perjantai 3. syyskuuta 2010

kakut ei aina mee

tummalla suklaalla ois toiminut


Tänään tein siskolle 24v syndekakun. Kakku ei vaan ihan totellut mua tai lähinnä sen koristelu. Kerma vatkaantui kaksi kertaa yli ja fiksuna tein ylimenneestä kermasta ganachen sen päälle. Suklaa oli valkosta enkä ajatellut että sehän näkyy läpi, konvehteja tehdessä se olisi ollut selviö mutta tämä on päälle vuoteen eka kakku.. ja kai kolmas koskaan kotona.
Kakku pohjan teko on kovimman luokan tiedettä ja tärkein kohta kakusta mutta jostain syystä kakkublogeissakaan ei siihen asiaan ei oikeen kiinnitetä huomiota. Munat ja sokeri pitää ensin lämmittää kunnolla ja sitten vaahdottaa oikeasti vaahdoksi. Siivilöity jauho sekoitetaan vaahtoon mahdollisimman nopeasti käsin ja parilla liikkeellä ettei vahingossakaan tule yhtään sitkon alkua. Jos vatkeimessa on kakkumassaa niin sitä ei tosiaan kopauteta kulhoon että sen saa puhtaaksi ja uuni pitää olla päällä ja oikessa lämmössä heti. Kakkumassa alkaa menemään huonoksi heti kun vatkaus lopetetaan.

hillolla siloteltu kakku


kakkubotne
200 g munia eli noin tasan 4 kappaletta
140 g sokeria
140 g karkeita vehnäjauhoja


Lämmitä munat ja sokeri 40 asteiseksi. Vatkaa vaahdoksi ja valmiiseen sekoita sihdatut jauhot. Paista 180 asteissa uunissa valmiiksi. Jos omistaa pyöreän kakkurinkulan tai sellasen säädettävän rinkulan niin laitaa se pellille paperin päälle ja lappaa kakkumassa siihen ilman rinkulan voitelua, massa tarttuu vuuan reunoihin ja pitää kakun ojennuksessa uunissa. Paistetun kakun saa helposti irti kun rinkulan ja kakun väliä pitkin vetää veitsellä tai pikkusella paletilla.

vielä raaka massa


Väliin mättäsin appelsiinimarmelaatia ja valkosuklaaganachea enkä edes laittanut suolaa mihinkään vaikka vähän teki mieli. Päälle oli siis tarkotuksena tulla ohut kerma, pari noita ananaskirsikkaa, pari itse tehtyä vaahtokarkkia ja kiivin viipale jonain taiteellisena kasana. Mutta nyt kävi näin, söin kiivin ja vaahtokarkit on pöydällä. Pohja on hyvä.


vaahtokarkit

6 kommenttia:

Melody kirjoitti...

Mun kananmunat ei oo kyllä ikinä olleet lämmitettyjä, vaan suoraan jostain jääkaapista. Jauhot oon lisännyt aina silleen että se kone vispaa ne sinne sekaan, samoin kulhoa on tullut kopauteltua jne. Oon siis tehny kaiken just niinku ei saisi! Mutta aina niistä on hyviä tullut. Kai mä vaan oon niin tarpeeksi epäammattimainen että siksi on onnistunut sitten :D

En koskaan yritä pyrkiä tekemään niin kuin pitäisi, vaan leivonnassakin on kiva oppia kantapään kautta, joskus onnistuu vaikkei siihen täydellisyyteen pyrkinytkään:)

aleksi kirjoitti...

mutta jos olisi kaiken tehnyt taiteen sääntöjen mukaan pohjista olisi voinut tulla täydellisiä eikä vaan onnistuneita :)

mä uskon että eka pitää opetella tekee kaikki fasistisen "oikein" ja sitte voi alkaa kikkailemaan ja oppimaan kantapään kautta.
mutta sääntöihin ei itteään pidä silti sitoa kiinni.

aleksi kirjoitti...

niija kun tietää säännöt niin huomaa mikä menee pillalle jos tulee mokattua ja osaa korjata sen asian ja muutenkin parantaa niitä asiota

Enkeli kirjoitti...

Itte tehtyjä vaahtiksia O_o ? Kerro ihmees lisää :D

statisti kirjoitti...

Miksei vatkaimesta saa kopauttaa ylimääräsiä? kysyy tyhmä. Tän takia en tee kakkuja. enkä kyllä juuri leivokaan. oon ihan evo...

aleksi kirjoitti...

vaahto voi lässähtää..

ja enkeli: joo, ehkä saan huomenna tehtyä niitä