torstai 31. tammikuuta 2013

vaikeita aikoja

toukka


Tuolla ulkona Internetissä tästä leivästä tuli heti kyselyitä että miten tollanen viilletään. Piirsin pari uskomattoman informatiivista kuvaa selitykseksesi. Ja kuulemma näistä viilloista tai leikkauksista niiku vanhanaikasesti sanottaisiin voisi tehdä pienen opuksen, piirtää joku malli ja ottaa kuva raa'asta viilletystä leivästä ja paistetusta. Kauhea hommahan siinä olisi mutta kai se voisi olla joku sarja ja tietty mielikuvituskirjan osa.

Yhtä hankalaa kun leipien viilto on kirjottaa itsestään jotain fiksua nettideittiprofiilia, en minä ole kovin mukava, huumorintajuinen tai urheilullinen. En pidä matkailusta, ystävien tapaamisesta tai yhteisistä hetkistä perheen kanssa. En pidä eläimistä ja kirjat on tylsiä, seurapelit inhimillysyyden syöpä. En osaa puhua kun kahdesta asiasta ja niistäkin olen yleensä hiljaa. Mutta uskallan sanoa etten tajua viineistä mitään.

No kui ois?



tuo ja tää


ensin oikealla neljä viiltoa sivulta keskelle ja samat toiselle puolelle mutta niin että viillot loppuvat toisen puolen viillon noin puoleen väliin

hitaampi kauraleipä
60 g jauhoja
35 g vettä
1 g hiivaa

Mulla tämä esi taikina oli kylä juurella mutta en tiedä onko mun juuresta oikeen mihinkään.Sekoita aineet yhteen ja anna muhia jääkaapissa yön yli.

180 g vehnäjauhoja
160 g vettä
40 g kaurahiutaletta
15 g hunajaa
5 g suolaa
3g hiivaa

Anna kaurojen liota vedessä kymmneisen minuuttia ja lisää loput aineet. Vaivaa pitkään kunnes taikinaan tulee hyvä sitko, kaura ensin vastustaa mutta lopulta suostuu mukaan. Anna taikinan levätä komisen tuntia öljytyssä astiassa, taittele paketiksi jokusen kerran. Pyöritä taikian palloksi ja rullaa se hellästi pitkulaiseksi, anna nousta 30-45 minuuttia. Viillä ja paista 225 asteissa uunissa.

se on vähän alinoussut mutta viillot avautu nätisti


 
pidän kumisista eläimistä


maanantai 28. tammikuuta 2013

kuumeissa

aurinkotomaattipullaa


Ja sitte mä olin kipee mutta mä en jaksa vaan makaa ja sääliä itteeni (no joo sitä mä jaksan päivittäin) niin sitte leivoin kaikkee ja joo. Mutta en oikeen jaksanut kirjottaa kun olin tosi kipee, eikä näsitä peruspullista nyt ole mitänä sanottavaakaan. Suklaapatonkia, aurinkotomaattihampurilaissämpylää, cheddarpiparia ja valkkaritikkuja. Ja kun lopulta kun selvisin jossain määrin taudista niin keittelin pileissä vielä pari prezeliä. Mulla on isompi tuotanto taudissakin kun perinteisellä pikkuleipomolla.

hamppari misorehuilla


 
suklaata ja karpaloita


yrttejä ja valkosipulia


leikattuna


 
cheddaria ja chiliä


torstai 24. tammikuuta 2013

lihallisia unelmia ja omin käsin pyöriteltyjä palleroita

täytettä huutavan tyhjät patongit! barrikaadeille pojat!


Elämme mystisiä aikoja, Aleksi sai Atrialta laatikollisen kaikkia uutuuksia, (kuulemma) trendikkäitä pitkiä nakkeja ja mikroaterian vaikka ei ole mikroa. Käymme viimeistään mystisyyden portista kun laatikosta löytyi paketti jauhelihaa ja kaksi eri lootaa kanaa. Mitä nyt tehdään? En minä osaa! Ja perusjauhelipaketit on vielä niin isoja, syön tosta kuukauden. Mystistä ja erikoisen jännäähän tässä on etten ole ikinä tehnyt ruokaa kummastakaan, kerran paistoin kanasuikaleita tortilloihin entisen tyttöystäväni äidin luona Lohjalla vuonna 2004. En ole nähnyt kummankaan käytölle mitään syytä koskaan kotona, kaikki ruuat joissa on jauhelihaa on parempaa ilman sitä (paitsi tietty jauhelihaan nojaavat ruuat niikovaikka lihapulla ja burgeri). Ruoka-aines joka on ennen paistoa epämääräistä vaaleanpunaista mössöä muuttuu paistettaesa epämääräiseksi harmaaksi mössöksi.

