keskiviikko 12. toukokuuta 2010

kirjahyllykierros

Keittiössä on kirjahylly joka lähinnä sisältää leivontaan liittyviä opuksia ja purkin sieniä. Kun viime postauksessa pääsin niin listojen makuun niin tätä on hyvä jatkaa, enkä ole kyllä leiponutkaan kun nousemattoman juurella nostetun karpaloleivän josta juuri sain mahanpuruja. Hylly meinaa muuten kaatua ainakun siihen osuu tai koskee kirjoihin.



1) Crust and crumb. Herra Reinhartin hirveästi nippelitietoa sisältävä opus leivontaan. Ohjeisiin en ole oikeen päässyt kiinni ja niitä on lopulta aika vähän mutta aina kun kirjan avaa oppii kyllä jotain uutta.. mutta tarvitsen nättejä kuvia leivonta kirjaan. Ohjeet on myös hyvin pitkiä ja leipien teko kestää vähintään sen kolme päivää yleensä, prosentteina olevat ohjeet on myös arsyttäviä.

2) 500 parasta keittoa. Niitä keittoja on niin paljon että mukana on kaikki mahdollinen ja mahdoton.

3) Suurikeittotaito. Kirja on jotenkin uskomaton kun yhdellä sivulla opastetaan kuinka suolistetaan sorsa ja seuraavalla kuinka kaulitaan croissantti.

4) Build your own paper robots. ei varsinaisesti leivontaa.

5) 1000 Vegetarian. Paljon hippiruokaa.

6) Irtopapereita.. ainakin taisi olla ciabattan ohje, jotain suklaakonvehteja ja mustaherukkafinancier-ohje.

7) Kahvileipää - käsikirja leipurille. koulukirja tosiaan kahvileipien tekoon, tuolta saa esim. tietää mikä on pienin sokerin kidekoko jonka kieli tuntee.. jos sitä joskus johonkin tarvitsee.

8) Gateaus Brödbok. Ruotsalaisen leipomo Gateun kirja, en ole kyllä hirveästi edes tähän tutustunut.

9) Mis 100 recetas de chocolate. Ulkomaan kielinen suklaakirja.. mahtavan hyvän näkösillä kuvilla.

10) Bröd Pain ja varmaan sama leipä kreikaksi mutten osaa sitä tähän edes kirjottaa kun ne käyttää niin hassuja kirjaimia. Kirja kai kertoo Ruotsin, Ranskan ja Kreikan leipäkulttuurista, se on vaan ruotsiksi niin en tiedä mutta on siinä nättejä kuvia ja briochen ohje.

11) lisää irto papereita.


12) Suklaa, 365 vastustamatonta suklaareseptiä. Perus kotileivonta suklaakirja.

13) Chokladfabriken. Ruotsalaisen konditorian oma kirja lähinnä suklaasta. Hyvän näkösiä kuvia ja ohjeita ja vielä grammoissa niin tulee ehkä käytettyäkin.

14) Ruoka-aineet, suuri kuvitettu raaka-ainekirja. Tässä kirjassa on vaan erillaisista raaka-aineista kuvia, paljon.

15) Maittavat suklaaherkut.

16) Makujenmaailma, leivonnaiset.
Perusleivontakirja, en ole tainnut edes selata koskaan.

17) (päällä) Keittotaidon kannettava käsikirja.
Hämmentävä keittokirja jostain aikojen alusta, Ranskan kuninkaan hovista vuodelta 1767. Ohjeista oppii esimerkiksi että etanat on epäterveellistä ruokaa eikä niitä suositella kellekään muulle kuin ihmisille joiden maha sulattaa mitä tahansa.

18) Sanojen synty. Tästä oppii mitä kaikki suomen sanat tulee, ei kyllä liity keittiöön juuri mitenkään.

19) Leipää monella tavalla. Tänä kirjaa on näkynyt monessa muussakin blogissa ja onhan se sinänsä hyvä. Ohjeet on yksinkertaistettu viideksi pääohjeeksi joka on jo vähän liiottelua ja kirjassa joutuu hyppimään edestakaisin(kun niihin lisätään kuitenkin jotain). Hiivan nyppimiskikkakin on ihan pelleilyä.

20) Handmade breads. Mieli leivontakirjani, tässäkään ei ole kun pari ohjetta mutta ne kaikki joita oon testannut on ollut tosi hyviä ja melkeen joka ohje onkin päässyt blogiin.

21) Jordgubbar och rabarber. Raprperia ja mansikoita yhdisteleviä jälkkäreitä.


22) Ruokasuosikit: Suklaa. Jotain hyvältä vaikuttavia jätskiohjeita.

23) Italy, sea and sky. Italiaa ja tosi hienoja kuvia.

24) Menisit töihin.

