maanantai 29. elokuuta 2011

kaljaa ja pitsaa!!1

se unohtunut tomaatti olisi vähän antanut väriä


Jääkappi on ihan täynnä kaikkenlaisia rehuja ja niistä piti päästä eroon ettei se ole kohta täynnä löysää massaa. Kasveista piti kai aluksi tulla jonkinlainen keitto mutta keiton alle tulikin pohja ja niiden väliin ranskankermaa ja hassua juustoa. Pizza. Pizzassa on päällä uunissa vähän paahdettuja kasveja; valko ja perussipulia, fenkolia ja parsakaalia, tomaattejakin piti olla mutta ne unohtui eikä tuo niitä kyllä tarvinnutkaan. Pizza oli yhteistyön tulos, Hanna teki täytteen eli siis paahteli kasvit uunissa ja minä tietty väänsin pohjan, kasaaminen jäi myös lopulta mun hommiksi.

eka pala


pizza paahdetuilla kasveilla
pohja
225 vehnäjauhoja, voi käyttää myös durumia, sillä tuntuu saavan enemmän uskottavuutta
150 g vettä
6 g hiivaa
5 g suolaa

Vaivaa tosi tosi hyvin, jotain kymmnen minuuttia. Riivaa taikina palloksi tai kahdeksi kahta pientä pitsaa varten. Yksi iso ei oikeen meinannut mahtua tohon leikkimökin uuniin niin oma pohja jäi aika paksuksi. Anna palleiroidin levätä ainakin kaksi tuntia oikeen hyvin jauhotetulla pöydällä muovin alla.


päällä
kasveja jotka voi kärventää uunissa maukkaiksi eli mitä vaan
ranskankermaa
oliiviöljyä
mausteita
parmanjuustoa ja jotain vähän sulavampaa juustoa

Leikkele kasvit näteiksi paloiksi(valkosipulit kokonaisina) ja pyörittele öljyssä ja maisteissa. Paahda uunissa hyviksi. Littaa hyvin rentoutunut pizzapallo pizzaksi, levitä Crème fraiche pohjalle ja lisää kerman päälle yrttiä ja pippuria. Seuraavaksi kerrokseksi ohuelti juustoja raasteena ja ne kasvikset(vihdoin), jos uunissa oli mukana valkosipulia niin leikkele ne paloiksi ja lastaa mukaan. Koko homman päälle lopulta luraus öljyä, ripaus suolaa, uuni täysille ja pizza uuniin.

väänsin myös raparperigaletten joka oli lähinnä silmänruokaa, itse torde oli vähän tylsä


koko homma kesähyppyoluen kanssa


keskiviikko 24. elokuuta 2011

mitä mä laitan otsikoksi? miten olis "avaruusolennon pentu-leipä"?

ei kai taas


Lähes samaa pekonicheddarleipää on nyt tullut tehtyä parikin kertaa vähän eri tavoin niin en tähän laita ollenkaan taikinan ohjetta mutta askartelu ohjeen kyllä. Taikinaa voi käyttää ihan mitä vaan vaaleaa vähän kovempaa hyvää ohjetta. Tämmösen kuoren sisään toisen taikinan piilottelu tietty on työläämpää kun vaan pyörittää taikinasta leipä mutta jos leivässä on tosi paljon jotain isoja paloja niinkuin vaikka hedelmiä, pähkinöitä tai mönttejä juustoa niin kuori saattaakin helpottaa. Täytteet ei lentele pitkin pöytää kun muotoilee leipää, eikä juustot valu uunissa pitkin peltejä tai hedelmät pala leivän pinnassa.

Vaikka ohjeessa lukee että nosta liian vähän aikaa niin älä nosta niin liian vähän aikaa kun minä, omastani tuli hassu pampula. Se otsikon avaruusolennon pentu.

1) jaa valmist taikina kuori osaan ja täytteeseen ja seikoita täytee osaan ne täytteet.
2) Anna palojen levätä ohjeessa sanotun ajan pöydällä, taputte kuori litteäksi nelikulmioksi ja muotoille täyte palloksi


3) sitte vaan kääritään, täytte sisään pohjan "napa" ylös päin
4) sitte meillä on paketti


5) laita taikina nousemaan jauhotettuun koriin se ryppypuoli alaspäin, jos ei ole koria niin samalla tavalla hyvin jauhotetulle pöydälle.
6) nosta vähän liian vähän aikaa, vähän liian vähällä nostamisella leipään jaa repeämisvoimaa joka repäisee leivän taittelusaumat uunissa.. tai sitte ei mutta hyvää se silti on ja olihan kiva askarrella.
7) paista leipä, käännä se pellille ja laita heti kuumaan uuniin pohja ylöspäin.




