keskiviikko 29. kesäkuuta 2011

pull it really good

äiteelle vein pötkösen


Joo. Tuo juhannus painaa edelleen, otsikkokin on tietty Salt&peppan hienosta ekasta singlestä varastettu. Amerikoissa eli mulla lähinnä tastespottingissa tuntuu että joka toinen leivontajuttu on pullapartbread, joka juttujen mukaan on ihanan pehmeä, sokerinen ja kanelinen. Bostonpulla vai? Bostonpulla joka on rakennettu leipävuokaan paloista. Tastespottingin leivissä vaan näkyy todella pahasti klassinen pullaongelma; taikina on noussut todella huonosti ja valmiissa käntyssä näkyy vielä leikkausreunat. Huononoususet korvapuustit on aina ihmetyttänyt myös suomiblogeissa ja lehdissä.

Ehkä se johtuu siitä että "ammattilaisetkin" tuntuu olevan ihan pihalla(mtvkolmen sivulta):

Hei, Mistä johtuu, että pullani eivät kerta kaikkiaan ja ikinä koskaan onnistu. Niistä tulee kivikovia ja pahan makuisia :). Mikä on täydellisen pullan salaisuus? Minäkin haluan olla pullantuoksuinen äiti! :)
T:Pullamamma

Hei Pullamamma! Pullataikinassa pitää ensinnäkin olla kädenlämpöinen neste, jotta hiiva alkaa toimia. Moni arvioi kädenlämpöisen liian kylmäksi, eli nesteen tulee olla riittävän lämmin! Taikinaa tehtäessä jauhoja tulee lisätä pikkuhiljaa, jotta ne ehtivät turvota nesteen kanssa. Ennen kaikkea pitää välttää laittamasta liian paljon jauhoja!!!!! Kunnon kohotus on kaiken a ja o niin taikinana kuin pullina, eli kahteen kertaan. Pullia ei saa paistaa liikaa, koska se on varma keino pilata hyvät pullat.

sen voi oikeesti repiä


Oikea vastaushan on että mitä jos vaivaisit taikinaa, asia joka unohtui kokonaan vastauksesta. Kaikki temput, ne lämpimät vedet, jauhon lisäämiset hitaasti sun muut on turhaa kunhan vaivaa taikinan valmiiksi. Jauhon osittain lisäämistä ei pitäisi myöskään tehdä ja jopa vastaaja sanoi jo miksei, jauhot turpoaa, lopussa kun laittaa sopivasti lisää jauhoa niin vähän ajan päästä päästä se on turvonnut ja sitä on jo liikaa. Joo ja kylmää vettä pullataikinaan.
T. Pullan tuoksuinen äiti

äiti toi vodkaa, mä vein pullaa


No tein sitte sen leivän koska Hanna pakotti. Pullataikina johon pistetään päälle voita, sokeria ja kanelia ihan samoin kun korvarissa, levystä vaan kannattaa tehdä neliömpi. Levy leikataan(rissataan) rissalla(sillä pitsaleikkurihommalla) 4-5 pötkyläksi jotka kasataan päällekäin ja laikataan paloiksi. Palat kasataan pystyssa leipä vuokaan. Lopputulos on hassu. Oman leivän taikina ei ollut varsinainen pulla vaan Heléne Johanssonin Leipä-kirjan hodari ohje vähän muuteltuna, lekkipulla, lällärikamaa.

täytteet


läjäys


kasaus


Jos tämä oli vähän sekava ja pomppiva postaus niin kirjotin koko sepustuksen aamulla kuuden aikaan molo(saanko ilmasta fernettiä kun mainostan?) illan jälkeen

maanantai 27. kesäkuuta 2011

piirakkajuhannuskuvakavalkaadi

kahden suklaan ganache frangipaani pähkinäkrokanttipiiras


Juhannuksena hyvin epäkallisesti krillattiin Alpparissa mutta auringossa, ei satanut yhtään. Evääksi väänsin kaksi piirakkaa, jokusen sämpylän, nakkeja, juustoa, punkkua, bissee ja kaikkea peruskamaa.

