tiistai 22. toukokuuta 2012

piknik hommia vaikeamman tai ainakin hirveen homman kautta, mukana myös Chile ja Yumen uusi lista

oli myös rehuja ja suklaata, ei pelkkää pullaa


Keskiviikkohan on se virallinen piknik-päivä. Pasteijaa uuniin, patongit tulille, brenaa Alkosta, seuraa ja leija reppuun. Matkan juustopiiras saa myös täyttää ABC-maiden läpikäynnin C-kohdan eli Chilen muuten homma olisi saattanut jäädä tähän. Chilessä syöty empanadas de queso on juustolla täytetty perus taskupiiras joka on uppopaistettu. Omassa versiossa ei ole jäljellä mitään Chileä, ohjeen heitin päästä, täytteessä on koskenlaskijaa enkä uppopaistanut koska olin kiireessä. Mutta silti, hyvä setti piknikille.

Suomenlinnan galtseilta voi myös metsästää tosi hyvää ruohosipulia


piiraan pohja
200 g jauhoa
110 g vettä
30 g oliiviöljyä
3 g suolaa
(pippuria)

väliin juustoa, paljon juustoa ja mausteita

sekota kaikki aineet paisti öljy mutta älä vaivaa liikaa. Pistä öljy mukaan, taikinan ei tarvitse olla kaikkein tasaisin, pieni epätasaisuus antaa mukavaa rapeutta ja lehtevyyttä. Anna taikina levähtää 10 minuuttia, jaa se neöjään osaan, kaulaa ympyröiksi, täytä ja paista.

Suomenlinnassa on hienoja paikkoja


ruisjuurella maustettu patonki
7 g pellavan siementä
4 g hiivaa
40 g ruisjuurta
210 g vehnäjauhoja vähän juuresta riippuen
5 g suolaa
2 g gluteenia
160 g vettä

Laita kaikki aineet järjestykseen painon mukaan ja lue se vasta sitten. Vaivaa kaikista aineita taikina koneella kunnmolla, noin 10 minuuttia, laita taikina lepäämään yön yli kylmään. Seuraavana päivänä mieluinten työn jälkeen ota taikina lämpenemään puoleksi tunniksi. Jaa taikina kahteen osaan ja pyörittele siitä kais patonkia, anna nousta 15 minuuttia ja paista kuumassa uunissa.

ja paikkoja joihin ei saa mennä, niiku vaikka telakka


Piknikiltä vedin suoraan eli seuraavana iltana Yumeen testaamaan uutta Jack Yoss ruokalistaa. Uusista jutuista varsinkin kuuman kivenmurikan päällä paistetut lampaat oli ihan järkky hyviä. Ruuan mukana sai tosi hyviä maapähkinöitä joissa oli seassa ihan pikkuruisia kuivattuja katkarapuja(ja kaikkea muuta exoottista), pistäkää Kämp pussiin ja myykää. Terkkuja äiteelle, se eilinen kommetti oli vähän mauton!

lohta paistettavaksi ja jotain vihreää ja tulista


lisää lohta mutta raakana keksin päällä


siikaa, huh pojat, näitä teki mieli hieroa naamaansa


Seuraava maa on DEE, mutta mikä?

maanantai 21. toukokuuta 2012

babaa-ba-daaba kahdelle inkiväärillä

Iloista inkivääriä!


Yhdistin kuukauden ruokahaasteen ja Pariisin bistrot-kirjan testaamisen. Kirjasta otin baba au rhummin eli rommisiirapissa liotetun baban ohjeen. Ohje vaikutti tosi kummalliselta koska baba on yleensä hyvin samallainen paljon sokeria ja voita sisältävä leipä tai pulla kun vaikka briossi mutta kirjan ohje oli lähinnä kakku johon laitettiin mausteeksi hiivaa. Baba ohjeissa on usein esitaikinoita, paljon nostamista ja vaivaamista mutta tässä vaan vaahdotellaan munia ja sokruja, hiiva ei varmaan edes ehdi tehdä muuta kun vähän haista taikinassa. Hiivalla maustettu quatre quarts-kakku.

