maanantai 31. elokuuta 2009

jämäleipä

toukkaleipä!


Leivän teko on varmaan halvin osa-alue jos harrastaa ruokanörtteilyä ja ruuan valmistusta. Leipään voi vielä järjen rajoissa tunkea kaikkea vanhaa jämääkin. Tässä leivässä on mangopyreen loput leivoksesta ja se ylimääräinen patonkitaikina joka oli ruma. Mango ei varsinaisesti anna makua mutta kosteutta ja joskus pienen makean yllätyksen.Tästä myös tuli niin sitkeä ettei voi puhua kun alaleuka tippuu.. ja se on vai positiivista.
Uusissa leivissäni olen jättänyt aikalailla palloksi riivaksen kokonaan pois jota täällä tehdään noin joka leipään ja vain rullannut levänneet oikean kokoset taikina palat kireiksi pötköiksi. Riivaaminen tekee valmiin leivän tekstuurista tasaisen eikä suuria kuplia juuri näy, pois jättämällä olen päässyt lähemmäksi sitä mitä yritän tehdä. Ehkä joskus vielä tulee täydellinen leipä, sitte perustan sen pienen kuppilan.


Mangoleipä
150 g vettä
300 g vehnäjauhoja
250 g eilisen päivän vanhaa valkeaa takinaa
150 g mangopyrettä, joku vadelmahillo voisi olla myös aika seikkailu.
13 g suolaa
5 g hiivaa

pökkelöt


Vaivataan taikinaksi jonka annetaan levätä tunti, keskivaiheella lepoa taikinan voi kaataa pöydälle ja taitella kasaan pinkeäksi palloksi. jaa noussut taikina kolmeen osaan ja kääri ne kireiksi lyhyiksi pötköiksi, taikinaa ei saa murjoa ettei kuplat häviä mutta ilman kireyttä se ei taas nouse oikein. Anna pökkelöiden levätä 10 minuuttia ja muotoile patongeksi, nosta 45 minuuttia. Alun 10 minuutin jälkeen pyöritä spiraaliksi ja pirskota päälle vettä ja siemeniä ja anna nousta valmiiksi.

kuplat



Ps. lisäsin tohon oikeelle palkiin linkin spoty-sitto listaan johon olen kerännyt kaikenlaista musaa mitä kuuntelen ja kuuntelin. Nyt kun katsoin listaa se sisältää hämmentävän paljon konepoppia jota ei tule niin paljoa enää kuunneltua, lisänä myös ranskalaista lällärikamaa, doo woppia 50-luvulta, modi-punkkia, reggaeta ja "kaikkee hyvää".

lauantai 29. elokuuta 2009

taas patonki

rakkaani muistathan minua?


Kerrankin tein jotain muiden ohjeista. Ajattelin yritää laajentaa leivontaani ja otin yhdestä uudesta kirjastani(jonka ostin talvella) patonki reseptin. Kirja on Ciril Hitzin Handmade Breads ja hyvä onkin.. nippeli tietoa ja ohjeen mitat aina neljällä eri mitoilla, se on laadun merkki. Kirjassa on kummallisia tapoja käsitellä taikinaa ja muotoilla leivät mutta yritin silti seurata kuvia joka ei ollut niin helppoa. Lopulta taidan silti pysyä omassa suomileipomo tyylissäni mutta taidan lisätä nostamiseen kyllä strech and foldit(onko tälle suomalaista nimeä tai parempi ranskalaista?) koska se tuntui antavan taikinalle kummasti selkärankaa. Valmiit patongit näyttää vähän läsähtäneitä noiden hienojen muotoilujen takia joita en oikein hallinnut. Ohjeesta tulee neljä mutta yksi oli nousseena niin kauhea näkönen että laitoin sen odottamnaa suraavaa päivää jääkaappiin, siitä tulee hyvä äitee jollekin uudelle käntylle. Eikä pelille olisi mahtunut neljää patonkia muutenkaan.

toi vasemmanpuolinen oli kykkäne


Taas patonki
amerikkalaisena ohjeena tässä oli instant hiivaa jonka muutin suomi hiivaksi.

