Leivän teko on varmaan halvin osa-alue jos harrastaa ruokanörtteilyä ja ruuan valmistusta. Leipään voi vielä järjen rajoissa tunkea kaikkea vanhaa jämääkin. Tässä leivässä on mangopyreen loput leivoksesta ja se ylimääräinen patonkitaikina joka oli ruma. Mango ei varsinaisesti anna makua mutta kosteutta ja joskus pienen makean yllätyksen.Tästä myös tuli niin sitkeä ettei voi puhua kun alaleuka tippuu.. ja se on vai positiivista.
Uusissa leivissäni olen jättänyt aikalailla palloksi riivaksen kokonaan pois jota täällä tehdään noin joka leipään ja vain rullannut levänneet oikean kokoset taikina palat kireiksi pötköiksi. Riivaaminen tekee valmiin leivän tekstuurista tasaisen eikä suuria kuplia juuri näy, pois jättämällä olen päässyt lähemmäksi sitä mitä yritän tehdä. Ehkä joskus vielä tulee täydellinen leipä, sitte perustan sen pienen kuppilan.
Mangoleipä
150 g vettä
300 g vehnäjauhoja
250 g eilisen päivän vanhaa valkeaa takinaa
150 g mangopyrettä, joku vadelmahillo voisi olla myös aika seikkailu.
13 g suolaa
5 g hiivaa
Vaivataan taikinaksi jonka annetaan levätä tunti, keskivaiheella lepoa taikinan voi kaataa pöydälle ja taitella kasaan pinkeäksi palloksi. jaa noussut taikina kolmeen osaan ja kääri ne kireiksi lyhyiksi pötköiksi, taikinaa ei saa murjoa ettei kuplat häviä mutta ilman kireyttä se ei taas nouse oikein. Anna pökkelöiden levätä 10 minuuttia ja muotoile patongeksi, nosta 45 minuuttia. Alun 10 minuutin jälkeen pyöritä spiraaliksi ja pirskota päälle vettä ja siemeniä ja anna nousta valmiiksi.
kuplat
Ps. lisäsin tohon oikeelle palkiin linkin spoty-sitto listaan johon olen kerännyt kaikenlaista musaa mitä kuuntelen ja kuuntelin. Nyt kun katsoin listaa se sisältää hämmentävän paljon konepoppia jota ei tule niin paljoa enää kuunneltua, lisänä myös ranskalaista lällärikamaa, doo woppia 50-luvulta, modi-punkkia, reggaeta ja "kaikkee hyvää".
4 kommenttia:
Tekaisin eilen myslileipää ja siitä tuli vähän hassun makuista ja hajuista... Laitoin edellisenä iltana veden, hiivan, jauhoja ja mysliä, jossa oli rusinoita tekeytymään huoneen lämpöön. Sano sinä leipämestari, että ovatko ne rusinat alkaneet käydä vai missä vika. Ikinä en ole meinaa onnistunut tekemään yhtä pahaa leipää. :/
alkaahan ne rusinat käymään mutta sitä käytetään usein ihan apuna juuren teossa. luulen enemmänkin että myslissä oli jotain hassua. tee myslileipä käyttämällä kauroja, rusinoita ja muita juttuja muttei valmiista myslistä. Aikasempana päivän kannattaa varmaan laittaa muutenkin pelkästään jauhot, vesi ja hiivaa.
Ikinä en ole onnistunut tekemään näin hurmaavan reikäistä leipää!
Niin on kuin katselisi ranskalaisen leipäkaupan myyntipöydän herkkuja.
Tässä kuppilaa odotellessa...
Varmaan mangon ainesosat saa aikaan vaikka mitä kiehtovia kemiallisia reaktioita taikinassa. Kieltämättä kiva rakenne! Olen eksperimentoinut hyvällä menestyksellä myös jämäpersikalla.
Lähetä kommentti