lauantai 29. toukokuuta 2010

siementen lisäkäyttö

pikkuset


Nämä pikku sämpylät tein vaan koska tahdoin näyttää jonkun toisenkin leivän johon siemenet sopisi paremmin kun aikaisempaan leipään(ja onhan se kiva kun on leipää). Tein perusnopean tavallisen taikinan josta tuli ehkä paras leipä pitkiin aikoihin ja komeinkin. Näistä hyvin huomaa että vaikka saan sinänsä hyvän leivän nykyään aina tehtyä lopputulos voi silti heitellä tuntemattomista syistä eikä koskaan voi olla ihan varma mikä on lopputulos. Kuvat ei oikeen näytä näitä kyllä kovin hyvin.

Innostuin näistä niin että laitoin heti pain de campagnea varten jääkaappiin esitaikinan.. ja huomasin että siellä oli jo toinenkin huomiselle tuleva leipä, no ompahan blogattavaa ainakin.

siementäminen


sämpylät 4 kpl
160 g vettä (tai 1/1 juurta 20 g ja 145 g vettä)
150 g hiivaleipäjauhoja
100 g niitä kaupan valmiita sämpyläjauhoja
5 g suolaa
4 g hiivaa
pellavan siemeniä
siemeniä päälle


Sekoita vesi, sämpyläjauhot, pellavat ja hiiva yhteen ja anna istua puolisen tuntia että sämpyläjauhojen vehnän hyvät pehmeävät(ne on niin kovia että hampaat katkeaa) tai anna muhia kunnolla pidempään. Lisää kaikki loput aineet ja vaivaa kunnon sitko taikinaan, anna taikinan levätä muovin alla noin tunti. Jaa taikina neljään osaan ja rullaan pikku pötköiksi. Laita siemeniä laakeaan astiaan johon mahtuu kastamaan sämpylät, kostuta sämpylöiden pintaa vaikka sudilla ja paina ne yksitelle siemeniin ja anna nousta 50 minuuttia. Laita sämpylät uuniin joka on ensin täysillä ja laske kymmenen minuutin kuluttua 200 asteeseen.

hienot repeämät


vielä kerran pojat!

7 kommenttia:

Katri kirjoitti...

onpa revenny kauniisti!

mitä teet juhliin?

aleksi kirjoitti...

ihan täydellisesti.. olin vähän yllättynyt..

ajattelin tehä tota tomaatti-epiä joka oli tossa joku postaus ja ehkä niitä taralleja.. jotain pientä kivaa salaatin kanssa.. kai on salaattia?

Anonyymi kirjoitti...

Moi! Tarkoitus olisi lähteä kokeilemaan reseptejäsi ensimmäistä kertaa. Käytätkö aina tuorehiivaa ellei toisin mainita?

aleksi kirjoitti...

joo tuorehiivaa.. se on musta parempaa mutta saman saa aikaan kuivallakin, sitä vaan pitäis sitte punnita jotain gramman osia

Katri kirjoitti...

jos joku tuo... pitää kattoo.

Essi kirjoitti...

Jos länttäis kaiken taikinan samaan niin tulisko tästä yks normaalikokonen leipä vai pienikö ehkä?

Voisko tehä niin että jos laittaa leivän nousemaan koriin niin ripottelis sinne koriin siemenet eikä erikseen dippailis leipää? Toimiiko semmonen?

aleksi kirjoitti...

kyllä tosta yksi leipä tulee.. ei mikään tosi iso mutta ihan kunnollinen.

luulen ettei niitä siuemeniä oikeen sinne nosto koriin vois laittaa, oon itekin miettinyt samaa, ne ei oikeen tartu siihen koriin ja sitte siemeniä olis varmaan lähinnä pohjalla.. toisaalta voihan sen korin kostuttaa vähän niin siemenet tarttuis.
siemenet voi myös kaataa pöydelle ja laittaa leivän nousemaan niiden päälle