tiistai 31. maaliskuuta 2009

kaksi suklaata

leonidas


En ole koskaan kai maistanut ihan vaan suklaata Leonidakselta kaiken maailman konvehteja kyllä. Tämä Pralines Leonidas dark 70% cocoa koko nimeltään oleva tummasuklaa on hassua, tosi hyvää maitosuklaaksi vaikkein sisällä tippaakaan maitoa(piti oikeen kattoa raaka-ainelistasta). Tosi kova, aika hajuton ja mauton tummaksi mutta kermainen ja olisi mahti pähkinän kanssa. Nami nami, kandee testaa varsinkin jos ei muka pidä tummasta oikeen mutta tahtoo silti koittaa.

newtree


Toinen herkku on Newtree Thym Alpha Chokolat noir omega-3 65%, suklaa pikkusilla riisikrispeillä, valkosilla pellavansiemenillä ja timjamilla. Tämäkään ei tosiaan ole kovin tumma vaan makea ja pehmeä. Paketin kun avaa se tuoksuu ihan pizzalle.. hmm.. suklaapizzaa. Pellavan siemenet on hyviä ja jänniä mutta niistä tulee inha öljyinen olo suuhun jos syö liikaa kerralla. Kerrankin kumpikin suklaa jonka ostin samalla on syömäkelposia ja oikeen hyviä.

maanantai 30. maaliskuuta 2009

vanha taikina

pitko ja pötkö


Pate fermente eli vanha taikina on ihan normalia taikinaa joka on jäänyt yli jostain vanhasta leivästä. Viime viikon patongista jätin puolet leipomatta ja säästin jääkaapiin seuraavaksi päiväksi mutten ehtinytkään tehdä sille mitään. Nyt käytin osan taikinaa nostamaan ja antamaan makua uudelle patongille joka on muuten sama kun aikasempi. Käytin vanhan taikinan samoin kun juurella olisi leiponut, jälkeenpäin luin että taikina olisi pitänyt lisätä uuteen vasta vaivauksen lopussa mutta tosi mahti leipä tästä tuli. Muutenkin pitää testata tehdä ekana päivänä löysempi starttei ja ruokkia uudella vedellä ja jauholla toisena, nythän tämä on vähän ciapatta tyyliin tehty eikä patonki. No alkavaan työhön saa tehdä sitte eväitä joka päivä eli voi testaa taas.

1. paloittelu 2. riivaus 3. littanointi 4, rullaus kireästi(kaksin käsin) 5. ja lisää samaa 6. pötkötys


patonki melkeen ilman hiivaa(wou!)

200 g vanhaa taikinaa, mieluiten aika samallaista kun tästä pitäis lopputulos tulla.
150 g vettä
300 g vehnäjauhoja
8 g suolaa

Kaikki sekaisin paitsi suola ja yön yli istumaan. Seuraavana päivänä taikina koneeseen vaivautumaan ja lopussa lisätään suola. Anna levätä noin tunti, leivo leiviksi ja nosta taas noin tunti. Paisto 200 asteessa n. 25 mintuuttia. NAUTI.

päällä on piikkejä.. ne on kivoi suussa


sunnuntai 29. maaliskuuta 2009

kettuja

marsipaaniketut, mutsikettu ja pennut oottaa faijakettua joka tulee puun takaa


kesken

keskiviikko 25. maaliskuuta 2009

patonki

heikot kuvat


Sain lahjaksi Richard Bertinetin Leipää monella tavalla. Kirjassa on vähän kummia ohjeita taikinan vaivaamiseen ja kaikki leivät tehdään parilla perustaikinalla joka on musta vähän hömppää. Mutta nättejä kuvia ja paljon kaikkea mistä saa ideoita. Hyvä kirja tämä silti on, verrattuna siihen 97% leivonta kirjoista jotka on aika roskaa.
Kirjan ihan alussa oli patonkiohje jota koitin lähinnä vaan sen takia kun tahdoin tehdä epi-leipää taas mutta kunnon taikinasta. Ohjeen taikina on hyvin löysä ja vähän hankala mutta lopputulos on oikein hyvä.

patonki
500 g vehnäjauhoja tai hiivaleipäjauhoja
350 g vettä
10 g hiivaa
10 g suolaa

