torstai 12. heinäkuuta 2012

terveisiä Alppilasta

koekettiömme suosittelee


Toverini A (pelkän nimen etukirjaimen käyttö blogeissa on muuten vähän hassua ja sekavaa, ne ketkä tuntee henkilön tietää ketä tarkotetaan ja ne jotka ei niin ei varmaan edes kiinnitä huomiota koko nimeen, eli:) Toverini Antti kävi taannoin tuossa uudessa Kallion seudun hipstereitä ruokkivassa ravintola Alppitorissa syömässä kylmän jugurtti kesäkeiton. Kuulemma Varsovassa joka paikassa oli ihan mahtavaa kylmää jugurttipunajuurikeittoa eikä sitä saa mistään täältä. Koska toinenkin mahtava asia, omppumehulla blandattu Subrovka, jota Varsovasta sai (kuulemma) joka paikasta on yksi hienoimpia ihmiskunnan keksintöjä niin keittoa oli pakko testata. Pakastin on täynnä jauhosavikkaa niin keitto muuttui kuitenkin kylmäksi savikkakeitoksi ja keiton kanssa tomaattikänttyä. Kylmäkeitto on mitä paras seikkailueväs termostuuttipullossa.

Alppitorillakin oli aurinkotomaattileipää, täysin erillaista kylläkin


tomaattipaahtis
250 g vehnäjauhoja (200 tavallista + 50 hiivaleipä)
160 g vettä
30 g tai fiilisen mukaan aurinkokuivattuja tomaatteja
15 g oliiviöljyä tai tomaattien öljyä
10 g sokeria
10 g tomaattipyrettä
10 g hiivaa
5 g suolaa

vaivaa kaikkia aineita kymmenisen minuuttia kunnes taikinassa on hyvä sitko, lisää pienitty aurinkotomaatti vaivauksen lopussa. Anna taikinan levätä pari tuntia, kääri taikinasta rulla, anna noiusta puolisen tuntia ja paista.

siinä on vähän peksuakin päällä ettei homma mee ihan veden silittelyksi


kylmä jauhosavikkajugurttikeitto
jugurttia
vettä
jauhosavikkaa ja voita sen paistoon, savikat voi tietty korvata vaikka pinaatilla
pari kevätsipulin vihreää vartta
jokunen retiisi
suolaa, pippuria, yrttejä
pikku ripaus vanilja pulveria
chilikastiketta

Tämä ohje on enemmänkin idea kun varsinainen ohje, sekoita aineet kylmään jugurttiin mausta ja koristele. Paista savikat voissa ja anna viiletä. Sekoita jugurtiin savikat, mausteet ja osa sipulin varsista ja surraa keitto huolimattomasti sauvasekottimella. Laimenna keittoa vedellä jos se on liian paksua. Mun saivasekotin on erikoisen huolimaton eikä jaksa oikeen pyörittää edes vettä enää. Lisää keittoon pienitty retiisi mutta jätä osa koristeeksi. Lastaa keitto lautaselle ja päälle fiinisti koristeeksi vähän sipulia ja jokunen liuru retiisiä. Paahda keiton kamuksi leipää.

Alppitorin kesis, miellyttävä putka, kandee käydä


Ei kommentteja: