lauantai 15. toukokuuta 2010

nousutesti

kolme pikku possua, pos pos pos


Leivän nostaminen on niitä juttuja joita en oikeen vieläkään hallitse, tiedän kyllä teoriassa mitä pitäisi tehdä mutta se ei aina suju siltikään. Leivän pitäisi nousta vähän liian vähän että se uuniin laittaessa repeäisi hyvin viiltojen kohdalta mutta sen oikea nousun määrän näkeminen taas on hankalaa. Olen huomannut että noin 45 minuuttia toimii aina normaaleissa hiivaleivissä.. tietenkin pitää myös viiltää oikein.Niinpä tein testin, kolme pikkuista patonkia nostettuna 20 minuuttia, 40 ja 60. Oletin että 20 minuutin patonki repeäisi pohjasta ja olisi ihan kääpiö ja tunnin patonki olisi selvästi lättänä. Testi ei oikeen mennytkään hyvin, tunnin patonki oli vähän lättänä mutta lähinnä koska se lässähti kun siirsin sen pellille ja 20 minuuttin oli vähän pikkusempi. Eli typerä testi joka ei oikeen kertonut mitään mutta tulipahan tehtyä. Patongit sen sijaan oli hyviä rucolan kanssa.


eka, toka ja kolmas, keskimmäinen on noussut suurimmaksi


vähän näkyy nousu


pikku patongit 3kpl
230 g hiivaleipäjauhoja
160 g vettä
10 g vehnäleseitä
5 g suolaa
4 g hiivaa

Sekoita kaikki aineet paitsi suola hyvin toisiinsa ja anna levätä puolisen tuntia, lisää suola ja vaivaa taikinaksi. Anna vaivatun taikinan levätä 45 minuuttia. Jaa taikina kolmeen osaan ja muotoile se pikkuruisiksi(135 g per pala) patongeiksi joissa on terävät päät, paista 20 minuuttia tai valmiiksi.

tarjoiluehdotus2 kommenttia:

Okriina kirjoitti...

Miten teet noi nipukat patukoiden päässä? Oon aina ihaillut sellaisia, mutta en ole itse saanut aikaiseksi.

aleksi kirjoitti...

helppoa kun mikä! muotoilet normi patongin vaan ja sitte kumpikin käsi patongin päihin ja rullaat päät ihan ohuiksi piikeiksi.. ne saattaa vähän palaa uunissa mutta musta se vaan kuuluu siihen