tiistai 22. tammikuuta 2013

älä itke pikku ohrapoika

urpo menit leikkaamaan liian kuumana


Onkohan ohraa ulkomaalaisissa leipäohjeissa koskaan? ei kai? Vaikka ohra onkin ruuan kanssa keitettyänä ihan parasta on se leivässä vähän kummaa. Ohra ei oikeen anna mitään makua leipään ja tekee vaan taikinasta huonosti leivottavan ja karkean. Hyh hyh. Tai voihan sitä koittaa ja panostaa ohjeeseen.

 kyllä me susta silti pidetään


 paksu viherpirtelö leivälle.. pesto?


ohraa
biga
40 g vehnäjauhoja
25 g vettä
hippu hiivaa

Sekoita kaikki aineet yhteen ja laita pikku purkkapallo jääkaappiin yöksi.

kuumaliotus
165 g kiehuvaa vettä
50 g ohrajauhoja
5 g siirappia

Punnaa siirappi ja jauhot koneen pataan ja kaada kuuma vesi päälle, sekoita tasaiseksi massaksi. Anna mömmön hautua muovin alla kunnes se on viilennyt.

taikina
190 g vehnäjauhoja
40 g vettä
6 g suolaa
5 g öljyä
3 g hiivaa
(pari pellavansiementä)

Lisää kaikki aineet ja esitaikina ohrajauhomussuun  ja vaivaa koneella kunnes taikinaan tulee hyvä sitko. Taikina oli aluksi kuivaa mutta muuttui ensin vaahtomaiskeis ja lisävaivauksella lopulta taikinaksi. Anna taikinan levätä öljytyssä astiassa muovin alla pari tuntia, taittele sen levon keskivaiheilla. Muoteile taikinasta pallo ja nosta sitä korissa noin 45 minuuttia, oma taikina taisi nousta aika nopeasti. Paista leipä 225 asteisssa uunissa.

se ei kuitenkaan oikeen tahtonut poserata


nätti pieni repeysnäin se loppuu

5 kommenttia:

Tuuli kirjoitti...

Se on kaunis leipä!

Nanna kirjoitti...

...itkus menee hukkaan...

Saara kirjoitti...

Pöh! Ohraleipähän on yksi parhaista ainakin kahdessa muodossa: rieskana ja rievänä. Mummun perintöresepteihin vannoo koko suku ja pari kaveriakin on niillä käännytetty. Ni.

aleksi kirjoitti...

saara: niitähän ei laskettu mukaan! ne ei ole normileipää tähän malliin, niihin ohra toimiikin

Hellu kirjoitti...

Ohra on karvaan/kitkerän makuista vehnäleivässä? Talkkunamuotoista ohraa, ainakin pieni määrä ok. Viiltäminen vaikeaa! Yön yli kylmässä kohotettu on pinnaltaan sitkeää eikä mikään terä leikkaa.