lauantai 5. helmikuuta 2011

"runebergin tortut"

thunderbirds are go! GO!


Olen muuten ollut isossa leipomossa tekemässä ruunebergin torttuja eli runkkarina. 20000 torttua per päivä. Kotosalla en ole tällasia koskaan tehnyt paristakin syystä, mulla ei ole oikeanlaisia formuja enkä tykkää tehdä sellasia muffisseja. Kotona ei ole myöskään pomadaakaan(tai on mutta liian vähän), siis sitä valkosta rinkulaa noiden päälle, tomusokerivesijuttu on ihan eri. Ja olen nipottaja. Samoista syistä en ole tehnyt bebejäkään, ei ole formuja ja ilman pomadaa ne on jotain ihan muuta. Bebessä on myös muuten voikreemi sisällä eikä vaniljakreemi vaikka sellasia on nyt jokusessa blogissa näkynyt, väärällä täytteellä ne ei ole bebejä vaan jotain murokuppeja.

Tein siis runkuista kubistisia, ilman pomadaa, tyttöjen kanssa. Huomasin myös taas miten hankalia tällaset on leipään verratuna kun kaikkea ei vaan voi punnata yhteen ja vaivata valmiiksi, pitää sekotella ja nössöillä ja ties mitä.

mahtavan nopea avaruustorde (ja anna)


Runebergin torttu
alkuperäinen ohje oli yli kahdellesataa torttua ja sisälsi voita kaksi ja puoli kiloa, pienensin.
400 g vehnäjauhoja
250 g voita
210 g sokeria
100 g munaa eli noin kaksi
50 g mantelirouhetta
30 g appelsiinin kuorta
5 g leivinjauhetta

sokeria, rommia ja vettä kostukkeeksi


Sekoita voi ja sokeri. Lisää siirappi, appelsiini ja manteli. Sekoita sekaan munat ja yhdistetty jauho ja leivin jauhe. Ohje sanoo tässä kohtaa että kaulaa 25mm vahvuiseksi matoksi ja formaa runkkumuoteilla mutta mä vaan sohin massan noihin financier muotteihin. Paista 180 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Dippaa valmiit tortut rommilla maistetussa sokeriliemessä ja koristele.

joo, sitä sitte tällä kertaa..


5 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Aika kivat tossa muodossa itse!

Jonna kirjoitti...

Siskoni kyseenalaisti hieman sanan viehättävyyden, kun kysyin josko hän haluisi runkkutorttua. Hyvä tietää että ihan megaleipomoissakin on kätsyt lyhenteet käytössä :)

Saaks muuten pomadaa jostain sillai ilman erityissuhteita? Haluaisin tehdä ihkaoikeita bebejä.

aleksi kirjoitti...

en kyllä tiiä saako sitä mistään muualta kun tukusta.. voi tietty ite koittaa keittää mutta en ole onnistunut. fondant nimellä voi hyvinkin kyllä löytyä noista kaiken maailman nettikaupoista mutta fondant voi tarkottaa mitä tahansa joka sulatetaan..

leipomoissa puhutaan kamalaa kieltä ja konditorioissa vielä kamalampaa :)

Katri kirjoitti...

...ja ranskalaisessa konditoriassa kaikkein kamalinta!

aleksi kirjoitti...

no ne sun ranskikses on sellasia ruipeloita, pistä pataan!