maanantai 21. kesäkuuta 2010

bagelit tai rinkelit

rinkulat


Ehkä juhannuksen grillailuun tekisin bageleita, niitä voisi olla hauska täyttää kaikella grillatulla. Tai sitten en, niitä joutuisi tekemään sillon jo niin paljon ja bagelin väsäys on hidasta puuhaa.
Tällä kertaa bakeli ohje on Jan Hedhin kirjasta Mestarileipurin leipäkirja. Näistä tuli tosi maukkaita mutta tässä leivontakirjassa tuntuu olevan jotain pahaa henkeä; en ole kai yhtään leipää saanut sen ohjeilla onnistumaan oikein kunnolla, taikinat tuntuu olevan liian kovia tai löysiä tai jotain vielä kummempaa. Bageleista tuli laihoja rinkuloita koska ne ei oikeen jaksanut nousta. Laihoihin on vaikea laittaa mitään väliin.


bagelit 25 kpl, itse tein neljäsosa ohjeen
esitaikina
375 g vehnäjauhoja
250 g vettä
20 g hiivaa

Sekoita kaikki aineet yhteen ja anna taikinan käydä huoneen lämmössä 3 tuntia tai yön yli jääkaapissa.
taikina
750 g vehnäjauhoja
250 g täysmaitoa
50 g öljyä tai voita(voita!)
25 g suolaa
25 g hiivaa
10 g hunajaa

ripotteeksi sormisuolaa, siemeniä tai juustoraastetta
keittoon paljon vettä jossa on hunajaa


Ohje on lähes suoraan kirjasta, pari kulmaa vedin suoraksi:Vaivaa kaikki aineet koneella hitaasti kolme minuuttia yhteen paitsi suola ja rasva. Lisää voi ja vaivaa vielä 5 mintuuttia ja lisää suola. lisää nopeutta ja vaivaa noin 10 minuuttia kunnes taikinassa on hyvä sitko. Oma taikina oli todella kuivaa alussa niin lisäsin pari tippaa vettä, sitä saa kuitenkin lisätän varoen tai nousseiden bagelien käsittelystä ei tule enää mitään. Nosta taikinaa 60 minuuttia. Jaa taikina 60 grammna paloiksi ja muotoile niistä palloja, anna taikinan levätä viisi minuuttia. Pötkötä(se on ihan oikea termi!) palloista 30 senttiä pitkiä pötköja ja tee niistä rinkeleitä. Laita bagelit nousemaan jauhotetulle liinalle ja laita toinen jauhotettu liina niiden päälle*. Anna nousta 45 minuuttia ja keitä isossa sangossa vettä jossa on hunajaa. Hunajasta saattaa tulla veden pinnalle kamalasti vaahtoa joka kannattaa kuoria pois, se on proteiinia ja voi tarttua bagelien reunoihin ja näyttää sotkuiselta. Ripottele bagelien päälle siemeniä koristeeksi. Jos teet enemmän niin laita siemenet laakeaan astiaan johon voit painaa bagelit siementen päälle, niin saat nopeammin vähämmällä sotkulla ja tasaisemmin siemenet bagelin pintaan, ne myös pysyvät paremmin kun painaa kunnolla. Paista 230 asteissa uunissa kullanruskeiksi.*Ihmettelin ohjeen tätä kohtaa ensin koska se vaikutti lähinnä turhalta näpräämiseltä mutta tähän on järkevät syyt. Jauholla nousevat bagelit ei tartu mihinkään noustessa eikä niitä sen takia tarvitse kohdella kaltoin kun niitä nostaa kattilaan keittymään, niinpä niistä ei tule ryppysiä ja rumia. Liinalla nostaminen myös kuivattaa bageleita joka estää samaa lässähdystä. Liian löysäkin taikina saa rinkelin lässähtään kun sitä nousseena alkaa siirtelemään ja siksi tällaisten leivonnaisten taikinat on yleensä hyvin kovia. Liian löysätaikinaiset keitettävät leivonnaiset näyttävät vanhoilta ilmapalloilta josta on osa ilmasta jo lähtenyt.

jotain täytettä sentään meni


Oho, tulihan taas nippelitietoa.

4 kommenttia:

TiV kirjoitti...

Olen täysin samaa mieltä Hedhin kirjasta. Epäilin jossain vaiheessa jopa jotain perustavaa laatua olevaa käännösvirhettä, kun yksikään tekele ei onnistu. En jaksanut originaalikirjaa etsiä - hautasin suomennoksen hyllyn uumeniin. Ehkä sitten joskus kokeilen uudestaan.

Marikki kirjoitti...

Tulipas kauniita. Maistuis varmaan mullekin. Jos jostain sais ostettua aikaa ja viitseliäisyyttä, niin varmasti tekisin bageleja (bageleita?) itse. Niistä ei kylläkään tulis noin nättejä. :)

aleksi kirjoitti...

marikki: heti koittamaan! ne on ihan helpoja mutta aika iso homma vaan, tee joku neljän rinkulan taikina, niistäkin riittää jo hyvin.

tiv: en ihan uskaltais suoraan silti haukkua hedhin ohjeita, on se silti aika guru äijä..joku käännös virhe vois olla kyllä ehkä se..

I'm Lacking kirjoitti...

Mun on jo pitkään pitänyt tehdä itse bageleita mutta ei ole saanut aikaiseksi. Tosin en ole käynyt niitä missään kahvilassakaan pitkään aikaan syömässä. Tampereella pari vuotta sitten asuessa tuli käytyä hakemassa muutamia kertoja sellaisia kahvilasta.

Oon vähän semmonen että innostun jostain jutuista ja mietin että pakko tehdä muttei saa kuitenkaan aikaiseksi. Tällä hetkellä sellanen juttu taitaa olla sorbetti.