Mutta lopulta kun nämä hukutti täysin siirappiin niin oli ne aika herkkua! Kermavaahto päällä olisi vielä parantanut.

kunnolla siirappia


baba inkiväärillä ja inkiväärisiirapilla
2 munaa
85 g sokeria
75 g vehnäjauhoa
30 g maitoa
30 g voita
10 g hiivaa

40 g kandeerattua inkivääriä paloteltuna pieneksi.

Vaahdota sokeri ja keltuaset. Lisää maitoon sulatettu hiiva, sulatettu voi ja jauhot vaahtoon. Vaahdota valkuiset ja kääntele massaan, lisää inkivääri. Lastaa massa muottiin ja paista 175 asteisessa uunissa puolisen tuntia tai kunnes pinta näyttää hyvältä ja kakku on sisältä valmis.

siirappi
80 g vettä
20 g hunajaa
20 g sokeria
10 g inkivääriä pikku paloina
vaniljaa, sitruuna tai muuta, ei tabascoa tai valkospulia

kiehuata kaikki aineet yhdessä ja siivilöi siirappi. Dippaa babat siirapissa, aseta ne nätisti lautaselle ja kauho päälle lisää siirappia. Babojen päälle kannattaa laittaa vaikka vähän kerma vaahtoa tai vanilja jädeä.

vähän myös hienostelua


grammamuunnoksen kuvitusta


maanantai 14. toukokuuta 2012

juustohodari

nakkia ja sienisinappia ja sinappia


Hodarit, hampparisämpylät sun muut vihaavat mua. Niistä tulee aina hyvän makusia mutta huonosti nousevia ja raskaita.. ja kun teen saman tyylisellä ohjeella vuokaleivän siitä tulee hyvä.

Nämä mun sämpylät on Uuden Englannin malliin ylhäältä ladattavia. Sämpylät paistetaan vuuassa jossa ne vähän tarttuu toisiinsä kiinni ja näyttävät hassuilta. Vuuassa paistaminen ei myöskään vie niin paljoa tilaa ja se on helppoa tossa on leikkiuunissa.

uuniin menossa


cheddarhodaripulla
250 g vehnäjauhoja
165 g maitoa
35 g zeddaria, raastettuna tai ihan pienenä muruna
17 g hiivaa
10 g voita
5 g vaaleaa siirappia
5 g suolaa
pari rusausta pippuria

Laita kaikki aineet koneeseen ja vaivaa kymmenen minuuttia, juuston voi laittaa heti alussa jos se on raastetta tai pari minuuttia enne loppua jos se on isompaa. Anna taikinan levätä 10-15 minuuttia. Jaa taikina kahdeksaan osaan (noin 60 g) ja leivon niistä hodaripötköjä. Lastaa vähän jauhotetut sämpylät vuokaan niin että ne juuri ja juuri koskee toisiaan, mulla koska vähän liikaa. Nosta tunti ja paista hyväksi 225 asteissa uunissa.

mom mom


hassunakki!


keskiviikko 9. toukokuuta 2012

sushipäivät 30-37

En jaksanut kerätä sushia 40 asti kun sushiputkissa käynti on aikalalla vähentynyt, käymättä on enää ne pari fiinimpää. Sushibar+Dineen tahtoisin kyllä mutta varmaan tarviin seuraa, lähteekö kukaan?

Kampin Itamae sushi mutta oikeesti, säästääkö ravintola leikkaamalla piispanhatun(inarin) kahtia?


Len's Keishoku Bar. Vähän liinakin keskivertoa kaikessa niin ei edes jäänyt mieleen, olis vaikka kaatanut veden mun paidalle niin muistaisin jotain.


emmä oikeesti edes keksi mikä tämä on, Itamae uudestaan Cityn 10e päivänä ehkä.


