torstai 17. kesäkuuta 2010

raparperi financier

ne on vähän niiku laivat


Financierit hienosta nimestää huolimatta on lähinnä muffinsseja, erittäis hienoja kyllä. Nimensä pikku finanssimiehet on kai saaneet siitä kun ne keksineen kondiittorin konditoria oli pankkiirien kadulla tai siitä miten nuo yleensä paistetaan kultaharkon muotoisessa pikku vuu'issa. Tai joku on vaan keksinyt koko nimen päästään johon uskon yleensä eniten. Näin yksinkertaisesta pikku kakusta voisi tulla muuten mauton ja tylsä kuiva pötkö mutta näissä on temppuna ruskistettua voita(beurre noisette) ja paahdettua mantelijauhoa jotka kummatkin antavat mahtavan pähkinäisen maun. Ruskistetulla voilla saa makua muutekin moneen leivonnaiseen johon tarvitaan sulaa rasvaa. Voita paistetaan kattilassa kunnes maito-osaset laskeutuvat pohjalle ja alkavat ruskistua, samalla tavalla tehtäisiin myös kirkastettu voi(ghee) mutta ne maidon palat vaan siivilöidään pois(jotenkin niin). Sulalla voilla ei sitten saa korvata pehmeää voita joka ei ole eronnut niin kuin vaikka pullassa tai briossissa.

mallia pönkeästä nautinnasta


Financiereihin niin kuin muffinseihinkin voi laittaa sekaan vaikka mitä marjoja ja herkkuja. Kannattaa silti pitää täytteet yksinkertaisena ettei itse leivonnaisen maku jää ihan alle, sillon voi ihan hyvin käyttää jotain sekoitakaikkiyhteen-muffinssimassaa. Näissä raparperia ei varsinaisesti ole massassa vaan raparperin pala on laitettu paiston alkuvaiheissa jokaisen päälle. Näitä kun syö niin kuuluu pönöttää ja juoda kahvia hyvin pienestä kupistä pikkurilli pystyssä. Nautitaan vaniljajäätelön tai kermakukkasen kanssa.


financier-massa
90 g pölysokeria
80 g ruskistettua voita(ruskista 100 g niin pääsee lähelle)
50 g mantelijauhoja
30 g vehnäjauhoja
3 valkuasta pehmeänä vaahtona
4 g vaniljasokeria
pikku himppu suolaa

raparperia
hyytelösokerista sile; 1 osa sokeria 2 osaa vettä jotka kuumennetaan.
koristeeksi pölysokeria

Paahda mantelijauhot ja vaahdota valkuaiset. Anna mantelijauhojen viiletä ja sekoita niihin kaikki kuivat aineet. Taittele sekaan ruskistettu voi ja valkuiasvaahto. Lusikoi massa pieniin muotteihin ja paista 180 asteissa uunissa neljä minuuttia ja laita lokaisen kakkusen päälle pala raparperia, paista vielä 5-7 minuttia. Kun financierit on jäähtyneet tupsuttele sudilla sile pelkästään raparperien päälle ja pikkusen tomusokeria.

lähäri

15 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ja taas kerran aivan ihana leipomus ja se resepti yliveto! - Foorumilla katselin ja luulin sinun tehneen 'säästölippaita' ;-)
Pidän peukkua haasteessa !
Terv.: www.nami-hiiri.com

Irkku kirjoitti...

Mammalle myös! Raparperia kyllä löytyy...

Anonyymi kirjoitti...

Aleksi, pidit hienosti pintasi 'Raparperi Financierilla' tyttölaumassa . Mielestäni ideasi olisi ollut palkinnon arvoinen.Pidin ajatuksesta, ettet sotkenut mitään omenaa tai mansikkaa joukkoon :-)
Kivaa kesää , terv.: www.nami-hiiri.com

aleksi kirjoitti...

kiitoksia.. itekin pidän tämmösistä yksinkertaisista eniten.. ihmeen hyvin pärjäsivät kisassakin

Anonyymi kirjoitti...