Mutjoo, tästä se lähtee. Lihapullasubi, niiku Subwayssa mutta hyvä, tomaatti soosissa keitettyjä lihapullia ja vuonankaalia. Oletteko huomannut että Subway ravintolan haistaa kaukaa? Ne haisee joltain kemikaalilta.


vähän kun ois ollut vielä parmesaania päälle


pullapatonki juurta käyttäen
nyt monet leivät olen tehnyt aika tätä samaa kaavaa noudattaen, kova esitaikina juurella tai hiivalla alkuun ja pitkä lepo itse leivälle.

esitaikina
60 g vehnäjauhoa
25 g 100% juurta
20 - 25 g vettä
tai hiivalla
70 g vehnäjauhoa
40 g vettä
1 g hiivaa, jos sitäkään

Sekoita kaikki aineet yhteen, esitaikinasta tulee hyvin kova ja kaiken jauhon saa juuri ja mukaan, lisää pari tippaa vettä jos ei millään mene sekasin. Anna esitaikinen muhia pöydäll.ä yön yli, sen pitäisi olla noussut tuplaksi. Tee hiivaversio samoin mutta pidä se ensin pöydällä tunti tai pari ja pistä yöksi kylmään.

taikina
160 g vehnäjauhoja
kaikki esitaikina
130 g vettä
15 g voita
10 g sokeria
6 g hiivaa

Kaikki yhteen ja vaivataan pitkään.. toooosi pitkään, 15 min siitä kun kaikki aineet on sekasin. Ja silti taikina on limaa. Anna taikinan levätä tunti öljytyssä astiassa, taittele se kasaan ja anna levätä toinen tunti. Jaa taikina kolmeen osaan(tai kahteen jos tahdot isompia) ja rullaa patongeiksi. Viillä ja paista 250 asteissa uunissa.

aurinkotomaattikastikkeessa muhivat omin käsin pyöritellyt pallerot


tiistai 22. tammikuuta 2013

älä itke pikku ohrapoika

urpo menit leikkaamaan liian kuumana


Onkohan ohraa ulkomaalaisissa leipäohjeissa koskaan? ei kai? Vaikka ohra onkin ruuan kanssa keitettyänä ihan parasta on se leivässä vähän kummaa. Ohra ei oikeen anna mitään makua leipään ja tekee vaan taikinasta huonosti leivottavan ja karkean. Hyh hyh. Tai voihan sitä koittaa ja panostaa ohjeeseen.

 kyllä me susta silti pidetään


 paksu viherpirtelö leivälle.. pesto?


ohraa
biga
40 g vehnäjauhoja
25 g vettä
hippu hiivaa

Sekoita kaikki aineet yhteen ja laita pikku purkkapallo jääkaappiin yöksi.

kuumaliotus
165 g kiehuvaa vettä
50 g ohrajauhoja
5 g siirappia

Punnaa siirappi ja jauhot koneen pataan ja kaada kuuma vesi päälle, sekoita tasaiseksi massaksi. Anna mömmön hautua muovin alla kunnes se on viilennyt.

taikina
190 g vehnäjauhoja
40 g vettä
6 g suolaa
5 g öljyä
3 g hiivaa
(pari pellavansiementä)

Lisää kaikki aineet ja esitaikina ohrajauhomussuun  ja vaivaa koneella kunnes taikinaan tulee hyvä sitko. Taikina oli aluksi kuivaa mutta muuttui ensin vaahtomaiskeis ja lisävaivauksella lopulta taikinaksi. Anna taikinan levätä öljytyssä astiassa muovin alla pari tuntia, taittele sen levon keskivaiheilla. Muoteile taikinasta pallo ja nosta sitä korissa noin 45 minuuttia, oma taikina taisi nousta aika nopeasti. Paista leipä 225 asteisssa uunissa.

se ei kuitenkaan oikeen tahtonut poserata


nätti pieni repeys



näin se loppuu

sunnuntai 20. tammikuuta 2013

saarilla, retkillä tai jossain landella

 
hauskat jutut


Näin unta että piirsin sarjakuvan, siinä oli majava ja norsu ja koko maailma lopulta. Ulkona on kylmä mutta Lauttasaaren lähisaaret näyttää silti kutsuvilta, Niittysaarella on valoja. Retkiseuraa kaivataan mutta kukaan ei lähde. Sarjakuvassa oli joku hieno idea mutta en saa sitä enää millään mieleen. Ja kävin Espoossa mutta en saarella, en piirtänyt sarjakuvaa enkä saa tehtyä hauskoja juttuja blogiin. Pitää varmaan kirjottaa ravintoloista joissa tulee käytyä jo liikaakin.


majavanhäntä


sinihomejuustopatonki
100 g  vettä
100 g jauhoa
1 g hiivaa

Sekoita asiat yhteen ja anna muhia yön yli kylmässä.

