tiistai 27. syyskuuta 2011

Uunituore croissant aloittaa täydellisen päivän.

läääh!


Glorian ruoka ja viini lehdessä oli ohje miten kotonakin voi tehdä mahtavia croissantteja ja leikkiä Pariisia kotona. Ja miksei vois? Omat croissanttini tein osittain lehden innoittamana mutta Ciril Hitzin ohjetta mukaillen eli lähinnä pienensin ohjeen kolmasosaansa enkä lukenut kuinka toimitaan vaan toimin kuinka tuntu oikealta. Ainoa hassu juttu ohjeessa oli että taikinan piti levätä yön yli jääkaapissa ja niin mulla lepäsinkin mutta se myös nousi kuin ilmapalloksi.. ei sen noin pitäisi nousta.. enkä myöskän osaa näitä askartelu juttuja kun sellasia tekee niin harvoin ja taas sain sormenpään kokosia sarvia aikaan.

Lehdessä muuten sanottiin ettei koticroisanteista saa venyviä(siis sisältä) vaan niistä tulee vain lehteviä ja rapeita(voitakinaa?) joka on tietenkin hömppää, kotona saa mitä vaan kunhan tekee hyvällä ohjeella ja oikein.

ite croissantit jää ihan noiden suklaa ihanuuksien varjoon


croissant suosittelisin puolittaa
690 g jauhoja
310 g maitoa
100 g munia
81 g sokeria
27 g hiivaa
19 g voita
13 g suolaa

330 g voita kaulaukseen


Askartele kaulausvoista neliö käyttäen apuna leivinpaperia, jos tahtoo päästä aitoon leipomotunnelmaan kannattaa hakata(temperoida) voimönttiä kaulimella, ja onhan se tosi kivaa. Pistä paperiin kääritty voi viilenemään jääkaappiin. Glorian ruokalehdessähän voi vuoltiin taikinaan juustohöylällä taikinana väliin mutta se on hassuttelua.

voineliö

Vaivaa muista aineista taikina koneella noin viisi minuuttia ja pakkaa se myös muoviin ja jägikseen lepäämään. Puolisen tunnin päästä pakkaa voineliö taikinan sisään ja littaa sitä vähän kaulimella, katsoo ohjeen jostain kymmenestä aikasemmasta kirjotuksesta. Anna taikinapaketin levätä taas puolisen tuntia jääkaapissa, voin ja taikinan pitäisi olla aika saman kovusia eli voi ei saa olla kivikovaa tai taikina repeää päältä kaulatessa. Kaulaa taikina pitkäksi ja noin puolen sentin vahvuseksi levyksi ja taittele kolminkerroin, pistä taas jääkaappiin puoleksi tunninksi, tee sama kolme kertaa, viimeisen kerran jälkeen anna paketin levätä ainakin pari tuntia kylmässä. Levännyt ja kaikki kaulaukset läpi käynyt taikina kaulataan "auki" eli lopulliseen paksuuteensa johokin noin kolmeen milliin. Askartele taikina levystä sarvia tai vaikka pain au chocolatteja, voitele, anna nousta 30-45 minuuttia taikinan kylmyydestä riippuen ja paista 250 asteisessa uunissa.

pain au chocolat


Ja hassu pikku nippelitieto liittyen croissanteihin ja niiden muotoon. Ranskassa laki sanoo että jos croissantti ei ole tehty täysin voihin se ei saa olla suora, voihin tehty taas saa olla ihan minkä muotonen tahansa. Kannattaa siis ostaa suoria, margariiniin tehdyt ei maistu miltään.

lehtevyys kohtuu hyvä





maanantai 26. syyskuuta 2011

pikkujoulukakku

ihan kahvilla


En pidä yhtään silikonikeittiöromusta enkä osaa tehdä kakkuja. Ostin silti silikonisen pikkukakku vuuan(tokan), ne on ainoita asiota joissa silikoni toimii ja niissä voi tehdä ainoita kakkuja joita osaan tehdä, nättejä pikku financiereja. Tietty ostasin mielellään pikku vuokanikin erillisinä metallisina mutta yhden silikonisen hinnalla saa varmaan vain kaksi ja tuolla silikonisella saa aikaan 12 kakkusta.