Kaikki koneella hyväksi, taikina on niin löysää että siitä on vähän hankala nähdä millon valmis. Anna taikinan levätä tunti ja muotoile patongeiksi(tähän pitäis tehä joku kuvasarja). Nosta noin tunti, ripota jauhoja siivillällä leipien päälle ja viillä tai leikkaa epiksi.

nousemassa liinan tukemana

Itse nykyään hieron muotoiltujen leipien päälle jauhon ennen nostoa, sillä niin tulee sellanen rupusemman mutta komeamman näkönen pinta. Tällä kertaa myös nostin vähän hienostellen liinan päällä joka on leipien reunoista nostettu tukemaan leipiä se auttaa leipää nousemaan vain ylöspäin. Paisto 250 asteisessa uunissa jonka lämpö lasketaan 220 kun leivät laitetaan uuniin.

rapea ja pehmeä

maanantai 23. maaliskuuta 2009

melkeen ruisleipä

kalpeat neidot rannalla


Ruisjuurenmöhkäle on vähän poltellut pakastimessa ja nyt oli pelkästää ruisjauhoa kaapit täynnä niin tein pari leipää. Ruisjauho vaan oli suruksi sihtijauhoja jonka syystä leipä on vähän haalakan värinen ja ankeahko ulkomuodoltaan. Mutta ihan sama, pilasin ruislaivän muutenkin hiivalla ja grahamilla. Muita aineita lisäsin lähinnä siksi että ihan "aito" ei mulla oikeen meinaa onnistua ja teen mieluummin hyvän onnistuneen leivän kun yritän kansallisikonia jolla katkoo hampaat(vaikka taisi se viimeksi onnistua).

grahamruislimpuke yksi normi tai kaksi pikkusta

1. päivä
200 g vettä
200 g ruisjauhoa

Nämä sekasin ja lämpimähköön paikkaan istumaan yön yli. Itse lisäsin myös pikkumöykyn aikasempaa tahdasta[Lat. massa: tahdas, taikina, kokkare, möhkäle; ainemäärä, massa.] sekaan.

2. päivä
200 g vettä
150 g ruisjauhoa
100 g grahamjauhoja
10 g hiivaa
10 g suolaa

jos tahtoo oikeamman ruisleivan niin; 200 g vettä, 200 g ruisjauhoa, 10 g suolaa.

Aikaisemman päivän taikina on muuttunut moussemaiseksi massaksi jos kaikki on käynyt hyvin jos ei niin hiiva ja graham tässä pelastaa. Sekota eiliseen ruisjauhot ja vesi, ota pikku pala pakastimeen seuraavaa kertaa varten, n. 50 g. Lisää loput ja pyöritä koneessa kymmenisen minuuttia. Anna nousta pari tuntia ja muotoile leivät reilun jauhomäärän kanssa, anna nousta noin tunti. Laita leivät 260 asteiseen uuniin ja pudota lämpöä 5 minuutin päästä 220 asteeseen suurin piirtein. Paista noin 40 minuuttia, kun leivät vaikuttaa valmiilta paista vielä lisää.

lähis

pistaasikonvehti

twingle twingle


Tummalla suklaaganachella ja pistaasipraliinilla täytetty herkku konvehti. Pistaasikama on muuten sama kun aikasempi hasselpähkina herkku mutta murjottu ihan pieneksi veitsellä ja lisätty ganacheen. Lisäksi suolaa on enemmän kun rippu, pähkinäyllätykset suklaassa maistuvat selkeästi suolaiselta. Valmiin täytten kaadoin vuokaan jonka pohjalla oli leivinpaperi ja annoin jähmettyä, leikkasin paloiksi ja ja dippasin suklaaseen. Osaan tuli päälle tähtitransferi ja toisiin pistaasi.
Jotkut vaihe kuvat olisi ollut kivoja muttei niitä muista tekiessä ottaa. Seuraavaksi sama mutta mangolla ja passionhedelmällä.

monta


torstai 19. maaliskuuta 2009

pinjansiemenleipä

lätty


Siemenet ja pähkinät on parasta herkkua ja tänään on vuorossa pinjansiemen. Suoraan ohjeeseen:

