maanantai 13. syyskuuta 2010

vedestä nosto

200 155 30 5 5


Kalojen? eiku leivän tietty. Cookistry blogissa törmäsin kummaan juttuun josta en ole koskaan kuullut aikasemmin, vedessä leivän nostamiseen. Joitain leipomuksia ja taikinoita nostetaan tai ainakin annetaan levätä öljyssä niiku vaikka filo jossain ohjeissa mutta tämä oli ihan kummaa. Vesihän sinänsä tuntuu järkevältä nosto paikalta koska se pitää leivän pinnan kostana(tosi kosteana) ja tossa pitäisi olla oma kello millon nosto on valmis, leipä nousee pintaan. Nousee se kyllä mutta aika nopeasti, jossain 15 minuutissa ja jatkaa nousua varmaan leijuntaan asti. Testasin tietty tekniikkaa heti mutta ehkä vähän tyhmästi perunaleivällä joka on aika hankala leipä musta muutenkin ja käyttäytyy todella hankalasti. Jaoin taikinan kahteen osaan ja nostin toisen pallon viileähkössä vedessä ja toisen pellilla. Nostin toisen pellillä koska kummatkin paistoin lopulta samalla pellillä, en viittynyt yrittää paistaa noita uunissa kivellä koska kuuma kivi olis voinut haljeta vesipullan vedestä. Tässä vertailussa on tietty heti isohko ongelma, vedessä nouseva leipä nousee tietenkin hitaammin koska vesi on kylmempää kun ympäröivä ilma ja siirtää taikinasta vielä lämpöä poiskin. Mutta paistoin ne saman nousun jälkeen kuitenkin. Märkä leipä oli paljon helpompi ottaa vedestä raappaa käyttäen kun luulin eikä siitä edes tullut niin ruma. Viiltämistä ei kannata edes yrittää. Valmis vesi nostettu leipä näyttää hyvin paljon huonolta vehnäjuurella nostetulta leivältä, kalpea, laikukas ja aika ankea. Maku ei eroa juurikaan tavallisesti nostetusta paitsi kuori on vähän kuminen vesirinkeli tyyliin.

näistä tulee sammakon kutu mieleen, hyvin hassua


tunnin noston jälkeen joka oli liian vähän pallo jo kelluu


Ajatelin testata vielä perus vaalealla taikinalla mutta ei tässä tyylissä oikeasti ole mitään järkeä.

hyvät uudet kirjat

4 kommenttia:

Una kirjoitti...

Ah mikä löytö tämä olikaan täältä internetin ihmeellisestä maailmasta! KAsvattelen kotona pientä isäntää (8kk) ja olen jo pitkään haaveillut ostoleivän hylkäämisestä..Haaveen toteutumista lykkää yleiskoneen puute, joka on hankintalistalla mutta en ole vielä päättänyt mikä on se oikea. Joten kysympä sinulta, kuinka paljon pitää olla tehoa että esim.leipätaikina vaivaantuu ongelmitta? Ja onko suositella jotain merkkiä? Kitchenaidista olen haaveillut mutta mahtaako niiden tehot riittää mihinkään.
Täällä on ihania leipiä!!

aleksi kirjoitti...

kenwoodin koneet on hyviä kunhan ei halvinta osta, itellä on joku keskiluokan vehje ja ihan hyvin toimii.. chef classic. teholla ei sinänsä ole niin paljoa väliä, kyllä noissa tehot riittää jos ei ihan 100e halvinta käytä. uusissa kitchen aidissa kuulemam nykyään muoviset sisukset ja kuumennuttuaan se voi sulaa, en tiiä onko totta mutta vähän huonosti ne vaivaa.. ja on hienoja. Melkeen ite laittaisin koneeseen jotain 400 euroa ja ostasin sen joka on nätein :)

ostin kamerani ja tietokoneeni samalla metodilla.


käsinkin voi sitte vaivata kun käyttää kikkoja, stretch& foldia ja autolyysiä. mulla on niistä vähän blogissa mutta googlella löytyy.

Irene kirjoitti...

Oletpas sä taas ihmeellisen taikinan teon löytänyt!

Nelle kirjoitti...

aika hassu kokeilu :) Mutta mukavaa luettavaa.