keskiviikko 29. kesäkuuta 2011

pull it really good

äiteelle vein pötkösen


Joo. Tuo juhannus painaa edelleen, otsikkokin on tietty Salt&peppan hienosta ekasta singlestä varastettu. Amerikoissa eli mulla lähinnä tastespottingissa tuntuu että joka toinen leivontajuttu on pullapartbread, joka juttujen mukaan on ihanan pehmeä, sokerinen ja kanelinen. Bostonpulla vai? Bostonpulla joka on rakennettu leipävuokaan paloista. Tastespottingin leivissä vaan näkyy todella pahasti klassinen pullaongelma; taikina on noussut todella huonosti ja valmiissa käntyssä näkyy vielä leikkausreunat. Huononoususet korvapuustit on aina ihmetyttänyt myös suomiblogeissa ja lehdissä.

Ehkä se johtuu siitä että "ammattilaisetkin" tuntuu olevan ihan pihalla(mtvkolmen sivulta):

Hei, Mistä johtuu, että pullani eivät kerta kaikkiaan ja ikinä koskaan onnistu. Niistä tulee kivikovia ja pahan makuisia :). Mikä on täydellisen pullan salaisuus? Minäkin haluan olla pullantuoksuinen äiti! :)
T:Pullamamma

Hei Pullamamma! Pullataikinassa pitää ensinnäkin olla kädenlämpöinen neste, jotta hiiva alkaa toimia. Moni arvioi kädenlämpöisen liian kylmäksi, eli nesteen tulee olla riittävän lämmin! Taikinaa tehtäessä jauhoja tulee lisätä pikkuhiljaa, jotta ne ehtivät turvota nesteen kanssa. Ennen kaikkea pitää välttää laittamasta liian paljon jauhoja!!!!! Kunnon kohotus on kaiken a ja o niin taikinana kuin pullina, eli kahteen kertaan. Pullia ei saa paistaa liikaa, koska se on varma keino pilata hyvät pullat.

sen voi oikeesti repiä


Oikea vastaushan on että mitä jos vaivaisit taikinaa, asia joka unohtui kokonaan vastauksesta. Kaikki temput, ne lämpimät vedet, jauhon lisäämiset hitaasti sun muut on turhaa kunhan vaivaa taikinan valmiiksi. Jauhon osittain lisäämistä ei pitäisi myöskään tehdä ja jopa vastaaja sanoi jo miksei, jauhot turpoaa, lopussa kun laittaa sopivasti lisää jauhoa niin vähän ajan päästä päästä se on turvonnut ja sitä on jo liikaa. Joo ja kylmää vettä pullataikinaan.
T. Pullan tuoksuinen äiti

äiti toi vodkaa, mä vein pullaa


No tein sitte sen leivän koska Hanna pakotti. Pullataikina johon pistetään päälle voita, sokeria ja kanelia ihan samoin kun korvarissa, levystä vaan kannattaa tehdä neliömpi. Levy leikataan(rissataan) rissalla(sillä pitsaleikkurihommalla) 4-5 pötkyläksi jotka kasataan päällekäin ja laikataan paloiksi. Palat kasataan pystyssa leipä vuokaan. Lopputulos on hassu. Oman leivän taikina ei ollut varsinainen pulla vaan Heléne Johanssonin Leipä-kirjan hodari ohje vähän muuteltuna, lekkipulla, lällärikamaa.

täytteet


läjäys


kasaus


Jos tämä oli vähän sekava ja pomppiva postaus niin kirjotin koko sepustuksen aamulla kuuden aikaan molo(saanko ilmasta fernettiä kun mainostan?) illan jälkeen

3 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Kyllä mulla jo alko otsikon lukemisen jälkeen päässä soimaan ja aina vaan hyräilen...

Mutta piti vain sanomani, että tämä on ollu munkin to-do listalla.

Ja toinen asia; mun korvapuustiit on poikkeuksetta onnistuneita, mistä olen luojalle kiitollinen, vai onko se nyt se vaivaaminen sitten. Itte äänestän kyllä pehmeää taikinaa.

Ja tämän itsekehun uskaltauduin sanomaan ääneen, koska vastaavasti leipomani leivät eivät oo oolleet hääviä pitkiin aikoihin!

meritähti kirjoitti...

en leivo pulla mut jos joskus leivon niin katon varmasti ohjeet mieluummin sun blogista kuin maikkarin sivuilta, sen verran vakuuttavia on sekä sun jutut että kuvat :)

Irene kirjoitti...

Kiitos, oli hyvää pullaa!