300 g vettä
200 g vehnäjauhoja (350 parempi)
50 g grahamjauhoja
150 g durum jauhoja (50 parempi)
30 g oliiviöljyä
20 g osittain murskattua pinjansiementä.. enemmän olisi ollut parempi
15 g hiiva
10 g suolaa

Kaikki sekasin ja koneeseen pyörimään. Taikinasta tulee kamalan löysä niin ettei sitä voi ollenkan tehdä käsin.. osittain siksi että vehnäjauho loppui kesken. Jos jauhot olisi riitänyt olisin laitanut 50 g durumia ja loput normi vehnää, olisi varmaan noussutkin paremmin. Annoin taikinan levätä noin puoli tuntia ja leivoin joksikin jotka muistuttavat jyviä, nostin niitä tunnin.
Päälle vedin tollaset suorat villisianpentu viillot(virallinen leipätieteelinen termi) ja lopputulos näyttää kaakaopavulta, hyvä homma. 200c puolisen tuntia paistoa.

eroottissävytteinen leipäsarja jatkuu

keskiviikko 18. maaliskuuta 2009

jugurttikauraleipä

ötökkäleipä


Pitkästä aikaa leipää. Ja ekaa kertaa onnistuin nostamaan sitä ehkä liikaa, ei se lässähtänyt muttei juuri uunissankaan noussut. Osa leivän nesteestä on jugurttia joka antaa hauskan pistävän maun ihan kun olisi hapanjuureen tehty. Jugurtin pitäisi auttaa myös hiivaa nostatuksessa mutta en löydä mistään merkintää asiasta. Ja kerrankin leipä jota ei pidä pitää yön yli.. vaikka parempi varmasti tulisi. Mene tähän silti monta tuntia.

200 g vettä
100 g juguttia
100 g kaurahiutaleita
80 g hiivaleipä jauhoa
15 g hiivaa

Nämä yhteen ja periaatteessa niin pitkään että kaurat imevät veden mutta pidempi parempi.

250 g vehnäjauhoa
20 g voita
10 g suolaa

Lisää jauho puuroon ja vaivaa sitkoiseksi, tässä on niin paljon kauraa että se kestää pitkään. Lähes valmiiseen taikinaan lisää voi ja suola. Anna valmiin taikinan istua vaikka mikrossa kulhossa tunti ja leikkaa kahteen osaan ja muotoile leiviksi. Tässä kohtaa ehkä ylinostin leivät koska nostasin leipiä uunissa jossa oli lämmintä vettä pannulla, ja melkeen valmiina laitoin lisää kuumaa vettä ja leivät innostuivat nousemaan oikein kunnolla. Noin tunnin nostamisen jälkeen paista 200 astessa n. 30 minuttia. Pinta saa tosiaan paistua tummaksi, pikkasen jopa palanut jauhotus jauho pinnalla antaa hurjasti makua.

leipäpornoa

tiistai 17. maaliskuuta 2009

päivän namu

ou beibe


Päivän namu on tummalla suklaakuorella peitetty hasselpähkinä brittle(mikä lie suomeksi). Ekaa kertaa suklaan temperointi meni osassa karkkeja täysin poskelleen ja paremmissakin aika kauhean näköset rasvaviirut pinnassa. Mutta on ne vaan maukkaita silti.

lainaten itseäni "paremmissakin aika kauhean näköset rasvaviirut pinnassa"


Ohje pähkinäherkkuun sisällä menee näin, hyvin pieni määrä:
80 g sokeria
80 g vettä
50 g hassel tai muita pähkinöitä
rippu suolaa
kulma voita

Laita sokeri, suola ja vesi kiehumaan ja ja murjo pähkinät pienemmäksi sillä aikaa. Veden haihduttua sokeri alkaa sulamaan ja ottamaan väriä, kun sokeri on hyvän ruskeaa laita pähkinät ja voi sekaan ja sekota puuhaarukalla. Kaada heti massa leivinpaperille JOKA ei ole äitin hienolla perintö pöytäliinalla koska tämä mössö on oikeen tosi kuumaa. Sokerin kanssa saa olla tarkkana koska se alkaa ruskettumaan yhtäkkiä ja palaa heti sen jälkeen. Leikkaa kovettunut sokeripähkinähomma sopiviksi paloiksi ja muista imeskellä puuhaarukkaa. Palat voi syödä heti tai säästää ja dipata vielä suklaaseen.