150 g jauhoja
70 g vettä
5 g suolaa
3 g hiivaa
n. 30 g sinihomejuustoa pakastettuna muruna

Vaivaa kaikki aineita paitsi juustoa ja esitataikinaa koneella kymmenisen minuuttia. Lisää juusto ja vaivaa mahdollisimman vähän, omassa leivässä juusto ajosi vähän liikaakin taikinaan. Anna taikinan levätä kolme tuntia öljytyssä astiassa ja littää se kasaan ensimmäisen tunnin jälkeen. Muotoile taikinasta kaksi patonkia. Anna nousta puolisen tuntia, viilä ja paista.

hassut kuviot



tiistai 15. tammikuuta 2013

kakunrakennus on aloitettava pohjasta

voi ei, asun naistenlehdessä!


Voileipäkakun alla ja välissä pitää olla myös hyvä leipä, kykkäsellä peruspaahtiksella ei päästä voileipäkakkutaivaisiin vaikka välissä olisi kultaa ja päällä vaahtokarkkeja. Perunaa ja hunajaa samassa leivässä toimii aina, kannattaa yrittää nuuhkia näyttöä jos vaikka tuoksu tulisi läpi.

jonnekin tänne pitäisi päästä


tonne päälle voisi laittaa King Kongin


perunavuoka
100 g kuumaa vettä
20 g perunahutaletta
15 g vaaleaa siirappia tai hunajaa

Sekoita aineet yhteen ja anna muhia  vähentään niin kauan että se on viilennyt.

220 g jauhoja
50 g vettä
15 g voita
10 g hiivaa
(maitojauhetta purkin ohjeen mukaan)
5 g suolaa

Lisää loput aineet ja vaivaa kymmenisen minuuttia. Anna taikinan levätä puolisen tuntia. Rullaa taikina pötköksi ja nosta sitä noin tunti vuuassa. Paista 225 asteissessa uunissa.

hieman epäonnistuneesta ruisleivästä hieman epäonnistuneita valkosipuliruisnaksuja


 
lopputekstit


perjantai 11. tammikuuta 2013

ylikaiken Vartiosaari

Vanhalta vartiovuorelta näkee hyvin kauas, täällä polteltiin merkkitulia joskus kauan sitte


Perjantain pieni mutta hyvä ja mielenkiintoinen retki tehtiin Vartiosaareen. Vartiosaari on mielenkiintoinen monesta syystä, nimestäkin voi jo arvata että paikka on vanha merelle tiirailupaikka josta jengi katteli tuleeko sitä viikinkiä jo ja lähetäänkö karkuun vai mitä tehdään. Reippaat pojat sytytti vartiokalliolle ison tulen jos jotain epäilyttävää näkyi joka oli merkkinä muille vartiopaikoille(Tähtitorninmäki, Kasavuori summuut) ja Vartiokylän linnavuorelle. Nykyään mielenkiintosen paikasta tekee sen landeus, saari on lähempä keskustaa kun Espoo ja silti se on kun pala toista aikaa, ei siltaa, ei autoja mutta lampaita, lehmiä, kettuja ja hienoja talon rötisköjä. Talvella vielä kun pääsee jään yli niin seikkailu on valmis.

venevajassa oli valmiina tuolitkin eväitä varten


 
paahdettuja punajuurikuutiota ja stiltonia

ihan laivarannassa oli pari uutta taloa


törrökanervaa


 Reposalmi, edessä odottaa Vartiosaari


 teetä, tuolit, maisema ja punajuuriquiche


nyt mennään pois, retki loppu nyt, Jatasalmella tuulee helvetisti


torstai 10. tammikuuta 2013

voiko liikaa suklaata olla liikaa suklaata?

huh huh ja leipä


Milka suklaat tulee suomeen, olin nimittäin lahjontatilaisuudessa ja tiedän. Milkasuklaa ei ole hyvää suklaata vaikka sen voissa keittäisi. Pakko koittaa kun noin sanoin. Keitin voita ja lisäsin suklaata, kolmea eri Milka-suklaata ja tein brownien. Onhan tämä hyvää mutta taju lähtee melkein makeudesta, näissä on varmaan 300 grammaa sokeria 100 grammassa kakkua.

