tiistai 1. joulukuuta 2009

vähän erillainen joululeipä

laatikko


Joululeipä tai paahtoleipä jossa on joulumausteita. Leivässä on vähän pulla tai briossimainen henki mutta lähinnä se on kun ylellinen paahtoleipä. En laittanut kovin paljoa mausteita niin maistui hennosti lakulta fenkolin takia. Paistuessa tämä tuoksuu kyllä tosi hyvältä kaikkien toksuaineiden takia.


joulupaahtis
220 g vehnäjauhoja
120 g hapanjuurta
Hapanjuuren voi vaihtaa 60 g vettä, 60 g vehnää ja 5 g hivaa, taikinaa ei tarvitse nostaakaan niin pitkään.
130 g vettä
20 h ruisjauhoja
20 g voita
20 g hunajaa tai siirappia
5 g suolaa
keltuainen
sopivasti mausteita, fenkolin simeniä, inkivääriä..
munan valkuainen voiteluun.

Vaivaa kaikki aineet paitsi voi taikinaksi kun taikinassa alkaa olemaan kunnon sitko niin lisää voi. Munanvalkuainen kannattaa säilyttää leivonnan ajan pöydällä astiassa että se vanhentuu. vanha kananmuna antaa pareman kiillon. Joskus ennen vanhaa kuulemma pullatkin voideltiin lähes mädillä munilla leipomoissa. Anna taikinan levätä astiassa kolmisen tuntia tai niin kauan että siinä alkaa olemaan elämää, jos käyttää hiivaa niin kaikki käy nopeamin nostaakaan ei tarvitse kun tunnin. Muotoile pötköksi jos paistat vuuassa, voitetele valkuaisella ja nosta noin tunti tunti, voitele uudestaan.. paista.

missä on marmelaati?


repeys


1 kommentti:

Irene kirjoitti...

Kaunis - ja melkein tuoksuu tänne asti!