Hieno resepti, jopa minä onnistuin tekemään näitä :)

ainoa vaan että kylän puodeista ei löytynyt financier vuokia, mistä näitä voi ostaa tai tilata?

aleksi kirjoitti...

joo tuo on tosi hyvä ohje ja sitä on helppo muuttaa vaikka mihin, lisätä pähkinöitä tai suklaata tai mitä millonkin.


tollasia silikonisia muotteja löytyy erikoiskoupoista ja nettikaupoista, en vaan ole oikeen nettikauppoihin tutustunut. periaatteessahan noi on pieniä muffinssivuokia ja sellasia varmaan kannattaa suomalaisista nettikaupoista kattoa

Toni K kirjoitti...

Joo no olen koittanut niitä etsiäkkin noista kaupoista huonolla menestyksellä. Ebay tarjoaa jotain vuokia mutta mielummin suosisin kotimaisia toimijoita.

aleksi kirjoitti...

mun kaikki muotit on kai Chez Mariuksesta ja niillä muuten on nettikauppa

Toni K kirjoitti...

ah mahtavaa, täytyykin tilata tuolta setti :-)

Voisit seuraavaksi kehitellä jonkun maailman päräyttävimmän pizzapohja ohjeen? mistä saa 00 jauhoja? Lidlistä ei enää löydy niitä ( ne tais olla 0 jauhoha mut kuitenkin )

aleksi kirjoitti...

ittekin pitäis vielä hommata sellanen "laivan" muotonen finanfier muotti, tulee varmaan vielä herkumpaa :)

Eiringistä punavuoresta saa 00-jauhoja, tuntuu että olen melkeen niiden mainosmies jo, kannattaa vaan muistaa että 00 ei tarkota muuta kun jauhatuskarkautta, se ei ole mikään ihmetie hyvään pitsaan.

mun oma päräyttävä pitsa tehdään ihan perusvaaleasta taikinasta mutta taikinapallon annetaan levätä pöydällä nelisen tuntia ett ä se nousee kunnolla, tulee tosi hyvä

Toni K kirjoitti...

Juu tiedän kyllä mitä 00 tarkoittaa, se vaan toimii hyvin jos meinaa käsin muovailla pohjan venytellen. :)

Joo no tarvii seuraavalla työmatkalla varmaan tehdä retki eiringille, pitäisi ostaa de buyerin pannuja sieltä samalla.

Mä olen tehny pizzapohjan kylmänostatuksella, vielä kun saisi sen leivinuunin missä paistaa se :) (tulossa on)

Ja olen kokeillut totakin että nostattaa pitkään lämpimässä mutta jotain siitä jää uupumaan, en tiedä kyllä mitä?

aleksi kirjoitti...

joo ne pannut on kyllä ihan ykköskamaa ja kannattaa sieltä saman tien ostaa nostatuskoreja ja leivänviiltoveitsi jos leipoo.

luulen että lopulta se "täydellinen pizza" tarvitsee jonkun oikean uunin, näillä kikoilla saa hyvää mutta silti.

Toni K kirjoitti...

ainiin nostatuskorit ja se viiltoveitsi olis kans listalla kanssa, kun vaan täältä lännestä sinne kerkeää :) Leivon kyllä sen 2-4krt viikossa niin tarvista olisi.

Niin kattelin semmosen napoliuunin rakentamisohjetta tohon pihalle vois koittaa joku kesä semmoisen kyhätä ei olis ihan hirveen paha homma. Oon seurannu sun juustontekoa mielenkiinnolla kun mozzarellan teko olis kans to-do listalla.

aleksi kirjoitti...

juustojen teko jäi kyllä vähän kesken ekojen testien jälkeen mutta kyllä mä siihen vielä palaan.

jos sellasen rakennat niin mä tuun testaa :)

Toni K kirjoitti...

Joo no mozzarellan teko ei pitäis olla mikään amerikantemppu mutta saas nähä :)

http://www.pizzamaking.com/forum/index.php

täällä on paljon hyvää shittiä pizzan vääntämisestä, melkoseksi hifistelyksi meneepi kyllä välillä, mutta kerran kun on di faran känkkyä maistanu niin siihen on pyrittävä :)

No laitan kutsun sit suomen turkuun jos/kun semmoisen saan tehtyä :)