maanantai 20. kesäkuuta 2011

uudet perunat

yritin tehdä siihen ristin saksilla.. vähän liian löysä


Kesäloman aloitus on rankaa on ollut maailman matkailua, reivausta, juhannuskin pitää keksiä ja pyykkien pesua ja tänäänkin pitäis vielä ajaa fillarilla jonnekin jumalan selän taa Espoon alkumetsiin. Rauhoittumiseksi ja takaisin juurille pääsyä avustaakseni tein tiety leivän, perunaleivän. Kamalan rauhoittava leipä tämä ei ollut koska peruna on varmaan hapanjuurenkanssa se hankalin asia leivässä. Ensin näyttää että taikina on tosi kova kun pottu imee kaiken veden ja kohta padassa on silti kiisseli ja vaikka peruna imisikin veden siitä ei tule taikinaa vaan tahma ammattikielellä liete.. sana jonka keksikin itse. Tämä leipä on muutenkin varmaan rieska, jossain päin Suomea oli tämmösiä, mutta en saa sitä enää koskaan mieleeni missä.

se on super kostea sisältä


pottu
200 g vettä
80 g vehnäjauhoja
30 g perunahiutaleita
7 g hiivaa
-
130 g vehnäjauhoja
10 g siirappia
10 g öljyä
5 g suolaa

Sekoita ensimmäiset aineet yhteen ja anna muhia kunnes mömmölle tapahtuu jotain, ideana on lähinnä antaa pottun imeä vettä. Lisää loput aineet ja sekoita tasaiseksi, vaivaa vielä koneella 6 minuuttia. Siirrä taikina öljyttyyn astiaan lepäämään pariksi tunniksi(tahi kunnes on valmis), taikina on todella löysä mutta oppii olemaan levon aikana. Lättää taikina kasaan levon aikana kolme kertaa, valmiin taikinan pitäisi olla tyynymäinen, kevyt pinkeä pallero/kasa. Muotoile taikina leiväksi ison jauhomäärän kanssa tai lätkäse koko kasa ciabatta tyyliin vaan pellille. Nosta 45 min ja paista.


hiphei!


Kesää ja äiteelle synttäriä!.. unohdan sen kuitenkin.

5 kommenttia:

Irene kirjoitti...

Kiitos! Mun synttäri on tulevana lauantaina (25.6.) ja vietän sitä Tallinnassa...

aleksi kirjoitti...

no entäs kreisit pileet mihin voin kutsua kaikki random ihmiset?

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Onko kokemusta imellettyjen perunoiden käytöstä leivässä? Onkohan tuossa muhittamisessa vähän niinku samaa ideaa... Oon nääs miettinyt, että pitäisi koittaa leipoa sellainen perinteinen hämäläinen perunalimppu.

Jonna kirjoitti...

Onkos toi niinku hyvää? Tai varmaan on kun aika ajoin sitä pottua sinne taikinaan työnnät. Mun kokemus perunasta leivässä kun rajoittuu johonkin semmoseen ankeaan kaupan perunarieskaan, joka on kuivaa ja aika pahaa.

aleksi kirjoitti...

vipunen: tässä noi perunahiutaleet likos vaan että ne imee mahdollisimman paljon vettä. mitään imellettyä peruna hommaa en ole koskaan koittanut. tässä ois kyllä joku erikoisuus testattavaksi.

jonna: tietty on hyvää :) perunaleivässä on jotain pahasti vialla jos se on kuivaa. näissä ongelmana on melkeen että ne on liian kosteita ja helposti tosi raskaita.