25) Mestarileipurin leipäkirja. Vaikka tämä on ensimmäinen vakavastiotetava leipäkirja mikä mulla on ollut en ole näistä ohjeita tehnyt kun ehkä viisi, jotenkin tämä on sekava ja liikaakin jo ohjeita.

26) Dough, simple contemporay bread. Leipää monella tavalla englanniksi, suomennetussa on muuten semolina suomennettu mannasuurimoiksi mitä se ei välttämättä ole..

27) Typogafian käsikirja. Totta kai leipää tekiessä pitää suunnitella bloggauksen typis.
28) Paratiisin hedelmät. Erikoisista hedelmistä herkkuja.

29) Intohimona suklaa. Ainoa normaalikaupoista saatava suklaakirja jossa on järkeviä ohjeita ja vakavaa asiaa.

30) Sports & leisure. Urheiluareenoiden arkkitehtuuria suomessa.

31) Kondiittorin parhaat. Paras konditoria kirja, evör. Kaikki perusohjeet kostutusvesiin, voitaikinoihin, suklaamassoihin ja vastaaviin pikkujuttuihin jotka on kuitenkin usein tärkeämpiä kun monimutkaset hienot ohjeet.

32) Tempeli, nimetönkaupunki ja muita novelleja. Kauhun mestarin Lovecraftin novellikokoelma.

33) Kondiittorin käsikirja. Toinen vain vakavaa asiaa sisältävä koulukirja.

34) Intohimona suklaa. Toisen kerran.

Nyt kun tän koko listan kirjotti niin huomasi että leipäkirjoja on hämmentävän vähän, lista oli todella pitkä ja tylsä eikä tätä varmaan jaksa kukaan lukea. Mikäköhän olisi seuraava listattava asia?

uusin jota ei ollut kun otin kuvat


11 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Toisten kirjahyllyihin on kiva kurkistella:-) Vaikka mulla on kauheasti keittokirjoja,niin yksikään sama ei löydy mun hyllyistä.

Linda kirjoitti...

Mä luinkin! Ja luulen että pitää ehkä tehdä joku samantapainen postaus ite vaan siksi että muistais taas mitä kaapista löytyikään :P

Ja tuolla kun luki että Hedhin Intohimona suklaa on ainoa varteenotettava suklaakirja kaupoissa, niin oot vähän väärässä: se Hedhin punainen suklaakirja (ilmestynyt myöhemmin) on ihan yhtä hyvä! :)

hanse kirjoitti...

Tämä on tosi kiva blogi! Tässähän innostuu kohta leipomaan pitkästä aikaa. En ole oikein nykyisessä asunnossani ja keittiössäni saavuttanut minkäänlaisia leivontarutiineja.

Ebe kirjoitti...

Hauska nähdä, mitä hyllyltä löytyi. Tälläinen kirjakooste täytyy tehdä itsekin, jos sopii idean apinoiminen :D Toi robottikirja kiinnostaa. Kuka on tekijä ja löytyisköhän sitä kirjastosta? Olis nimittäin ohjeen tarve robotin tekoon!

Anonyymi kirjoitti...

Jos hyllystä ei löydy apua yhdyssanoihin, kannattaa katsoa esimerkiksi tänne: http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/suomi/yhdyssanat.html

:)

Kukoistanko työssäni kirjoitti...

Kiinnostava kirjakurkkaus. Mun hylly on ihan surkee tohon verrattuna...

aleksi kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
aleksi kirjoitti...

en ole kyllä koskaan osannut kirjoittaa mutta korpelakin on aina ollut aika pelle.. anonyymille

Malitsu kirjoitti...

Korpela on seuraavaksi parasta heti paperirobottien ja jälkeen, ja parempaa kuin typografia. :) Mutta tämmöinen listaus on kyllä kiva, varmaan muillekin kuin minunlaisilleni listafriikeille. Mitens noin asiantuntijana, jos ostaisin elämäni aikana vain yhden leipäkirjan, niin mikä se kannattaisi olla?

aleksi kirjoitti...

linda: ne ole punaisesta suklaa kirjasta kuullutkkaan.. mutta ilman sitä intohimona suklaa on ainoa :)

ebe: robottikirjan toi synttärilahjaksi siskoni irlannista, pahasti pelkään ette isellasta täälä ole.. mutta tuossa http://www.amazon.com/Build-Your-Own-Paper-Robots/dp/0312573707

..jos se yksi ainoa leipä kirja olisi joku näistä niin toi Ciril Hitzin Handmade breads.. toisaalta en ole kovin montaa leipä kirjaa edes lukenut, joku jossa on kuvia.

Ebe kirjoitti...

Kiitti vinkistä, vaikka etsin ja löysin kirjastosta yhden toisen roboteista kertovan kirjan, jolla saan ehkä jotain kasaan. Sen ei tarvitse olla niin upea kuin tuossa opuksessa.