Umeshu. Kerrankin meen massan mukana, tää on varmaan paras sushimesta Helsingissä. Oikeastaan ainoa kitinä hassusti leikatusta avocadosta, se lörpytteli tossa päällä miten sattu. Uppopaistettu rapunen rullassa sensiaan oli järkky jees.

Hertsikan Hanko. Tuntuu että joka kerta Hangot huononee kun niissä käy, tuo oli ihan tyhjä ja sushissa maistu jääkaappi, kalat oli selvästi nähneet paremmat päivänsä.


Zheng sushi Roihiksessa. Ihan mahti paikka! Susheissa aivan liikaa riisiä mutta paikka oli vaan jotenkin mainio, Japanilainen iskelma soi ja myyjä tuli kysymään jäinkö nälkäseksi os niin saan ilmaseksi lisää avocadopaloja.. ei jäänyt nälkäseksi, annos oli järkyttävän kokonen ja tosi halpa.
Teemun ja Markuksen sitruunatarteletti mutta hyh hyh pahvilta maistuva valmispohja?


Itiksen Masabi hassulla sushihihnalla. Käytiin tuolla susirajan toissa puolella parin toveri bloggaajan kanssa seikkailulla. Muut ei oikeen lämmenneet tähän mutta musta paikka oli tosi hassu eikä se sushikaan niiiin kamalaa ollut. Paikka meni sitte konkkaan seuraavana päivänä.


miten tästä ei voi olla pitämättä? Suoraan kun jostain vanhasta scifi-leffasta. Kaukainen kuplakaupunki.


Bambu Kurvissa. Viimeisenä ja huonoinpana. Lohipala oli varmaan ainoa joka tehtiin tilatessa ja silti ruokaa sai odottaa ihmeen pitkään. Kaikki muu olikin jäässä tai kylmiä ja riisit joka palassa tehty eritavalla. Onneksi olkoon! Helsinkin paskimman sushin pytinki on nyt teillä!


maanantai 7. toukokuuta 2012

pääryninkivääripiirakka

mukana tulee myös keinuheppa


Yritin kuukauden inkivääri ruokahaasteeseen keksiä vaikka mitä ja lopputulos oli tämä, tarteletti jonka pohjalla on frangipaani, täytteenä voissa paistettua inkivääriä ja päärynää ja päällä mantelistroisseli. Onhan se tosi hyvää ja näyttääkin hienolta mutta niin tylsää (ä´plääh!). Saa nähä millaset ongelmat tulee kun yritän keksiä jotain helppoa mutta hauskaa ja kekseliästä kohta olevaan ruokablogien piknikkiin. Suolaset piiraat on ehdoton ei, ne ei koskaan onnistu niin hyvin että niitä kehtaa tarjota. Leivätkin on kuumottavia ja suklaa sulaa ulkona. Saan varmaan hermoromahduksen ja syön juuri lotossa voittamani suksen.. niiku siinä yhessä Raptorin biisissä kävi poliisipäälikölle.

valmiina uuniin, toisessa pelkkä frangipaani


toisen päälle wasabilla ja tonkapavulla maustettua valkosuklaata


inkivääri ja päärynä on samallainan maailman alussa määrätty pari kun mansikka ja kermavaahto.

sunnuntai 6. toukokuuta 2012

oliivi

varmaan kymmenes ihan samallainen kuva


Kerrankin blogin takia lahjotuksena tuli jotain ihan järkevää, jotain jolla tekeekin jotain. Oliiveja ja oliiviöljyjä ja vielä Kreikasta. Kreikkalaisissa öljyissä on usein kiva sellanen nurmikon maku josta pidän ja kai pidän niistä kun sain kerran yheltä kreikkalaiselta kaverilta kokis-pullosssa oman pihan oliiveistä tehtyä öljyä.

