perjantai 22. heinäkuuta 2011

aprikoosipiirakka

elvistelyä mutta tää on kauneinta mitä oon vähään aikaa tehnyt


Tämä on näitä asiota joita on pitänyt jo tehdä pitkään. Ohje on Bertinetin Leipää monella tavalla kirjasta mutta pohja on eri, täyte on eri ja päällä olevat hedelmätkin taisi olla toisia, alkuperäisessä oli kai persikkaa. Ja nyt kun tämän vihdoin tein, aprikoosit ja juuston olin ostanut jo monta päivää sitte niin jätin pohjasta tietenkin hiivan pois. Sen verran otti päähän että tein heti uuden piiraan, pilatun laitoin kuitenkin ensin uuniin.. saattaahan siitä jotain tulla?

piirakka piirakka näytä sarves onko huomennakin liian kuuma


Täytteen juustoksi ajattelin laittaa alunperin mascarponea mutta kaupassa käteen osui ricotta. Siitä tavallisesta pehmeästä ricotasta en ole ihan varma, musta se maistuu äitelältä maidon sokerilta(ja sehän on sitä!) ja heralta mutta kovempi salaatti ricotta on kyllä tosi hyvää. Tähän tää lopulta sopii aika hienosti, paistuneena maistuu kun pullan päällä olisi jugurttia. Ricottahan on hassu juusto muutenkin koska se valmistetaan keittämällä jo jonkun muun juuston hera uudestaan(niiku nimikin kertoo) eikä tämän takia edes ihan tarkasti juusto. Itsekin olen joskus ricottaa keitellyt mutta sain sitä varmaan nuppineulan pään verran.


aprikoosipiirakka
250 g vehnäjauhoja
115 g maitoa
1 muna
30 g pehmeäksi temperoitua voita
25 g sokeria
8 g hiivaa
5 g suolaa
sitruunan kuorta

täytteeksi sokerilla ja sitruunan kuorella maustettua tuorejuustoa ja aprikooseja siivuina


Sekoita kaikkia aineita yhteen kaksi minuuttia ja vaivaa seitsemän. Anna taikinan levätä puolisen tuntia, muotoile se palloksi ja taputtele littanaksi. Sivele päälle juustotäyte, asettelen sen päälle aprikoosit ja ripottele päälle vielä sokeria. Anna nousta noin tunti ja voitele piiraan reunat. Paistetaan 225 lämmössä kohtuu mustaksi. Anna jäähtyä enne pilleitä!

piiraan alla on paperi että sain sen kiven päälle uuniin, pohja on löysä ja olisi tarttunut muuten joka paikkaan


5 kommenttia:

Janne kirjoitti...

On herkullisen näköinen piirakka mutta nuo palaneet reunat ei kyllä houkuta.

aleksi kirjoitti...

heh.. musta se on vähän liian vähän paistettu vielä kun uuni oli liian matalalla ja piiras alko kuivumaan..

jos joku on tummaa se ei meinaa palamista millään tavalla, mitä enemmän sokeria sen enemmän jutut ottaa väriä. suomessa on vaan totuttu raakoihin leivonnaisiin jotka pahimmillaan maistuu vielä raa'alta jauholta.. ranskan malliin tämä ois ihan liian vähän paistettu

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Joo, luulen kanssa, että tuollaisella värikäällä piirakalla tekee kyllä vaikutuksen leideihin bileissä. Mutta viimeisestä kuvasta päätellen oot melkein puolet siitä jo syönyt etukäteen!

Kid Henry kirjoitti...

Ai perkele. Kyllä on hyvännäköinen torttu!

Janne kirjoitti...

Aleksi Ranskan malliin voi olla raakakin mutta nythän ollaan Suomessa. Maassa maan tavalla ja mun silmissä tuo on palanut. En kehtaisi vieraille tarjoilla.