LEIPÄ-kirjan ohjeella hodarisämpylä


Heikki teki hyvän krilliherkun


saatiin juhannuskoira


ensimmäinen pinaattipiirakka ikinä


viini kuuluu juhannukseen


maanantai 20. kesäkuuta 2011

uudet perunat

yritin tehdä siihen ristin saksilla.. vähän liian löysä


Kesäloman aloitus on rankaa on ollut maailman matkailua, reivausta, juhannuskin pitää keksiä ja pyykkien pesua ja tänäänkin pitäis vielä ajaa fillarilla jonnekin jumalan selän taa Espoon alkumetsiin. Rauhoittumiseksi ja takaisin juurille pääsyä avustaakseni tein tiety leivän, perunaleivän. Kamalan rauhoittava leipä tämä ei ollut koska peruna on varmaan hapanjuurenkanssa se hankalin asia leivässä. Ensin näyttää että taikina on tosi kova kun pottu imee kaiken veden ja kohta padassa on silti kiisseli ja vaikka peruna imisikin veden siitä ei tule taikinaa vaan tahma ammattikielellä liete.. sana jonka keksikin itse. Tämä leipä on muutenkin varmaan rieska, jossain päin Suomea oli tämmösiä, mutta en saa sitä enää koskaan mieleeni missä.

se on super kostea sisältä


pottu
200 g vettä
80 g vehnäjauhoja
30 g perunahiutaleita
7 g hiivaa
-
130 g vehnäjauhoja
10 g siirappia
10 g öljyä
5 g suolaa

Sekoita ensimmäiset aineet yhteen ja anna muhia kunnes mömmölle tapahtuu jotain, ideana on lähinnä antaa pottun imeä vettä. Lisää loput aineet ja sekoita tasaiseksi, vaivaa vielä koneella 6 minuuttia. Siirrä taikina öljyttyyn astiaan lepäämään pariksi tunniksi(tahi kunnes on valmis), taikina on todella löysä mutta oppii olemaan levon aikana. Lättää taikina kasaan levon aikana kolme kertaa, valmiin taikinan pitäisi olla tyynymäinen, kevyt pinkeä pallero/kasa. Muotoile taikina leiväksi ison jauhomäärän kanssa tai lätkäse koko kasa ciabatta tyyliin vaan pellille. Nosta 45 min ja paista.


hiphei!


Kesää ja äiteelle synttäriä!.. unohdan sen kuitenkin.

torstai 16. kesäkuuta 2011

paraspiirakka

tosi tällanen äijänen ruoka taas työpäivän jälkeen


Tai ehkä lähes. Eilen tein heittämällä jonkun pika piirakan, pottuhiutaletta ja vehnää ja peruskamaa ja piirakasta tuli paras ii-kii-nää. Pohjasta tuli siis paras ikinä, sisällä oli joku mömmö kaikesta jota oli kaapissa. Tämä ohje on yritys tehdä sama uudestaan mutta mitaten. Perunaa ei ole paljoa mutta se onkin lisäaine tässä(hui iik iik) ja pehmentämässä taikinaa, taikina on kuin marsu tai pehmeä patja.

ohje kirjotettu sähkölaskun taa.. alla suomennos muutoksilla


pottupohja taskupiiraalle yhden hengen piirakka
90 g vehnäjauhoa
75 g viileää vettä
15 g öljyä
10 g pottuhiutaletta
3 g suolaa
3 g sokeria
2 g nousujauhetta

Anna perunan muhia(muhahtaa?) vedessä vähän aikaa, lisää loput aineet ja sekoittele nopeasti ilman turhaa vaivausta taikina yhteen. veden määrää saattaa joutua vähän muuttamaan koska eri perunahiutaleet luultavammin imee vettä eri verran, taikinan pitää olla tosi pehmeä mutta ei tahmainen. Pyörittele taikinasta pallero ja anna sen levähtää pöydällä sen aikaa kun uuni lämpeää ja teet täytteen. Täytteeksi kaikkea kivaa. Taputtele taikinapallo jauhotetulla pöydällä littanaksi, laita täytteet sen päälle ja sulje piiras niiku kuvassa näkyy.

veitsi, piiras ja se ohje



tiistai 14. kesäkuuta 2011

puistoja

tässä vaiheessa piknik-herkut näyttivät lähinnä jo taistelutantereelta


Sunnuntaina oli tollanen ruokabloggaajien piknik-homma Koffissa jossa nyt muutenkin tulee oltua aikalailla. Oli paljon ihmisiä, ainakin neljää piirakkaa, 200 salaattia, mun pari vähän kiireessä väännettyä patonkia ja lättästä ciebattaa, mansikkamohitoa(sori vadelma) ja pullotolkulla viiniä.