baabelintorni


mausteinen pähkinäfinancier
3 valkuaista pehmeänä
80 g ruskistettua voita
60 g tomusokeria
50 g mantelijauhoa
30 g vehnäjauhoa
30 g fariinisokeria
35 g pähkinöitä rouheena, paahdettuna miuluuten
2 g suolaa
0 g - 1 g jauhettua kanelia, kardemummaa, muskottia, fenkolia


Paahda mantelijauhot(tai ole paahtamatta) ja vaahdota valkuaiset. Anna mantelijauhojen viiletä ja sekoita niihin kaikki kuivat aineet. Taittele sekaan valkuiasvaahto ja ruskistettu voi. Lusikoi massa pieniin muotteihin ja paista 180 asteissa uunissa 10 -15 minuuttia.

pistaasin vino torni kaatu


sitte söin haukea Sunnissa


perjantai 23. syyskuuta 2011

juuri

reikiä


Alotin taas leipäjuurien kasvattelun. Keittiön pöydällä seisoo päällekäin kaksi purkkia joista toisessa on Amerikan mallinen 50/50 tai 100% tai miten sen ilmottaakin juuri eli saman verran vettä ja jauhoa ja toinen tollanen Ranskan tyylinen kovempi. Tästä saa aikaan tieteellisen kokeen, onko niillä jotain eroa? onko löysempi selvästikin happamampi niiku gurut sanoo? Aikasempien juurien kanssa olen kyllä huomannut että kovajuuri tuntuu nousevan eloon nopeammin ja olevan muutenkin helpompi. Juuren kanssa tulee usein mieleen että onko tämä ruokinta tuhlausta? Tuhoutuuko maailma? Juurestahan heitetään ohjeesta riippuen puolet aina menemään ruokinnassa. Niinpä käytin ala ikäistä kovaa juurta patonkiin. Juuren iästä ja kunnosta riippuen se ei välttämättä tee juurikaan(hah) mitään mutta onhan sen käyttö hienoa eikä mee hukkaan mitään.

juuren elvytys patonki
100 g kovaa juurta
225 g vehnäjauhoja
140 g vettä
(10 g auringonsiementä)
5 g suolaa
4 g hiivaa


Vaivaa kaikista aineita taikina noin kymmenen minuuttia. Anna levätä kaksi tuntia, muotoile patongeiksi, nosta 45 minuuttia ja paista.

osasta taikinaa tuli pieni pitsa


tiistai 20. syyskuuta 2011

oliko Puuppolan vaarilla oikeasti kana?

rustiikkikaura


Löysin kaupasta Puuppolan kokonaisia kauraryynejä, nämä on ihan kokonaisia jyviä mutta höyrytetty tai ties mitä niin ei hampulit katkea. Tein kaurasta tollasen voilla ja hunajalla rikastetun löysän leivän jonka sitte "koristelin" ennen uuniin laittoa leikkaamalla saksilla pintaan pari korvaa. Ja leivästä tuli hirvittävän näkönen räpellys. Sanon niin kuulemma joka leivästä joka ainoa kerta ja kun otan ne uunista niin ne onkin maailman herkullisimpia.. nyt kun kattelen tuota valmista niin tottahan tuo taitaa olla.

Näistä kauroista leipään tulee paljon kauraisempi maku kun pelkästä hiutaleesta, hyvä tuote, saatte lähettää lahjonta kauroja mulle(ja mun hepalle).


Kauraleipä
185 g vehnäjauhoja
165 g vettä
35 g kauraryynejä
25 g kaurahiutalaita
10 g voita
10 g hunajaa
5 g suolaa
5 g hiivaa


Laita kaurat veteen likoamaan puoleksi tunniksi. Lisää loput aineet, sekoita koneella pari minuuttia aineet yhteen ja vaivaa nopeammalla 10 minuuttia. Anna taikinan levätä öljytyssä astiassa 2-3 tuntia kunnes taikina on selvästi pullea ja "valmis". Muotoile taikina löysäksi palloksi (korissa?), nosta noin puolituntia ja paista kuumassa uunissa.

kyllä kelpaa


tein ruisleivänkin mutta siihen ei ole oikeen ohjetta, sekoilin jotain


torstai 15. syyskuuta 2011

lande

se rapsuu


Mun vehnäjuuri ontaqinnut päästä paremmille juurtumismaille, ruisjuusta ei ole ja pottujuurikin vasta pilke silmäkulmassa niin tein tällasen juurien sijaan.