Suklaan dippaukseen tarvisee astian jossa on temperoitua suklaata mieluummin liikaa kun liian vähän ja ohut piikkisen haarukan. Haarukan tillalla on tietty parempi hommaan tehty erityislaite joita myy esim. erinäiset nettikaupat. Suklaaseen dipattua palaa koputellaan ihan kunnolla astian reunaan että kaikki ylimäärä ja kuplat lähtevät(katsoo figuurin kohdan 1.), lopuksi pohjan liika suklaat pyyhitaan purkin reunaan(2.).
Kaaviokuva ei ole auttamassa ketään tai selventämässä asioita mitenkään, lähinnä vain ilahduttamassa minua. Ylijäämä suklaan voi antaa kovettua astiaan ja käyttää tulevaisuudessa uudestaan.

maanantai 16. maaliskuuta 2009

mendiant blanc

laatat


Eli valkosuklaa läpystä pähkinöillä ja kuivatuilla hedelmillä ja kaikella mikä tulee mieleen. Tässä versiossa rusina, pistaasi, pähkinä ja pinjansiemen. Näillä voi hurmata ihmiset ja itsensä koska läpykät on helppo tehdä ja todella näyttäviä.. kunhan onnistuu temperoinnissa tietty.
Sula suklaa vain kaadetaan pöydällä olevalle leivinpaperille ja hakataan pöytää vähän nyrkeillä että suklaa leviää nätisti ja kuplat lähtevät pois. Pähkinät pitää laittaa aika nopesti että läpysköjen pinta pysyy sileänä ja hyvänä. Valmiita suklaita EI LAITETA JÄÄHTYMÄÄN JÄÄKAAPPIIN vaikka niin lukee joka toisessa ohjeessa vaan annetaan olla vaikka yön yli pöydällä jähmettymässä.

sunnuntai 15. maaliskuuta 2009

jugurttimustikkapiirakka

eka pala


Tein vihdoin jugurtimarjapiirakkaa jonka idean sain Chokochillistä. Ohjetta en mitenkään seurannut tai kai edes lukenut mutta jugurtti ja mustikka vaan tuntu niin hyvälle idealle että piti tehdä. En laittanut soija-jugurttia niin kuin ohjeessa, musta kaikki tollanen muka-tuote joka on tehty soijasta maistuu aina ihan hernekeitolle. Soija kiitos soijana, papuna tai tofuna mulle.
pohjana on itse asiassa aikasemman tekstin eka versio suolatikkutaikinasta josta tuli ihan liian murenevaa ja piirakkamaista. Tikkutaikina oli vettä, öljyä ja durumvehnää ja kun huomasin sen olevan huono oikeaan tarkoitukseen lisäsin vielä sokeria ja mantelijauhoa.
Jugurttimassassa on kahvifiltterissä valutettua ingmannin luonnonjugurttia, sokeria, sitruunamehua ja pari lusikkaa vaniljakreemijauhetta. Täytettä olisi saanut olla vaikka melkeen puolet enemmän muuten tämä oli mahti hyvää, silkkisen pehmeää eikä olenkaan kirpeää.

kaikki palat itselle

tiistai 10. maaliskuuta 2009

suolatikku

seesamiherkku


Ylimuuli kysyi aikasemmassa postissa että onko suolatikkujen reseptiä niin ajattelin koittaa tehä jotain vastaavaa. Taffelin tuote seloste sanoo että:

Vehnäjauho, kasvirasva, kovetettu kasvirasva, suola, sokeri, mallasuute, seesami, hiiva, happamuudensäätöaine E524, nostatusaineet E503, E500 ja E450, maitojauhe.

Eli keksin ohjeen; vettä, öljyä, voita, vehnäjauhoa, hiivaa, suolaa ja sokeria sekotetaan niin paljon yhteen että asia muistuttaa jotain mistä voisi tulla Suolatikku(taDaa!). Paljon rasvaa, pikkusen vettä, taikina muistutti kädessä lähinnä pullapitko taikinaa. Olisi kaivannut tuon maitojauheen. Paistoin 250c jonka laskin suoraan 150c kun laitoin tikkuset uuniin.

