sunnuntai 3. heinäkuuta 2011

onneksi olkoon sitte

aika tyttömäisiä tuli


Vihdoin onnistui macaronin vääntö. Olin maailmalla valmistujaisjuhlissa auttamassa(no ainakin vähän) ja tein macaronit kun aikasemmalla kondiittorilupauksella meni niihin vähän hermo. Macaronien lisäksi tein hyvän yksinkertaisen patongin. Tuntemattomassa ravintolan keittiössä kummallisella taikinakoneella ja tuntemattomalla uunilla leivän leivonta oli extra jännää mutta lopulta onnistui yliodotusten. Tein noita typeriä pikkuleivoksia ensimmäistä kertaa tavallisessa kotiuunissa(sellanen oli myös) ja homma tuntui onnistuvan tosi helposti, senkus pursotteli menemään ja tadaa! siinähän ne. Ohjekin on tollanen todella tarkka desi ja lusikka hömpöttely. Mitään kovin hienoa jalkaa ei monessa ollut mutta hämmentävän hyviä ne oli. Nykyaikainen macaronihan on Pariisilaisen Ladurée kondiksen keksimä ylitrendikäs pikkuleivonnainen, täytemassaa kahden mantelimarengin välissä. Täytteenä voi olla lähes mitä vaan, normaalisti hilloa tai ganachea mutta välillä noissa on ollut lohta, hanhenmaksaa tai muita kummallisuuksia.

Täytteenä näissä oli mansikkaganache joka näytti kamalalta eikä maistunutkaan kovin hyvältä mutta maaronin välissä oli kyllä maukas. Siksi sille ei ole tarkempaa ohjetta, ja heitin koko sotkun kasaan ilman ohjetta fiiliksellä.

päivänsankari piilottelee


macaronin kuoret
200 g mantelijauhoa
6 desiä tomusokeria.. joo desiä, puuh
4 valkuaista
2 lusikkaa sokrua
väriä

Erottele valkuaiset. Sekoita puolet tomusokerista ja mantelit yhteen. Sihtaa jauhe ja punnaa paljon siivilään jäi jos sitä jäi selvästi, lisää sen verran lisää. Vatkaa tavallinen sokeri ja valkuset kovaksi vaahdoksi ja lisää puolet tomusokerista, vatkaa kiiltäväksi ja lisää väri. Sekoita mantelitomusekoitus vaahtoon nuolijalla ja lastaa massa massapussiin. Pursota massasta pyörylöitä pellille ja anna kovettua niin pitkään että tökätessä pyörylää sormella massaa ei jää sormeen. Paista(kuivaa niiku kai oikea termiolisi) kuoria 150 asteisessa uunissa noin kymmenen minuuttia. Täytä macaronit ja anna niiden levätä yön yli jääkaapissa.

ilman Suomi-viinaa en leivo mitään!


jostain syystä en ottanut kuvaa kun käntyt oli esillä hienon koristeleivän kanssa


3 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

congratulations!

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Sitkeys palkittiin! Onneksi olkoon.

Yaelian kirjoitti...

Onneksi olkoon,ihanan söötteja nuo vaaleanpunaiset ihanuudet!