ruisvehnävuokaleipä eli landeleipä
90 g lämmintä vettä
50 g ruisjauhoja
10 g ruisrouhetta
5 g pellevansiemeniä
1 g hiivaa

Sekoita aineet yhteen ja anna käydä pari tuntia

200 g vehnäjauhoja
100 g vettä
5 g suolaa
2 g hiivaa

Lisää aineet esitaikinaan ja sekoita koneella pari minuuttia ja vaivaa kymmenen. Anna levätä puolitoista tuntia tai pidempään kunnes taikina on kunnolla pehmennyt. Leivo pitkulaiseksi leiväksi ja nosta tunti.

reuna


ja sitte piirsin



sunnuntai 11. syyskuuta 2011

valkosuklaakukkakaalikeitto ja leipätikku

tikut


Voisin varmaan joka blokkauksen alottaa samoin "näitä pullia on pitänyt jo tehdä pistään" niiku tämänkin. Näitä Grissinejä tai vastaavia leipätikkuja on pitänyt jo tehdä kauan. Grissiniohjeet on usein nopeita ja helppoja toisaalta niitä usein myös vaivaa sellanen sekava kotileivonta olo josta en yhtään pidä. Grissinien kivoina puolina myös on että mukaan voi laittaa kaikkee siistii(tm), mausteita, yrttejä, siemeniä ja kaikki päälle koriusteeksi tai itse taikinaan. Leipätikkut sain päähäni tehdä koska jääkaapissa lymyili kukkakaali joka alkoi olemaan lähellä itsetuhoa.. ja kukkakaalihan kaipaa tikkua? Keiton ohjetta en ala kirjottamnaa koska en tiedä sitä mutta homma meni jokseenkin näin; laita kattilaan vähän liian iso mötkäle(sana joka sinänsä jo kertoo määrän) voita, noin kolmasosa kukkakaalia, ihan vähän porkkanaa ja valkosipulia ja ruskistele. Kun kaikki on riittävän mustaa lisää vettä ja keitä valmiiksi. Lisää sopiva pala sinihomejuustoa, lusikallinen kermaa jos tahtoo ja 1-2 palaa valkosuklaata. Surruta vauvan ruuaksi, lisää mausteita ja syä. Valmiin päälle hyvää oliiviöljyä joka maustuu nurmikolta.

näin askarrellaan


grissinit
125 g vehnäjauhoja
85 g vettä
6 g oliiviöljyä
4 g hiivaa
3 g suolaa
mausteita jos tahtoo, omissa tikuissa oli fenkolin siemeniä ja rusaus pippuria

päälle karkeaa suolaa, fenkolinsiemeniä, siemeniä, pippuria tai mitä vaan joka nousee päähän

Vaivaa kaikista aineista "elastinen ja sileä" taikina, mitä ihmettä se taas tarkottaakaan. Vaivaa siis pari minuuttia. Anna taikinan levätä öljytyssä astiassa noin kaksi tuntia tai kunnes taikina on tuplaantunut. Kaulaa taikina jauhotetulla pöydällä ja rissaa(hei, aika komeeta sain kaksi hassua leivonta sanaa samaan lauseeseen ja tosi pitkän sepustuksen sulkuihinkin) eli siis ajele sillä pizzapyörällä taikinasta pitkulaisia liuruja. Taita liurut kahtia ja rullaa pöydällä ilman jauhoja matosia muistattavikis pötkäleiksi. Aseta tikut pelille nousemaan ja voitele ne vaikka öljyllä, ripottele päälle jotain jos olet päätynyt siihen. Nosta 20 minuuttia ja paista 180 asteisessa uunissa 25 - 30 minuuttia.

sosekeitto blogeissa on aina samallaista juhlaa silmille


jallua

tiistai 6. syyskuuta 2011

"jos taikinaan tulee alle puol kiloa suolaa se ei ole ees leivontaa"

lehtihommia


Yritän keksiä Pauligin kahviskabaan hienoa voiton tuovaa tuotetta mutta en tietenkään tee asialle mitään vaan tein tämmösen leivän. Skabaahan pitää keksiä jotain nerokasta joka menee tosi hyvin valitun sumpin kanssa alas, näyttää ältsin hyvältä ja on muutenkin nerokas. Idea leivonnaiselle kyllä on mutta en tiedä osaanko tehdä yhtään sen monesta osasta, eikä mitään ohjeita tietenkään ole.. no onpahan jännempää.

