maanantai 20. syyskuuta 2010

lihis

ketsuppia! kansa vaatii ketsuppia!


Aina on pitänyt tehdä "lihistä" mutta täytteessä sieniä ja ohraa(ooohhraaa, pidän ohrasta). Lihiksien teossa suurena esteenä on se pelottava uppopaisto, josta kyllä pääsin yli jo aikalailla vapun munkeilla(hehe) mutta silti keittelyssä on hommansa. Kasviskeitinpiirakoissa niiku usein kasvisasiossa joihin alun perin menee jotain lihaa on usein musta sama homma, niistä tulee helposti vähän kuivia ja muruisia, täyte varisee munkista paidalle. En tahdo laittaa sellasiin mukaan munaakaan koska en ole tekemässä munakaspiirakkaa. Näissä oli vähän samaa ongelmaa tällä kertaa mutta suurempi ongelma oli öljyn kanssa. En polttanut taloa mutta keittämisestä ei tullut mitään koska nousseet lihikset ei enää mahtuneet mun ainoaa kattilaan.. ja öljyäkin oli ihan liian vähän. Vähän ankea loppu kun niin lähtee soitellen paistamaan lihiksiä, kyllä noita syö silti kun paiskasin ne uuniin.

odotellaan täytettä


lihiksen kuoritaikina
4oo g vehnäjauhoja
180 g vettä
1 muna
30 g sokeria
24 g hiivaa
20 g ruisjauhoja
10 g voita
10 g maitojauhetta
5 g suolaa

Sekoita yhteen jauhot ja maitojauhe, sekoita muut aineet sekaan ja vaivaa taikinaksi, 3 minuuttia sekoitus ja nopeammalla 6 minuuttia vaivausta. Anna taikinan levätä parikymmentä minuuttia ja jaa 120 g paloihin, pyöritä ne palloiksi. Kaulaa pallot littaniksi ja laita täyte ympyrän toiselle puolelle ja käännä toinen puoli kanneksi. Anna lihisten nousta Öljytyllä pellillä tai vastaavalla tunti. Sitte vaan keitetään piiraat uunissa jos ne mahtuu kattilaan.

siitä tulikin karkkia


Tein tässä myös pomadaa, se on siis se sokerikama jota on berliinin munkin päällä, bebeissä ja vaikka aleksanterin leivoksessa ei siis sitä rasvaa jota gangterit laittaa tukkaan leffoissa.. Kotiohjeissa sen paikalla laitetaan usein tomusokerivesi muhjua mutta se ei juurikaan edes näytä aidolta ja maistuu ja tuntuu suussa ihan erilaiselta. Ostin kaupasta maissisiirappia niin pääsin vihdoin testaamaan, ilman ohjetta tietty niin loppu tulos oli jotain taffya tai muuta maidotonta toffeen omaista asiaa.. oikeesti ihan hyvää kuitenkin. Tätä pitää vielä testa mutta vähän muuttaen ohjetta.

1 kommentti:

Tupu kirjoitti...

Siis, kiitos kakku vinkistä seuraavalla kertaa on minunkin kakkuni kauniinpi ja kosteampi.Nämä lihiksetkin on aivan huippu ihanan näköisiä voisin syödä heti pari.