perjantai 10. kesäkuuta 2011

kaurapatonki

hyvä paisto


Tässä on ollut vähän rauhallista leivonnan ja blogin kanssa. Pullista, niiden noususta ja yhdestä köksän maikasta joka jakaa täysin vääriä neuvoja pullan tekoon Nelosen nettisivulla piti kyllä kirjottaa mutta taidan tehä sen kun teen ne pullatkin. Yhden ihan herkullisen ohralla maustetun leivän väänsin mutta se oli vaan niin hirveen näkönen räpellys etten jaksanut siitä blogata, hyvän makunen se oli. Tällä ilmalla leivän tekokin on vähän hankalampaa kun on näin kuuma. Leivät nousee tosi nopeesti ja helposti yli ja viiltäessä leipä lässähtää kun vanha ilmapallo.

tarjoiluehdotus


Yritin kanssa tehdä ensimmäistä kertaa sellasia kiinalaisissa dim sum palleroissa käytettävää kuoritaikinaa. Palleroista tuli todella hyviä(parempia kun vastaavat pastahommat) ja taikinan tekokin oli helppoa mutta aikaa vielää kun jokainen ohut kuori pitää kaulita yksitellen kun karjalanpiirakoita tekisi. Höyryttäminen vaatii kyllä aina MacGyver tyylisiä kikkoja koska mulla ei ole mitään höyrytyskattilaa vai mitä ne on.
Kuoritaikinaan tulee vaan vehnää, vettä, ja riisijauhoja jotka sekotetaan yhteen ja kaulataan.

rumiahan ne on.. avaruushirviökasoja


Joku muuten kysy että miksi teen näihin leipiin aina tollasen terävän kärjen ja eikö se kuivu koppuraksi. Terävien päiden syy on lähinnä pelkkä ulkonäkö, leivät vaan näyttää musta hyvältä noin. Ohuemmat kohdat tietenkin kuivuu mutta ei musta mitenkään koppuraksi vaan mukavan rapeaksi ja leipään tulee värieroakin. Joku voisi tietty sanoa että päät palaa mutta se on hömppää.. ne on hyvin paistettuja.


kaurapatonki
175 g vettä
100 g vehnäjauhoja
40 g kaurahiutaleita
5 g vaaleaa siirappia tai tavallista
3 g hiivaa
+
100 g vehnäjauhoja
5 g suolaa

Sekoita ensimmäiset aineet yhteen ja anna käydä ainakin sen aikaa että mömmö on selvästi noussut, eli pari tuntia. Lisää loput aineet ja sekoita koneella kaksi minuuttia ja vaivaa nopeammalla vielä kuusi. Anna taikinan levätä tunti ja muotoille patongeiksi, nosta noin 45 minuuttia.

uusi hieno pyörä


2 kommenttia:

Jenni kirjoitti...

Mä vähän toivoin että sä vastaisit sunnuntain blogipiknikillä leipäpuolesta ;) No ei mitään paineita. Mikä tilanne, oletko tulossa? Ollaan su klo 12 -> Koffin puistossa.

Anonyymi kirjoitti...

Mä oon tehny noita dumpling-hommia myös! Kansihan tuossa tarvitaan, mutta kuulemma voi myös esim. lätkäistä uuninpellin paistinpannun päälle... Oon käyttäny tätä ohjetta http://tinyurl.com/o3lo44 ja saanu aikaan tän näkösiä: http://tinyurl.com/6e8fpfb

Taittelussa kannattaa tosiaan tuon blogin kuvan mukaisesti aloittaa nipistämällä keskikohta yhteen ja lähtä siitä ensin rypyttäään toinen puoli ja sitten toinen. Ja vain yks reuna taitellaan, toinen jätetään sileeksi.