Ajattelin pitää tuparit, tämä olisi yksi tarjottava, muita varmaan voileipäkakku, piirakka tai focaccia ja kaljaa, paljon kaljaa.

koristelu suklaat


hardcore suklaabrownie
50 g voita
90 g maitosuklaata
140 g sokeria
10 g mantelilastuja jotka sattui löytymään kaapista
75 g vehnäjauhoja
2 muna


päälle paloteltua toffeetäytesuklaata, riisisuklaata, riisikrokanttia(koska sitäkin sattui löytymään) ja pari murua sormisuolaa

Ruskista voi lisää vähän jäähtyneeseen voihin suklaa ja sokeri ja sekoita kunnes suklaa on sulaa. Lisää jauhot ja suola, lisää munat ja sekoita tasaiseksi massaksi, lopussa mukaan voi laittaa pähkinöitä tai melkeen mitä vain. Paista 180 asteissa uunissa 30-40 minuuttia kunnes veitseen ei tartu enää kovin paljoa röhnää(ja kyllä on virallinen termi röhnälle) ja pinta karamellisoituu.

pitäähän se leikkaa paloiksi

tiistai 8. tammikuuta 2013

mutta kuinka käy Keijolta rock and roll?

vaikka uskonkin vakavaan paistoon tämä on jo liikaa


Sujuuko uudelta raita-Kenwoodilta muukin kun sisustuselementtinä olo? Rokkenroll tai patonkihommat? Nyt kun olen jokusen taikinan vääntänyt niin vaikuttaa että vehje toimii mitä mainioimmin parista pikkuviasta huolimatta. Pieni mutta tosi ärsyttävä homma tossa on taikinakoukun kanssa, kaikissa muissa koneissa joita ole käyttänyt koukun voi laittaa koneen pataan ja se pysyy pystyssä mutta tässä pata on niin leveä että koukku kaatuu sinne. Kuulostaa turhalta valitukselta mutta jos padassa sekottaa yhteen jonkun löysän esitaikinan koukulla käsin niin koukkua ei voi jättää sinne odottamaan jatkoa, se uppoasi taikinaan ja olisi ihan tahmanen. Toinen ongelma on tosi hieno jotenkin hienosti ohjattu nopeudensäätö, nopeutta kun säätää se alkaa hitaasti nopeutumaan tai hidastumaan ja jos taikina on paksumpi niin vehde nopeuttelee ja säätelee ja hidastelee automaattisesti edes takasin. Olen meinannut saada kohtauksen kun Keijo päättä yhtäkkiä pistääkin vauhdiksi ja alkaa surisemaan kun lauma vihasia mehiläisiä. Koneen ääni on muuten nätti ja hillitty eikä sellanen klassinen Kenwood meteli joka kuulostaa lähinnä siltä että joku ajaisi panssarivaunulla paskarinkiä.

siinä se on



tyhmä uuni on kylmä.. kuori on paksu kuin synti


Kerrankin tein leivän melkein seuraten jonkun muun ihan kirjaan asti päätynyttä ohjetta enkä keksinyt matkalla tai versioinut jotain omaa. Omat ohjeet on kivoja mutta samalla vähän tylsiä tehdä blogiin pidemmän päälle. Patonkiohje on Helene Johanssonin Leipä-kirjasta muunneltu, lähinnä erona on että käytin esitaikinassa juurta koska hiiva oli loppu ja pienensin ohjeen. Alkuperäisessä taikinan lepo oli vain 30 minuuttia mutta minä tarvitsin lepoa myös ja taikina sai levätä samalla kun minäkin. Ehkä pitää seurata ohjetta ensi kerralla, näistä tuli aika ankeita.


kaaviokuva padan ja koukun suhteesta


patonki
esitaikina
30 30 30 g juurta vettä vehnää
sekoita kaikki aineet tasaiseiksi ja laita jääkaappiin yöksi.