1. päivä poolish
200 g vettä
200 g vehnäjauhoa
4 g hiivaa

Kaikki vaivataan hyvin sekaisin ja annetaan olla yön yli.

2. päivä
200 g vettä
400 g vehnäjauhoja
7 g hiivaa
12 g suolaa
(maltaita 4 g)

lähennellään jo täydellisyyttä


Eiliseen pohjaan lisätään uudet aineet ja vaivataan kunnon taikinaksi. Annetaan levätä 45 minuuttia ja venytellään ja taitellaan paketiksi ja annetaan levätä toisen 45 mintuuttia. lepäys astia olisi hyvä öljytä että taikinan saa helposti pois. muotoile 4 patongiksi ja anna nousta noin 45 minuuttia. Paista 210 asteisessa uunissa.

isäni, joka on sentään ronski rekkamies onnistuu aina näyttämään kuvissa ihme peipposelta


torstai 27. elokuuta 2009

seuranhakuilmoitus

No ei vaan jatkan mun tyyliblogia. Tänään esillä päivän asu, tämä on sitä hyvä päivän asu että sama on ollut jo noin viisi vuotta ja tulee olemaankin varmaan saman tyylisenä ainakin sen saman. Ja siinä on rusinaleipä.

ei ole käntyn teko naurunasia


tatti-leipä ei ihan onnistunut


lähis


keskiviikko 26. elokuuta 2009

valkosuklaamangoaleksi

pikkuset


Aikaisemassa postaksessa oli mangovalkosuklaa pötköjen ja aleksanterinleivoksien kuvia niin keksin yhdistää ne kun niistä tahdottiin ohjetta ja juttua. Normaalisti aleksanterissa on kahden muropohjan välissä hilloa ja päällä pomada. Tässä minun versiossa välissä oli mangoganache ja päällä samaa ihan ohuesti ja sen päällä mangokiille. Tehdessä tosiaan huomasi ettei tämmösiä ole tullut juurikaan tehtyä pitkään aikaan, tekeminen oli kamalaa sähläystä ja sinne päin onnistumista. Itse lopullisista leivoksista olisi ollut enemmän kuvia mutta joka kuvassa keltaisen sävyt on ihan erilaisia ja valmiista en oikeen hyviä kuvia saanut yhtään.

tein pari pohjaa myös jääkaappiin


Muropohja noin pellillinen
200 g kylmää voita
100 g sokeria
60 g munaa, eli yx
höntiäisen verran leivinjauhetta
300 g vehnäjauhoja

Kaikki sekoitetaan tasaiseksi massaksi. Itse laitoin jauhot pakkaseen että olisi päässyt nopeammin leipomaan. Massan pitäisi mielellään olla yön yli kylmässä. Kaulasin massan suoraan leivinpaperin päällä ja leikkelin neliskulmaisehkoksi ja jaoin kahteen yhtä suureen osaan. Ennen paistoa pistele levyt haarukalla ja laita takaisin kylmään.

aurinkoista


mangoganache saman voi tehdä millä tahansa pyreellä, määrä riippuu vähän pyreen paksuudesta
110 g valkosuklaata
40 g mangopyrettä, sitä itse mörssättyä
10 g huoneenlämpöistä voita
(hinttu hunajaa)

Kiehauta pyre ja lisää lisää pienitty suklaa, sekoita ja anna jäähtyä jonkin aikaa, sekoita voi sekaan. Tästä tulee vähän kun tein niin pienet pohjat jos vaikka ohjeen tuplaa niin täyttää varmaan lähes koko pellin pohjan.

