maanantai 14. kesäkuuta 2010

juustobriossit

hauska pintaa tulee kuivuneesta ensimmäisestä voitelusta


Ei voi sanoa kun että voi teitä raukkoja jotka jäitte näistä paitsi(Heikki)! Pahalta haiseva juusto yhdistettynä briossin ihanuuteen. Näistä olen vielä siitäkin ylpeä koska heitin ohjeen kokolailla suoraan päästäni. Patonkeja, juustoleipäohjeita ja vastaavia pursua musta kokoajan ulos mutta tämän tyylisiä juttuja tulee niin harvoin tehtyä.. en edes tästä näin osaisi pullaa tehdä ilman ohjetta.

Juustoksi briosseihin olin ostamassa parmesaania mutta otinkin jotain vuohesta tehtyä saman tyylistä ja vuosia käytettyjen työkenkien hajuista Esrom Ambassadeuria. Hyvä valinta. Briossin itse leivonta voi sitten olla vähän vaikeaa koska taikinan voi alkaa sulamaan heti kun sitä käsittelee mutta tämä on köyhän vähävoinen taikina ja helpompi käsitellä. Briossi on sitten niitä juttuja joihin ei todellakaan voi laittaa mitään leikkivoita ja keijujuttuja.

teté


juustobriossit
275 g vehnäjauhoja
140 g vettä
80 g voita
30 g vahvaa juustoa
17 g maitojauhetta
15 g parmesaania
1 muna
8 g hiivaa
7 g sokeria
4 g suolaa

munaa voiteluun ja vähän juustoa pinnalle

Avaa voitelumuna vanhentumaan astiaan pienen määrän vettä ja suolan kanssa. Näissä muutenkin kikkailen voitelulla ja voitelen briossit noston alussa, annan pinnan kuivua ja voitelen uudestaan ennen uuniin laittoa. Vaivaa kaikkista aineita paitsi voista taikina ja vaivaa niin pitkään että taikinassa alkaa olemaan sitkoa, lisää voi osissa ja vaivaa samalla. Anna taikinan levätä tunti. Leivo vaikka pikkupulliksi jos ei satu löytymään briossimuotteja ja voitele munalla. Kannattaa ostaa kyllä muotit jos tekee useammin, näistä tulee oikeasti herkullisempia kun askartelee tuon pikku pään tohon päälle(letitys tekee saman). Anna nousta tunti ja voitele taas. Omiin muotittomiin viilsin vielä ristin päälle ja ripottelin vähän juustoa koristeeksi. Paista 200 asteissa uunissa. Liian kuumassa uunissa briossin pinta menee helposti ihan mustaksi(ja sisältä jää rasvamössöksi), uunia kannattaa vähän vahtia ja laittaa pienemmälle jos briossit alkaa heti mustumaan innokkaasti..

nämä melkeen tuoksuu tästä kuvasta

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Ihanalta näyttää. Tykkään tyylistä, siis briossien ja sun.