pikapatongit ruisrouheella


läpileikkaus


Sain sieltä jostain syystä valkosipulin ja siitä tein tämmösen pottufocaccian valkosipulistroisselilla. Pohjaksi focaccia valitulla ohjeella ja päälle oliiviöljyä ja stroisseli. Stoisselihan on yleensä se makea muru mitä leipomoissa lätkitään kaiken maailman pullien päälle(esim. big texax-pulla) mutta tämä on tällanen super valkkariversio. Joskus olen lukenut että parmesaani ja vastaavat alkaa heti kulahtamaan ja kuolemaan kun se iso juusto kiekko leikataan auki. Tässä ohjeessa käytetty parmesaani löytyi jostain jääkaapinperältä ja luulen että se oli jo ehtinyt syntyä uudestaankin.


valkosipulimuru
jokunen valkosipulin kynsi
jauhoja
oliiviöljyä
parmesaania
suolaa
pippuria
+muuta kivaa

Mortteloi morttelissa valkkarit, oljy, pippuri ja suola atomeiksi. Sekoita sekaan niin paljon jauhoja että kamasta tulee muroisaa ja laita sekaan vielä sopivan paljon parmesaania. Riivaa focaccia palloksi ja anna levätä jokunen tunti pöydällä, littaa ja laita stoisseli ja vähän öljyä päälle.

muruseni


koska ihmisistä ei saa laittaa kuulemma kuvia esiin ilman lupaa niin sensuroin ne, oikeesti ne kaikki 27 mitä otin ja silti käytin vaan yhen


hubbabubban makuinen mansikkamohito(sori vadelma), hitti varmasti 16-vuotiaiden keskuudessa


pizzamainos


perjantai 10. kesäkuuta 2011

kaurapatonki

hyvä paisto


Tässä on ollut vähän rauhallista leivonnan ja blogin kanssa. Pullista, niiden noususta ja yhdestä köksän maikasta joka jakaa täysin vääriä neuvoja pullan tekoon Nelosen nettisivulla piti kyllä kirjottaa mutta taidan tehä sen kun teen ne pullatkin. Yhden ihan herkullisen ohralla maustetun leivän väänsin mutta se oli vaan niin hirveen näkönen räpellys etten jaksanut siitä blogata, hyvän makunen se oli. Tällä ilmalla leivän tekokin on vähän hankalampaa kun on näin kuuma. Leivät nousee tosi nopeesti ja helposti yli ja viiltäessä leipä lässähtää kun vanha ilmapallo.

tarjoiluehdotus


Yritin kanssa tehdä ensimmäistä kertaa sellasia kiinalaisissa dim sum palleroissa käytettävää kuoritaikinaa. Palleroista tuli todella hyviä(parempia kun vastaavat pastahommat) ja taikinan tekokin oli helppoa mutta aikaa vielää kun jokainen ohut kuori pitää kaulita yksitellen kun karjalanpiirakoita tekisi. Höyryttäminen vaatii kyllä aina MacGyver tyylisiä kikkoja koska mulla ei ole mitään höyrytyskattilaa vai mitä ne on.
Kuoritaikinaan tulee vaan vehnää, vettä, ja riisijauhoja jotka sekotetaan yhteen ja kaulataan.

rumiahan ne on.. avaruushirviökasoja


Joku muuten kysy että miksi teen näihin leipiin aina tollasen terävän kärjen ja eikö se kuivu koppuraksi. Terävien päiden syy on lähinnä pelkkä ulkonäkö, leivät vaan näyttää musta hyvältä noin. Ohuemmat kohdat tietenkin kuivuu mutta ei musta mitenkään koppuraksi vaan mukavan rapeaksi ja leipään tulee värieroakin. Joku voisi tietty sanoa että päät palaa mutta se on hömppää.. ne on hyvin paistettuja.


kaurapatonki
175 g vettä
100 g vehnäjauhoja
40 g kaurahiutaleita
5 g vaaleaa siirappia tai tavallista
3 g hiivaa
+
100 g vehnäjauhoja
5 g suolaa

