torstai 24. tammikuuta 2013

lihallisia unelmia ja omin käsin pyöriteltyjä palleroita

täytettä huutavan tyhjät patongit! barrikaadeille pojat!


Elämme mystisiä aikoja, Aleksi sai Atrialta laatikollisen kaikkia uutuuksia, (kuulemma) trendikkäitä pitkiä nakkeja ja mikroaterian vaikka ei ole mikroa. Käymme viimeistään mystisyyden portista kun laatikosta löytyi paketti jauhelihaa ja kaksi eri lootaa kanaa. Mitä nyt tehdään? En minä osaa! Ja perusjauhelipaketit on vielä niin isoja, syön tosta kuukauden. Mystistä ja erikoisen jännäähän tässä on etten ole ikinä tehnyt ruokaa kummastakaan, kerran paistoin kanasuikaleita tortilloihin entisen tyttöystäväni äidin luona Lohjalla vuonna 2004. En ole nähnyt kummankaan käytölle mitään syytä koskaan kotona, kaikki ruuat joissa on jauhelihaa on parempaa ilman sitä (paitsi tietty jauhelihaan nojaavat ruuat niikovaikka lihapulla ja burgeri). Ruoka-aines joka on ennen paistoa epämääräistä vaaleanpunaista mössöä muuttuu paistettaesa epämääräiseksi harmaaksi mössöksi.

Mutjoo, tästä se lähtee. Lihapullasubi, niiku Subwayssa mutta hyvä, tomaatti soosissa keitettyjä lihapullia ja vuonankaalia. Oletteko huomannut että Subway ravintolan haistaa kaukaa? Ne haisee joltain kemikaalilta.


vähän kun ois ollut vielä parmesaania päälle


pullapatonki juurta käyttäen
nyt monet leivät olen tehnyt aika tätä samaa kaavaa noudattaen, kova esitaikina juurella tai hiivalla alkuun ja pitkä lepo itse leivälle.

esitaikina
60 g vehnäjauhoa
25 g 100% juurta
20 - 25 g vettä
tai hiivalla
70 g vehnäjauhoa
40 g vettä
1 g hiivaa, jos sitäkään

Sekoita kaikki aineet yhteen, esitaikinasta tulee hyvin kova ja kaiken jauhon saa juuri ja mukaan, lisää pari tippaa vettä jos ei millään mene sekasin. Anna esitaikinen muhia pöydäll.ä yön yli, sen pitäisi olla noussut tuplaksi. Tee hiivaversio samoin mutta pidä se ensin pöydällä tunti tai pari ja pistä yöksi kylmään.

taikina
160 g vehnäjauhoja
kaikki esitaikina
130 g vettä
15 g voita
10 g sokeria
6 g hiivaa

Kaikki yhteen ja vaivataan pitkään.. toooosi pitkään, 15 min siitä kun kaikki aineet on sekasin. Ja silti taikina on limaa. Anna taikinan levätä tunti öljytyssä astiassa, taittele se kasaan ja anna levätä toinen tunti. Jaa taikina kolmeen osaan(tai kahteen jos tahdot isompia) ja rullaa patongeiksi. Viillä ja paista 250 asteissa uunissa.

aurinkotomaattikastikkeessa muhivat omin käsin pyöritellyt pallerot


1 kommentti:

Tuuli kirjoitti...

Subway haisee! Me ei enää voida syödä siellä, kun etoo jo,kun lähestyy paikkaa! Mitähän kauheuksia ne puhalluttaa sieltä, sillä ei kyllä leivän kanssa ole mitään tekmistä.