Aikasemmin tällaisen ganachen olen tehnyt pakaste mangopyreestä mutta tällä kertaa kaupan normi purkkimangosta sauvasekoittimella. Mangosoossi oli paljon mauttomampaa ja heikomman väristä eikä lopputulos oikein ollut mitä odotin. Valkosuklaanakin käytin kaupanhalvinta eikä sekään mitenkään parantanut. Valkosuklaan kanssa on muutenkin hankalaa koska kaupan vaihtoehdot on lähinnä Panda ja mieluusti laittasin jotain vähän parempaa joka maistuisikin joltain.

kerrokset


Jäähtyneen pohjan päälle levitetään melkein kaikki ganache, osa jätetään pinnan siloittamiseen. Päälle laitetaan toinen muropohja ja pinnalle levitetään aivan nano ohut pinta vielä ettei kiilteen läpi näkyisi muropohja eikä pohja imisi heti vettä pois kiilteestä. Kiilteen tein normilla yksi liivate per desi vettä ohjeella mutta nesteenä käytin mangopurkin vettä josta osa oli itse mangopyrettä. Sitte vaan varovasti lusikalla laitetaan jäähtynyt kiille päälle.

Omista leivoksista leikkasin parin sokeripalan kokoisia pikku petit foureja. Siinä mokasin vähän ja leikkasin kun muropohjat oli vielä aika kylmiä ja kovia. Ei tullut niin nätit reunat.

mangojytä





Nyt kun tyyliblogeissa käy niin paljon ihmisiä niin mäkin muutan mun blogin tyyliblogiksi ja alan ostamaan aivan tuhottomasti vaatteita nettikaupoista joita en edes käytä koskaan. Eka alotan päivänasulla, kengät:


Vitsillä ajattelin oikeasti joskus laittaa tyyliblogin johon kuvaisin joka päivä päivänasun, samat vaatteet joka päivä. Sama huppari, ruutupaita ja äijä-hattu. Nyt on sentään uusi tukka, omaa tuotantoa.

maanantai 24. elokuuta 2009

uusi jouluherkku

nallehai!


Samaa ylimäärä pohjaa käyttäen ja luumuja joita en sellasenaan jaksa syödä tein piirakan. Piiraassa on voissa ja sokerissa ruskistettuja luumunpuolikkaita. Luumuja paistetaan niin kauan että pehmenevät, ottavat vähän väriä ja kuoren saa irroitettua. Pehmeät kuoritut luumut asettelin nätisti piirakka pohjalle joka oli kyllä turhaa koska luumut menivät paistossa ihan hilloksi. Pannulle irronneen luumumehun kaadoin luumujen päälle ja pinnalle vielä rosmariinihunajaa ja vähän tomusokeria. Näiden päälle tein vielä stroisselia joka oli liiaa löysää ja vaikutti lähinnä samalta kun pohjamassa mutta ihan kiva lisä silti.

pikkupala


Piiraasta tuli ihmeen hapan ja eikä ollenkaan niin makea kun luulisi. Hunajan rosmariini maustui todella hauskalta ja ihan sellaisenaankin sitä voisi varmaan laittaa vaikka pannulle kun paistaa luumut. Saman tyylisen piiraan voisi varmaan tehdä mistä tahansa hedelmästä tai marjasta. Jos sattuu omistamaan liekinheittimen niin tämän pinnalle voisi ripottaa hienoa sokeria ja karamellisoida sen.

osa jo syötiin

keskiviikko 19. elokuuta 2009

valkosipuliperunat

ne vähän otti väriä

'
Valkosipulivoisilmäperunasämpylä, ei paljoa pidempää nimeä voi käntyllä olla. Tahdoin tehdä valkosipulivoipatongin mutta menin tunkemaan perunaa taikinaan niin patonki muuttui tämmöiseksi leikiksi. Pullat paistui vähän hassuiksi, silmänä oleva voi valui pullan päälle ja lähes uppopaistoi ne ja nuo maistuivat aika lailla kunnon lihapiiraalta ilman lihaa. Miksiköhän oikeassa pullassa ei niin käy. Perunalaivän teko on hankalaa ja kummaa, peruna imee heti veden mutta silti jauhoa pitää laittaa melkein enemmän kun ilman perunaa.