torstai 18. elokuuta 2011

takaisin perusteisiin

kaksi. toinen vaan piiloilee


Välillä pitää palata takaisin siihen mikä on oikein ja kaiken tarkoitus. Patonki.


patonki nro. 67
esitaikina
100 g hiivaleipäjauhoja
70 g vettä
1 g hiivaa

Sekoita aineet yhteen ja anna käydä yön yli jääkaapissa.


taikina
150 g hiivaleipäjauhoja
100 g vettä
5 g suolaa
2 g hiivaa

Lisää kaikki paitsi suola eiliseen esariin(hyi toihan tarkottaa jotain ihan muuta?) ja vaivaa koneella 8 minuuttia, lisää suola kun aikaa on pari minuuttia jäljellä. Anna taikinan levätä öljytyssä astiassa tunti, puolessa välillä taikinan voi taittaa kahtia ja litata. Jaa taikina kahteen tai kolmee osaan ja rulla paksuiksi "sikareiksi", anna palojen levätä pöydällä kymmene minuuttia ja pötkötä patongeiksi. Nosta 30-40 minuuttia ja paista 250 uunissa.

yksi jyvä



Mua voi nyt myös fänittää lärvärissä jos jostain syystä kaipaa sellaista.




maanantai 15. elokuuta 2011

viron tuliainen

sisältö


Virossa pari viikkoa sitte käydessäni huomasin homman mitä muistelinkin; makeat leivonnaiset on jotenkin niin kamalan näkösiä ettei niitä halua edes maistaa. Kakut ja leivokset näyttää kun toiselta ajalta tänne siirtyneiltä, kamalia värikkäitä kiilteitä ja ruskeaa voikreemiä joka paikassa. Erilaiset piirakat, lihoilla, sipuleilla ja makeillakin jutuilla taas näyttää tosi herkullisilta ja testasinkin jonkun pikkusen jossa oli kai ainakin sipulia. Piiraan kuoritaikina oli aikalailla kuin kuiva pullataikina liian vähällä sokerilla. Tässä mun ohjeessa olen yrittänyt tehdä samantyylisen taikinan vaikkakin luulen että niissä oli mukana hiivaa.


täyttöhommia


fenkolisipulipiirakka
kuori
150 g jauhoja
90 g maitoa
20 g voita
10 g sokeria
4 g suolaa
2 g leivinjauhetta

Nypi jauhot ja voi yhteen ja sekota sekaan kaikki muu. Anna taikinan levätä jääkaapissa.

täyte
puolet vähemmän fenkolia kun sipulia
puolet enemmän sipulia kun fenkkolia
valkosipulia
siirappia
voita
sinappia
etikkaa
suolaa, pippuria yms.

Leikkaa fenkoli ja sipulit pieneksi ja paista voin ja siirapin kanssa pannulla pienellä tulella kunnes lopputulos on löysää ruskeaa massaa tyyliin sipulikeitto. Lisää vähän vettä että massasta tulee kostea ja muita aineita maun mukaan, anna jäähtyä. Askartele taikinasta piiraat ja täytä sipulikamalla.

no mitä sitte seuraavaksi?



kesälomakaurat

lätty


Pahan onnen kauraleipä. Tuo päätti nousta niin nopeasti ja villisti jostain mystisestä syystä että kun otti veitsen esille viiltämispuuhat mielessä niin leipä jo pelästyi ja otti ja lässähti. Nyt se näyttää siltä kun viillot olisi tehty jollain kuokalla peltoon. Lähes valmiina tietty nostin sen veitsellä auttaen uunista(koska paistokiveltä ei saa leipää sille lapiolle koska se on liian paksu) ja tiputin lattialle jolloin kuoreen tuli kamala repeämä ja ylös nostaessa poltin sormet. Kahdessa sormessa on nyt palovamma.

Kova nousuhan tietty johtu siitä että joku pallopää oli unohtanut suolan taikinasta.

halkeama

kauraleipä
180 g vehnäjauhoja
170 g vettä
45 g kaurahiutaleita
15 g öljyä
5 g hiivaa
5 g siirappia
5 g suolaa

Anna kaurojen liota jonkun aikaa vedessä kunnes ne on pehmenneet, kaurojen liotus tekee leivästä pidempään säilyvän. Liotuksen voi myös jättää ihan hyvin tekemättä mutta sillon vaivaustakin saattaa tarvita vähän enemmän. Lisää loput aineet ja vaivaa taikinaa koneella 8 minuuttia, anna taikinan levätä öljytyssä astiassa pari tuntia ja littaa se välillä kasaan. Riivaa taikinasta hellästi pallo ja nosta sitä (nostatuskorissa) 45 minuuttia.

reikäleipä


kadunvaltauksessa piirsin pullonkerääjälle linnun käteen, se esitteli sitä hyvin ylpeänä kavereilleen


tiistai 9. elokuuta 2011

täksi aamuksi eilisistä perunoista perunafocaccia

ai taas robotteja..