235 g  jauhoja
165 g  vettä
7 g suolaa
4 g hiivaa

Lisää loput aineet esitaikinaan ja vaivaa 15 minuttia koneella. Anna taikinan levätä kaksi tuntia öljytyssä astiassa. Jaa taikina kahteen osaan ja rullaa palat sikareiksi, anna palojen levätä 10 minuuttia ja rullaa patongeiksi. alkuperäsessä ohjeessa luki että nosta kaksi tuntia mutta ainakin mun taikina olisi lätsähtänyt tortillaksi sellasessa ajassa niin nostin puolisen tuntia. Paista kuumassa uunissa.

katkarapumuhelo sopii patongille 


itse pojat


sunnuntai 6. tammikuuta 2013

ai ai niiiku joo emmä kuunnellut taas kulta, eiku hä?

 
sais se kesä jo tulla


nii kyllä sä tiedät joo sen.
ensi kerralla kun mennään keräämään sinne kasveja niin teen nää piirakat.
kaksi piirakkaa, toinen mulle ja toinen sulle.
siinä kalliolla, siinä kalliolla, siinä jossa on jostain syystä suihku ja jonkun laiturin jämät, viereisessä lahdessa saa aina pelätä vihasia joutsenia.
kyllä sä tiiät sen? just sen?
sielä on paljon ruohosipulia ja orvokkeja.
viereisessä metsässä ketunleipää ja takiasta, mitä jos laittaisin kahviakin termospulloon?


ja sitte sä oot ja mä oon ja sä otat mua kädestä ja siinä se on, se meri ja se saari ja se kaikki, kaikki tää.

palsternakka on uusi lemppari


palsternakka stilton piiras
piirakkapohja
palsternakkaa
voita
mausteita
sinihomejuustoa
munamaitoon 130 g piimää, yksi muna ja mausteet

Paista palstenakkoja pannulla matalla lämmöllä voissa kunnes ne saa väriä, lisää vähän vettä ja keittele valmiiksi. Jos vettä jää pannulle niin lisää se munamaitoon. Kasaa piirakka pohjalle palsternakka, sinihomejuustoa muruna ja munamaito. Paista 225 asteisessa uunissa.

 pitkuloita



kattomaan saaria, ja puita


lauantai 5. tammikuuta 2013

trendi lastut

misä on voi!


Torstaina kävin Salaisen Meidän Ravintolakerhon kanssa Kuurnassa syömässä, oli ankanjalka pelmeneitä ja siikaa ja kakkua ja kieltä ja fenkolia ja kaikkea mahti herkkua. Kuurnassa oli myös niin trendikkästä itse tehtyä hapankorppua, juuri sellasta mitä munkin on pitänyt tehdä. En ole vain saanut kai kirjotettua ohjetta muistiin tai jostain muusta syystä korppu ei ole koskaan ennen päätynyt blogiin asti. Tämmöset korput voi olla tosi hyviä ja hienoja vaikka piknikmenoissa (blogipiknik ensi kesänä?) mutta silti kaupassa myytävät vastaavat on aina jostain syystä todella mauttomia ja sika kalliita. Ne kaikki.. ne kaksi jotka tulee mieleen, kärsivät kumpikin samasta vaikka pakkauksessa lukee isolla että käytämme 150 vuotta vanhaa juurta(joka varmaan kuoli 129 vuotta sitte vanhuuteen) ja 100% ruista. Kokonaan rukiista juurella tehdystä leivästä pitäisi tulla tumma ja vahvan makuinen mutta silti maku on pahvilaatikkomaisen olematon ja väri haalean harmaa.

 tätä ei ole tökitty, sillon sisäpuolesta tulee karkea


mun hapankorppu
90 g vettä
50 g ruisjuurta
50 g ruisjauhoa
2 g suolaa

Luulen että tässä ei ole ihan kauhesti väliä aineiden määrällä kunhan tahnan saa levitettyä pellille, siinä on juurta ja sen saan kuivattua muttei polta. Vaikka taikina on mitä helpoin niin paistamiseen menee aikaa eikä ainakaan mun uuniin mahdu kun yksi pelti kerralla.

Sekoita aineet yhteen ja anna muhia pari tuntia. Levitä tahna leivinpaperille paletilla tai lusikalla ohueksi matoksi. Korpun voi tärppää eli tökkiä haarukalla ettei se nousisi palloksi mutta siitä tulee myös hauska, tosi ohut ja rapea jos sen antaa nousta. Paista korppua ensin 200 asteisessa uunissa ja kun sen reunat alkaa tummumaan niin laske lämpöä. Korppua pitää seurata ja muutella lämpöä ylös ja alas sen mielen mukaan.

ensimmäinen testi, vähän vähemmän vettä ja leivinjauhetta(hyh hyh) koska en nostanut tätä


onkohan linssissä likaa?