tiistai 8. tammikuuta 2013

mutta kuinka käy Keijolta rock and roll?

vaikka uskonkin vakavaan paistoon tämä on jo liikaa


Sujuuko uudelta raita-Kenwoodilta muukin kun sisustuselementtinä olo? Rokkenroll tai patonkihommat? Nyt kun olen jokusen taikinan vääntänyt niin vaikuttaa että vehje toimii mitä mainioimmin parista pikkuviasta huolimatta. Pieni mutta tosi ärsyttävä homma tossa on taikinakoukun kanssa, kaikissa muissa koneissa joita ole käyttänyt koukun voi laittaa koneen pataan ja se pysyy pystyssä mutta tässä pata on niin leveä että koukku kaatuu sinne. Kuulostaa turhalta valitukselta mutta jos padassa sekottaa yhteen jonkun löysän esitaikinan koukulla käsin niin koukkua ei voi jättää sinne odottamaan jatkoa, se uppoasi taikinaan ja olisi ihan tahmanen. Toinen ongelma on tosi hieno jotenkin hienosti ohjattu nopeudensäätö, nopeutta kun säätää se alkaa hitaasti nopeutumaan tai hidastumaan ja jos taikina on paksumpi niin vehde nopeuttelee ja säätelee ja hidastelee automaattisesti edes takasin. Olen meinannut saada kohtauksen kun Keijo päättä yhtäkkiä pistääkin vauhdiksi ja alkaa surisemaan kun lauma vihasia mehiläisiä. Koneen ääni on muuten nätti ja hillitty eikä sellanen klassinen Kenwood meteli joka kuulostaa lähinnä siltä että joku ajaisi panssarivaunulla paskarinkiä.

siinä se ontyhmä uuni on kylmä.. kuori on paksu kuin synti


Kerrankin tein leivän melkein seuraten jonkun muun ihan kirjaan asti päätynyttä ohjetta enkä keksinyt matkalla tai versioinut jotain omaa. Omat ohjeet on kivoja mutta samalla vähän tylsiä tehdä blogiin pidemmän päälle. Patonkiohje on Helene Johanssonin Leipä-kirjasta muunneltu, lähinnä erona on että käytin esitaikinassa juurta koska hiiva oli loppu ja pienensin ohjeen. Alkuperäisessä taikinan lepo oli vain 30 minuuttia mutta minä tarvitsin lepoa myös ja taikina sai levätä samalla kun minäkin. Ehkä pitää seurata ohjetta ensi kerralla, näistä tuli aika ankeita.


kaaviokuva padan ja koukun suhteesta


patonki
esitaikina
30 30 30 g juurta vettä vehnää
sekoita kaikki aineet tasaiseiksi ja laita jääkaappiin yöksi.

235 g  jauhoja
165 g  vettä
7 g suolaa
4 g hiivaa

Lisää loput aineet esitaikinaan ja vaivaa 15 minuttia koneella. Anna taikinan levätä kaksi tuntia öljytyssä astiassa. Jaa taikina kahteen osaan ja rullaa palat sikareiksi, anna palojen levätä 10 minuuttia ja rullaa patongeiksi. alkuperäsessä ohjeessa luki että nosta kaksi tuntia mutta ainakin mun taikina olisi lätsähtänyt tortillaksi sellasessa ajassa niin nostin puolisen tuntia. Paista kuumassa uunissa.

katkarapumuhelo sopii patongille 


itse pojat


4 kommenttia:

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

Paksua kuorta on liikkeellä... kirosin liian tehokasta uunia tuossa yhtenä päivänä - miten sitä muistaisikin aina laskea lämpötilan alemmas kuin ohjesääntö sanoo ?

aleksi kirjoitti...

ei ei kun ylemmäs se lämpö.. sen kovempi kuori mitä enemmän kuivaa.. eli kylmä uuni

Anonyymi kirjoitti...

Olis tässä yleiskoneen osto edessä, niin sitä kysyisin että mitäs tykkäät Keijosta? Riittääkö puhti litraiseen hiivataikinaan?

aleksi kirjoitti...

Kyllä mä sitä musta tossa kehuin :)

Litrasesta taikinasta en tiiä kun en edes tiedä mitä se tarkottaa.. Litra nestessä? Jos niin niin se taikinahan voi olla millanen vaan..