Mutta mulla on leipämasennus, ihme littania lätkiä näistä tuntuu aina vaan tulevan.

tää oli niin nopea ettei meinannut saada edes kuvaa


hasselpähkinäleipä
120 g hiivaleipäjauhoja
100 g vettä
1 g hiivaa

Pistä asiat yhteen ja anna muhia seuraavaan päivään kylmässä.

120 g vehnäjauhoja
75 g vettä
25 g paahdettua hasselpähkinärouhetta (sitä sellasta joka on jo valmiiksi paahdettu)
10 g ruisjauhoja
5 g suolaa
3 g hiivaa

Lisää kaikki muut aineet paitsi pähkinät eiliseen esitaikinaan ja vaivaa koneella 7-8 minuuttia, lisää pähkinät lopussa ja pyöräytä sekaan. Anna taikinan levätä öljytyssä astiassa tunti. Muoteile pötköksi leiväksi ja nosta noin 45 min. Itse nostin jotain puolisen tuntia kun nykyään jostain syystä rullaan nuo leivät aina tosi löysiksi ja ne nousee sillon nopeammin. Viillä, paista, anna viiletä, voita päälle ja sillee.

lähilehtihommia

maanantai 5. syyskuuta 2011

aamupiirakkaa vaikka oletkin poissa

no ainakin kerran syksyssä


Aamu on parasta aikaa tehdä piirakkaa. Eilen piti tehdä pastaa ja sientä mutta sitte laiskotti ja sitte vaan olin mutta nyt on aamusientä ja piirakkaa. Jostain syystä tein ruispohjan piirakalle vaikka en yhtään pidä näistä pakollisista leivonnaisten "keventämisistä" tai suomentamisista ruisjauholla. Kamoon ruispatonki? Sehän on vaan pitkä ruisleipä siinä vaiheessa. Kun yhteen pohjaan tulee yli sata grammaa voita niin keventäminenkin pienellä jauhon vaihdolla alkaa tuntumaan vähän vitsiltä eikä ruisjauho ole edes juuri sen kevyempää jos tuijottaa vaan kalorimäärää. Tietenkin ruisjauhosta voi tehdä hyviä juttuja kun siitä ei yritä tehdä pakolla terveysmoskaa. Paras tapa keventää piirakka ja edelleen nauttia siitä on tehdä pienempi piirakka tai tarjota jollekin kullalle puolet, nerokasta ja puolet kevyempää!

Inhoan ruokaohjeiden kirjottamista, kaikki on niin epämäärästä. "Sillai ettei se peitä sienten makua" sinihomejuuston kohdalla on hyvinkin tarkka mitaa ehkä mulle ja tuolle gorgonzolalle mutta ei varmaan kellekään muulle.. Ja pitääkö kaikki mausteet, paistovoit ja suolat aina merkitä ohjeeseen?

yhdelle aamiainen


ruispohja piirakalle
180 g vehnäjauhoja
140 g voita
60 g vettä
35 g ruisrouhetta
1 g suolaa

Anna rouheen liota vähän aikaa vedessä, lisää loput aineet ja sekoita tasaiseksi. Pistä taikina viilenemään jääkaappiin. Kauli viilennyt taikina pöydällä ja nosta se piirakkavuokaan kaulimella. Hienostelun iskiessä siisti piirakkavuuan reunat paletilla.. eli aina. Laita taikinalla vuorattu vuoka takaisin kylmää ja tee fyllit.

täyte
kanttarelleja
juustoa "sulavaa sorttia"
sinihomejuustoa "sillai ettei se peitä sienten makua"
voita

munamassa
1/2 osa kermaa
1/2 osa maitoa
yksi muna per desi nestettä
pikkutörtsäys sinappia
mausteita

munamassaa menee yllättävän paljon, aika pieneenkin vuokaan pitää olla jo kaksi munaa.

Paista sienet voissa, lastaa viilenneet sienet piirakkavuokaan kaulatun pohjan päälle. Laita sienten päälle juustoja, sulavaa sorttia ja sinistä. Sekoittele munamassa ja kaada se kokohomman päälle, ihan taikinan reunaan asti. Paista.

hyvä pohja