maanantai 15. elokuuta 2011

kesälomakaurat

lätty


Pahan onnen kauraleipä. Tuo päätti nousta niin nopeasti ja villisti jostain mystisestä syystä että kun otti veitsen esille viiltämispuuhat mielessä niin leipä jo pelästyi ja otti ja lässähti. Nyt se näyttää siltä kun viillot olisi tehty jollain kuokalla peltoon. Lähes valmiina tietty nostin sen veitsellä auttaen uunista(koska paistokiveltä ei saa leipää sille lapiolle koska se on liian paksu) ja tiputin lattialle jolloin kuoreen tuli kamala repeämä ja ylös nostaessa poltin sormet. Kahdessa sormessa on nyt palovamma.

Kova nousuhan tietty johtu siitä että joku pallopää oli unohtanut suolan taikinasta.

halkeama

kauraleipä
180 g vehnäjauhoja
170 g vettä
45 g kaurahiutaleita
15 g öljyä
5 g hiivaa
5 g siirappia
5 g suolaa

Anna kaurojen liota jonkun aikaa vedessä kunnes ne on pehmenneet, kaurojen liotus tekee leivästä pidempään säilyvän. Liotuksen voi myös jättää ihan hyvin tekemättä mutta sillon vaivaustakin saattaa tarvita vähän enemmän. Lisää loput aineet ja vaivaa taikinaa koneella 8 minuuttia, anna taikinan levätä öljytyssä astiassa pari tuntia ja littaa se välillä kasaan. Riivaa taikinasta hellästi pallo ja nosta sitä (nostatuskorissa) 45 minuuttia.

reikäleipä


kadunvaltauksessa piirsin pullonkerääjälle linnun käteen, se esitteli sitä hyvin ylpeänä kavereilleen


3 kommenttia:

Janna kirjoitti...

Ootko käyttäny leivonnassa kaurajauhoja? Ostin semmosia enkä tiiä mille alkasin niitten kanssa.

aleksi kirjoitti...

oon joskus koittanut tehdä siitä "ruisleipää", lopputulos oli lähinnä heikko. kai sitä voi taikinan sekaan laittaa siinä missä vaikka ohraa tai ruistakin. se kai kannattaa pitää kylmässä koska siinä on niin paljon rasvaa joka menee härskiksi

Janna kirjoitti...

okei, pitääpä sitte viskata jääkaappiin. kaupassa myydään semmosta kokonaan kaurasta tehtyä läpyskää, oli aika kumimainen koostumus. pitänee räiskiä johonki ja kattoa miten toimii.