Jottei homma mene ihan kehumiseksi niin noi saamani Pågenin "korvapuustit" on samallainen rikos ihmiskuntaa vastaan kuin vaikka rommiaromi tai Royal-suklaiden tulo takaisin myyntiin.

pullot


oliivileipä
250 g vehnäjauhoja
175 g vettä
5 g oliiviöljyä
5 g suolaa
4 g hiivaa

liikaa juustoa ja oliiveja kivet poistettuna

Vaivaa kaikista aineista paitsi juustosta ja oliiveista taikina koneella noin kymmnen minuuttia. Anna taikinan levätä yön yli jääkaapissa öljytyssä astiassa muovin alla. Seuravana päivänä kaada taikina jauhotulle pöydälle ja lastaa sille osa oliiveista ja juustosta, taita taikina niin että täytteet ja taikinaan sisään, jatka tätä niin pitkään että kaikki täytteet on leivässä jotenkuten tasaiseksi. Anna taikinana levätä pari tuntia. Muotoile taikina leiväksi, nosta tunti ja paista.

taitellaan


mustat on parempia


torstai 3. toukokuuta 2012

kirsikoita ja kevättä

aamupalaa


Kolmea ruokajuttua en osaa millään tehdä niin hyvin että ne kelpaisi mulle ja niitä kehtaisi tarjotakin jollekin muulle. Riisin keitto, hodarisämpylät ja macaronit vaikuttaa olevan mahdottomia mutta toisaalta kuka kaipaa macaroneja kun voi tehdä Cluizelin Papua-Uusi-Ginealaisesta suklaasta ja kirsikkahillosta täytteen sable-pikkuleipien väliin. Pikkuleipien täyteaineet on Munkkiniemen Mumu-kaupasta josta olisi saanut näihin myös fiiniä jauhoa ja voita mutta fiiniin jauhoon en usko ja kotiin kävelymatkalla voista olis tullut fiiniä velliä. Hienoon voihin uskon kyllä syvästikin.

hedelmäinen suklaa menee hyvin hillon kanssa


pikkuleipien kuoret
250 g vehnäjauhoja
140 g voita
100 g sokeria
muna
2 g leivinjauhetta (tätä ei musta tarvi)
ripaus suolaa
vaniljaa

munausta munaamiseen(muna, vettä, suolaa)


Vaahdota pehmennyt voi ja sokeri, lisää muna ja sekoita tasaiseksi. Lisää yhteen sekoitetut jauhot, suolat, leivinjauheet ja sekoita tasaiseksi. Anna massan jäähtyä jääkaapissa. Kaulaa massa ohueksi ja ota pyöreällä muotilla pikkuleipiä, voitele pikkuleivät ja paista 180 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.

tein myös ruisjuurella leivän


täyte
40 g tummaa suklaata
30 g kirsikkahilloa, eli koko pienen pieni purkki
10 g hunajaa
10 g voita

Sulata kaikki paitsi voi kattilassa, kun täyte on vähän viilennyt sekoita mukaan voi ja täytä pikkuleivät. Täyte ei tällä yhden kirsikkahillon pikkupurkki riitä kovinkaan monene pikkuleivän väliin mutta pikkiset on mitä maukkaimpia ilman täytettäkin. Itse sulatin kaikkien sääntöjen vastaisesti suklaan suoraan kaasuhellalla, se onnistuu ihan hyvin kun vähän seuraa mitä tekee.

työkaluja


kuoret


ylijäämä voitelumunasta voi vääntää vaikka riisinuudelit


keskiviikko 2. toukokuuta 2012

onnea olkoon vaan Pumppari!

voittajahommia


Pumpkin Jammi voitti sitte oikeen rökälevoiton kuukauden kurkkuhaasteessa, onnea! Jännityksellä odotelemme seuraavaa kuukaudenhaastetta jonka ajattelin taas voittaa.

ite väänsin vaan parsapitsaa, kahdesta parsanipusta on tullut jo neljä ruokaa eikä ne meinaa siltikään loppua


ja pikkuruisia (huonoja) hodareita Kädenvääntöön


ja parsa ja parsakaali nuudeliylläri, tulista ja hyvää