voin määrä voi olla hurja. Mikään ei ole niin maukasta kun tuore voihin tehty wiener, siinä on niin ihastuttava pähkinäinen maku ettei edes täytteitä tarvitsisi.
Omat sarvenihan ei ole nähnytkään mitään croissainttia vaikka teko tapa on sama mutta tahoin koittaa tehdä jonkun kaulattavan leivonnaisen ja eräässä blogissa oli ohje samantyyliseen niin päätin pitkästä aikaa testata. Sarvien sisään laitoin pelkän voin tilalle sulatejuusto-voi massaa johon oli sekoitettu vähän jauhoja voitaikina tyyliin.

voin pakkaus


Sarvi laihdutus versio kun voita on niin vähän
400 g normi patonki taikinaa (250/150/5/5). Mikä vaan vaalea taikina kuitenkin käy.

kaulausmassa
50 g sulatejuustoa, vahvin koskenlaskija olisi varmaan paras, sinihomejuusto käy myös.
30 g voita
20 g jauhoa

Munaa, vettä, suolaa voiteluun. Ei ollut munaa niin en voidellut, siitä kalpea ulkoasu.

leikatut


Aineet sekoitetaan massaksi. Taikina ja täyte laitetaan viilemään jääkaappiin. Kylmettynyt voimassa muotoillaan neliömäiseksi, pakataan taikinan sisään ja kaulitaan pitkulaiseksi levyksi joka taitellaan kolmekertaa itsensä päälle. Levy laitetaan taas kylmään pariksi kymmeneksi minutiksi. taikina kaulitaan vielä kaksi kertaa samallalailla. Viimeisellä kerralla taikina kaulitaan ohuemmaksi ja sopivan leveäksi että siitä voi leikata rivin kolmioita jotka rullataan Kireiksi sarviksi. Sarvet voidellaan, nostetaan noin tunti, voidellaan uudestaan ja paistetaan 220 asteessa.

monta

7 kommenttia:

Nelle kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Nelle kirjoitti...

hyvä postaus. Luin jo aikaisemmin, mutten ehtinyt kommentoimaan.

Typo ärsytti.

aleksi kirjoitti...

mulla on internetlukutaito.. en edes huomaa tollasia :)

Elsa kirjoitti...

voidellaanko täyte vai pursotetaan? Mitä sille tehään?

aleksi kirjoitti...

se taitellaan taikinan sisään.. siinä on instruktoiva kuvakin.

Sanja kirjoitti...

Kiva nähdä ja lukea, miten toi kaulaus (vai sanotaanko kaulaaminen??) oikeasti tapahtuu. Itsellä kun ei ollut aavistustakaan, miten se pitäisi totauttaa!

aleksi kirjoitti...

kai sen voi sanoa miten vaan.. mutta kai se ois kaulaus enemmänkin. tollanen yksi kaulattu nippukin on toisaalta kaulaus. ehkei sillä ole niin väliä :)