Perunasämpylä

300 g vettä
70 g perunahiutaletta
100 g jauhoja
15 g hiivaa

Näiden annetaan käydä parisen tuntia. Lisätään:

370 g jauhoja
10 g sokeria
10 g suolaa

Vaivataan ja annetaan levätä noin tunti. Muotoillaan sämpylöiksi ja pursotetaan voita kaikkiin sisään jos sellasta on tekemässä. paistetaan 220 asteessa valmiiksi.

leikkaus


sunnuntai 16. elokuuta 2009

suklaatartaletti ja siemenleipä ja äitee ja maijju

sitte lisäsin suklaarouhetta


Äiti ja maijju tuli kylään niin väkersin kaikkea. Suklaata on kaapit niin täynnä että torttu on jo vähän aikaa tehnyt mieli tehdä ja nyt oli syy ja valmis taikinakin jääkaapissa. Tortussa on sisällä pohjalle paahdettua sokeria, appelsiinivalkosuklaaganache ja pinnalla normi ganache. Tortussa ärsyttää kun ei ole oikeaa tartaletti rinkulaa jolla saisi hienot reunat niin nyt on tollanen rupunen.

rupusen reunan takia suklaa valuu


Tästä tuli kuva postaus kun väänsin ganachet ihan fiiliksellä ja leipä on niin tylsä ettei siitä juuri ole sanottavaa. Leipä kyllä kosti sen ja päätti olla lähes paras koskaan. Laitoin tädit myös posaamaan mun känttyjen kanssa.

käntyt ja transformerssit


nätti leipä


äiti ja täydellinen nousu


uu beibe


loppuun vielä yksi suklaa


torstai 13. elokuuta 2009

auraleipä vol. 2

leipä ja sen leipä


En juuri koskaan tee jostain syystä juustoleipää vaikka juusto on parasta. Juustoisessa leivässä juusto vaan häviää aina taikinaan ja tahtoisin palojakin sekaan niin keksin pakastaa juuston ja sekoittaa vasta lopussa sekaan. Se toimii kyllä varmaan vähän paremmin kovemmalla juustolla kun sinihomejuustolla, nyt juusto mössäytyi taikinaan ja teki siitä tosi tahmaisen. Joitain juustonpaloja sentään jäi sekaan jotka tekivät kulpia valmiiseen leipään mutta ei niissäkään juuri itse juusto maistu. Muutenkin tein taikinasta liian kovan kun laskin ensin juuston nesteeksi mutten ajatellut että se tulee vasta lopussa niin vettä on vähän verrattuna jauhoon mutta se korjaantuun laittamalla kaikki kerralla ja unohtamalla pakastukset.


aurajuustoleipä

280 g vettä
400 g vehnäjauhoa
80 g sinihomejuustoa pakastettuna muruna tai sitten ei.
80 g durum-jauhoja
12 g hiivaa
8 g suolaa

Kaikki sekaisin ja vaivataan koneella, sinihomejuustokin kannattaa laittaa heti vain ellei sitä parastettua kääri jotekin rullan sisään ja pyöritä siitä leipää. Annetaan levätä tunti ja leivotaan leiviksi joita nostetaan n. 45 min.

kuplat


aiempi vähän samallainen juustoleipä jota on nostettu liian vähän

maanantai 10. elokuuta 2009

taas quiche

pala


Taas tein samallaista tomaatti quichea kun monesti ennekin mutta tällä kertaa on ohje jonka voi laittaa tänne esille kun sitä on kyselty. Kamalasti täytetä ei tämmöisiin musta kannata laittaa, oma mieli täyte on vain pari palaa tomaattia ja yrtteijä, lisäksi vaikka vuohenjuusto on hyvä. Kovin vetisiä tai happamiakaan täytteitä ei kannata laittaa ettei munamassa eroa tai täyte ja pohja jää vetiseksi . Toisaalta tomaatti on todella vetinen ja hapankin.


quiche-pohja eli Pâte brisée
hassut tarkat mitat on alkuperäisen ohjeen pienennyksen syytä

237 g voita
277 g jauhoa
3,69 g suolaa
51 g vettä

Kaikki aineet sekoitetaan tasaiseksi massaksi ja laitetaan levähtämään mieluummin vaikka yön yli jääkaappiin. Kylmää vettä ja voita käyttämällä voi piiran tehdä hetikin. Tästä tuli todella paljon liikaa pohjamassaa, loppuun ajattelin sekoittaa huomenna vähän sokeria ja tehdä luumupiiraan.