Sekoita ensimmäiset aineet yhteen ja anna käydä ainakin sen aikaa että mömmö on selvästi noussut, eli pari tuntia. Lisää loput aineet ja sekoita koneella kaksi minuuttia ja vaivaa nopeammalla vielä kuusi. Anna taikinan levätä tunti ja muotoille patongeiksi, nosta noin 45 minuuttia.

uusi hieno pyörä


maanantai 6. kesäkuuta 2011

paluu hampurilaisuuteen

hassut pallerot tuoksuu ihastuttavilta


Aikasemmin
joskus testailin miten saa aikaan hampurilais ja hodarisämpylöitä ja lopputulos ainakin kohtuu mainio. Sämpylöistä tuli vaan jotenkin tosi raskaan olosia jostain syystä niin tähän uusinta versioon ajattelin koittaa kiinalaista tang zhong hommaa eli jauhon keittelyä. Jauhoa ei kyllä varsinaisesti keitellä vaan kuumennetaan kunnes se muuttuu kastikemaiseksi kiiltäväksi tökötiksi. Taikamössön pitäisi pystyä sitomaan leipään enemmän vettä ja tekemään siitä superhöttöä, niiku hampparit.


tang zhong
1 osa vehnäjauhoja
4 osaa vettä
eli vaikka
200 g vettä
40 g jauhoja

Sekoittele tahnaa tulella kattilassa kun se muuttuu kiiltäväksi kiisseliksi homma on valmis. Kiinteytyminen voi tapahtua yhtäkkiä ja sillon pitää sekottella tai homma palaa pohjaan. Tahnan voi säilyttää pari päivää jääkaapissa.
..Meniköhän noi osa hommat nyt oikein.

taikamassa


hampparisämpylä sämpylä 4kpl
240 g vehnäjauhoja, mitä vaaleampia sen höttösempi lopputulos
115 g vettä
50 g keitettyä jauhoa(tang zhong)
20 g maitojauhetta
20 g voita
10 g sokeria
10 g hiivaa
5 g suolaa
koristelu siemeniä

Sekoita jauhot ja maitojauhe yhteen, maitojauheklimpit on kamalia, lisää muut aineet. Sekoita aineita 3 minuuttia hitaalla tai kunnes ne on lähes yhdessä, vaivaa vielä nopeammalla 6 minuuttia. Anna taikinan levätä pöydällä noin 20 minuuttia. Jaa taikina neljään osaan ja pyöritä palloiksi(, pötkötä sitten pallot pitkulaisiksi, jos tulee hodaripullaa). Nosta pellillä tunti. Paista 225 asteisessa uunissa.

hamppari munakoisopihvillä


torstai 2. kesäkuuta 2011

sipulinvarsia ja juustoa

en millään keksi mitään hassun hauskaa näihin nyt


Yksi asia ärsyttää leivontakirjoissa(no muissakin), kirjassa saattaa vaikka kuinka monta ohjetta leiville jotka on maustettu millon milläkin. Siis kirjoissa on lähes sama ohje pikku muutoksella joka voisi lukea vaikka ohjeen alussa: jos tahdot tillileivän laita mukaan tilliä. Täytekakut on vähän sama mutta niihin ei tarvitse ohjetta ollenkaan vaan kokoamisneuvot lähinnä ja listan ohjeita eri täytteille.

Sitte tein silti sipulileivän.

sipulit on kadonnut jonnekin


sipulinvarsia ja juustoa
esitaikina
100 g vettä
100 g jauhoa
2 g hiivaa

Sekoita aineet yhteen ja anna muhia ainakin niin pitkään että taikina on selvästi noussutta.


taikina
140 g vehnäjauhoja
10 g vehnärouhetta
5 g öljyä
5 g suolaa
yhden kevät sipulin vihreä varsi
noin 40 g juustoa pikku kuutiona

Lisää kaikki esitaikinaan kaikki paitsi juusto ja sipuli. Sekoita taikinaa hitaalla 2 minuttiia ja nopeammalla 5, lisää juusto ja sipuli ja vaivaa vain sen verran että ne menee sekaan. Anna taikinan levätä pari tuntia. Muotoile patongeiksi, nosta 45 minuuttia ja paista.

enkä näihin


kissa on taas lainassa