Eilen kun "piti" syödä uusia perunoita torilta ja sieniä viereisestä kojusta niin pottuja tietty jäi jokunen yli. Koska en osaa edes muuta ruokaa tehdä(näköjään esim. keittää niitä perunia) kun leipoa erinäisiä asioita niin helpoin tapa tuhota vanhat keitetyt perunat on laittaa ne focaccian päälle. Leivän päällä oli myös Valdeon sinihomejuustoa, öljyä ja tilliä, juuston olisi kyllä voinut ihan hyvin jättää pois ja laittaa enemmän perunaa.

juusto, pottu ja öljy


pohja leivälle mutta mikä vaan focaccia tahi vastaava taikina käy
esitaikina
120 g hiivaleipäjauhoja
70 g vettä
1 g hiivaa

Sekoita aineet yhteen ja laita yöksi jääkaappiin.


taikina
120 g vehnäjauhoja
10 g oliiviöljyä
10 g ruisjauhoa
5 g suolaa
2 g hiivaa

keitettyä potaattia ohuena
oliiviöljyä
vahvaa(pahaa, riippuu lukiasta) sinihomejuustoa
tilliä

Sekoita kaikkia aineita koneella noin kaksi minuuttia, lisää loput ja vaivaa kuusi. Anna vaivatun taikinan levätä pöydällä viitisentoista minuuttia, riivaa se palloksi ja anna levätä uudetaan. Littaa taikina kohtuu ohueksi, läträä päälle öljyä, asettele perunen viipaleet, juustot ja tillit sun muut. Anna nousta 45 minuuttia. Paista valmiiksi.

molemminpuolinen totalitäärinen tuho!!!111!!!!


muutun kohta japanilaiseksi tällä tahdilla



niiku biisissäkin sanotaan


torstai 4. elokuuta 2011

jotain pientä

valmista! kelle ne nyt tarjoilen?


Mansikkaganachella täytettyjä valkosuklaakuoria. Päällä on koristeena kaikkien hyvien tapojen vastaisesti jotain mitä täytteessä ei ole, mahtelilastu. Ganache oli kyllä aluksi levy josta piti leikata paloja ja dipata ne suklaaseen mutta tässä ilmassa siitä tuli niin löysää että se valahti suoraan dippaushaarukan läpi. Jääkaappikylmänä sen olisi vielä saanut dipattua mutta ei kylmää täytettä voi dipata, menee temperoinnit pilalle.

En millään jaksaisi kirjottaa mitään suklaaraamattua tähän vaikka vähän huvittaisi. Yksi asia silti! niitä sokerimittareita joita myydään suklaajuttuihinkin leivontaroinanettikaupoissa ei voi käyttää suklaaseen. Suklaata mitatessa pitää olla nopeampi mittari eikä sokerimittari pysy mukana, kun mittari näyttää 45 astessa suklaa voi olla jo kuusissakybissä.

tableeraus on kivaa, muovi raappa on vaan siihen paska


suklaa ja ganache, ei mitenkään houkuttelevina näin


pallohaarukka, kivi, kuoret ja kulmapaletti


ruma ja huono muotti


keskiviikko 3. elokuuta 2011

kesä, rahka ja viro

muista kunnon paisto


Kävin virossa tossa maanantaina, ostin tietty huonoa suklaata, puoltoista litraa pastista ja jotain löysää juustoa. Kotona tajusin kyllä juuston olevan rahkaa, rusinoilla. Makkaraa on kanssa ja tosi paljon. Tähän bloggaukseen piti tulla ohje kuinka väännetään ryppypiirakka mutta ongelmana oli etten mäkään näköjään osannut tehdä sitä. Piiraan reunoista pitäis tulla hienot vähän letitetyn näköiset, mallio voi kattoa Kanniston sivulta.

Piiraan tein krillijuhliin ja päällä on kermalla ja tärkkelys siirapilla ohennettua rahkaa. Rahkassa on myös vähän sitruunan kuorta, vaniljasokeria ja ihan nolottaa mutta vaniljakreemijauhetta, sitä kun sattuu olemaan hirveä säkki.

hirviä kokko!


rahkapiirakka
220 g vehnäjauhoja
120 g vettä
30 g voita
10 g hiivaa
4 g suolaa
ripaus kardemummaa

Sekoita kaikkia aineita yhteen pari minuuttia ja nopeammalla seitsemän. Anna taikinan levätä 15 minuuttia pöydällä ja muotoile littanaksi, reunoja voi kääntää vähän sisäänpäin(tai yrittää rypyttää). Levitä rahka lituskan päälle muttei reunoille asti että ne nousee reunoiksi.

krillattiin siilin kera


apsintit kaprispurkista