täyte


täyte
nämä määrät tietty on piirakan koosta kiinni

munamassa
1 muna per desi rasvaista maitoa josta mieluusti osa kermaa
suolaa
pippuria
timjamia

piiraaseen
tomaattia
vähän chiliä
pikkusen uuden sipulin vartta
juustoa
sinihomajustoa

Täytteet vaan lastataan piirakkaan ja juustoa päälle, lopuksi päälle kaadetaan munamassa. Piiraan olis hyvä antaa olla kylmässä ennen paistoa. Piiras on paistunut kun se ei hylly enää heiluteltaessa.

kokonainen


perjantai 7. elokuuta 2009

läpileikkaus

Kun kerran on vuosi mennyt niin ajattelin laittaa jotain kuvia mitä ei ole tullut laitettua esille. Paljon olisi vanhoja kuvia leivonnoista mutta monet kuvat on vaan todella huonolaatusia, mutta pari näitä silti löyty.

kauraleipä.. kai


Aleksi


mangovalkosuklaaganache pötköjä


samat suklaalla, mangovalkosuklaa on paras


unikkopatonki


prinsessakakku ja valas


muumit ja repeys


tiistai 4. elokuuta 2009

auringonkukka

siinä se sitte on, yksi näteimmistä leivistä jonka olen tehnyt


Nyt osa leivänleivonta intoa oli koittaa muotoilla leipä fendu tyyliin joka on ranskaa ja meinaa jotakuinkin kai jaettua. Toiseen leipään testasin jo aiemmin hyväksi havaittua amerikkalaisen kaiser roll sämpylän tyylistä muotoilua jossa leipä repeää myös hienosti. Sitä ei havaittu hyväksi tänään ollenkaan. Itse leipä on oikein hyvä jos pitää auringonkukansimenistä koska ne maustuvat tässä tosi vahvasti ja tekevät myös vähän kermaista makua. Jostain syystä kone ei oikeen suostunut vaivaamaan ja leipä oli sisältä vähän höttöä.

Auringonkukka

300 g vettä
400 g vehnäjauhoja
50 g ruisjauhoja
50 g paahdettuja ja osittain murskattuja auringonkukansiemeniä
10 g suolaa
5 g kuivahiivaa

Kaikki vaivataan normaalisti taikinaksi ja annetaan levätä tunti.

askartelu


Tein taikinasta kaksi palloa.. toisen pötkötin paksuksi pötköksi ja keskeltä painoin littamaan pulikalla, reunat rullasin toisiinsa kiinni. Toisesa tein neliön littanan jonka kulmat taitoin keskelle ja uudet kulmat vielä kerran keskelle ja pötkötin leivän muotokseksi. Pötkötys olisi kannattanut jättää tekemättä sillä se sulki liikaa kuviota joka ei sitten revennyt enää uunissa. Kummankin nostin kuvio alaspain uunissa paistinpannnullisen kuumaa vettä kanssa noin tunnin jauhotettulla liinalla. Näistä voisin piirtää vielä hienot kuvat ja ohjeet.

toinen repesi väärin


Blogi on ollut muuten nyt jo vuoden eikä kukaan ole suuttunut vielä kaikki tietävyyteeni edes kovin paljoa. kiitoksia kävijöille ja varsinkin kommenttien jättäjille. Itse olen vähän huono seuramaan blogeja ja vielä huonompi kommentoimaan mutta kiva niitä on saada ja kiva jos saa jonkun innostumaan edes pikkusen "vakavammasta" leivonnasta.

sunnuntai 2. elokuuta 2009

mitä ihmettä

namia


Teen mun suklaista? Tuo tummenpi alkaa olemaan pahasti vanhentunutta, ei pitäisi ostaa varastoon mitään kun nuo menee niin nopeesti pilalle. Yksi vaihtoehto olisi tietty gianduja mutta sillekin pitäisi olla joku käyttökohde..

Ideaa?