Lopputulos oli herkullinen grissini joka ei muistuttanut kun ehkä muodoltaa suolatikkua. Olisimpa punnannut niin voisi tehdä uudestaan.

näistä voi myös rakentaa komeita 3d-taideteoksia

maanantai 9. maaliskuuta 2009

suklaasuolatikut

nom nom nomiti nom


On pitänyt tehdä suklaata taas jo vähän aikaa ja just tätä suolatikku juttua. Amerikalaiset monet firmat tekee suklaa prezeleitä josta suoraan keksin idean. Parit konvehdin kuoretkin tein samalla ihan testimielessä, niihinkin tulee suolatikkua mutta muruna ganacheen.
Tikut ja makeahko tummasuklaa menee yhteen järkyttävän hyvin, rapean makean suolasta. Seuraavaksi varmaan kastan tempperoituun suklaaseen sipsejä, porkkanoita ja katkapuja(yh).

tekoa

sunnuntai 8. maaliskuuta 2009

perunasämpylä

pottu-jumpula


Perunasämpylää ei ole tullut tehtyä aikaan, se on jotenkin hankalaa kun lähikaupassa ei ole perunahiutaleita ja asia ei tule vaan mieleen kaupassa. Mutta nyt tein ihan elävistä perunoista keittämällä ja muussaamalla ne.
Taikinasta johon lisää perunaa tulee tosi kummalisen tuntunen, tahmainen ja tosi kostea vaikka kuinka lisäisi jauhoa. Pitää vaan käyttää leivonnassa paljon jauhoja ettei taikina tartu joka paikkaan, liika jauho kun tekee koppuran leivän.

Pottusämpylä

1. päivä
100 g vettä
250 g perunaa murjottuna, punnasin eka 300 mutta niin paljon meni hukkaan että määrä laski.
100 g vehnäjauhoja
1/3 pussi kuivahiivaa

Kaikki sekoitetaan puuroksi, jos perunat on selvästi kuumia niin älä laita hiiva heti.

2. päivä
eiliseen puuroon:
300 g vehnäjauhoja
15 g voita
10 g suolaa

Puuro ja jauhot vaivataan taikinaksi, melkeen valmiiseen taikinaa lisätään pienitty voi ja suola, pulla tyylin. Taikinan annetaan levätä tunti ja leivotaan nättejä pötkylöitä joiden annetaan nousta noin tunti. Paistetaan 225c 20 minuuttia tai kun on valmis, noita mun sämpylöitä olisi saanut pastaa vielä jonkin aikaa tai vähän matalammalla lämmöllä.

muheva sisältä

keskiviikko 4. maaliskuuta 2009

fougasse kahteen tapaan

Basilikapastaa tomaatilla ja palaneella leivällä


Tein vanhalla kunnon ohjeella leipää tieteellisessä testausmielessä joka muuttui vahingossa vielä tieteellisemmäksi testaamiseksi. Neljä leipää ei mahtunutkaan pellille niin päätin yhden paistaa öljyssä pannulla. Hyvä tuli ja ihmeen erilainen, vähän kun kärähtänyt älyttömän sitkeä lihis ilman sit lihistä. Pannulla paistaessa vaan pitää kattoa ettei öljy lopu kokonaan pannulta tai leipä palaa heti ja tietysti paistettava pitää olla ohuehko, tai kuution muotoinen. Mahti herkkuja kumpikin leipä kastaa tuon pastan tomaattikastikeeseen jossa on pelkästään pari lusikkaa tomaatti pyrettä, kermaa, vettä ja salviaa.

uuniversio lehdistä


maanantai 2. maaliskuuta 2009

hapanjuuri-ohra-patonki

eppy darling!


Jääkaapissani lepäävä hapanjuuri saisi mielenkiintoisella hajullaan kovimmankin kallion densan haisemaan kukkakedolta ja se on niin hapan että tuntee kiilteen sulavan hampaistaan kun maistaa sitä. Mönjä tuntuu muutenkin sisältävän alkoholia hiukan enemmän kun normi pullo valkkaria alkossa.
Ajattelin siis tehdä tällä kertaa hapanjuureen ohraleivän kun en tota ohraa saa mihinkään käytettyä kuitenkaan enkä jaksa syödä rieskaa joka päivä. Leivän leikkasin tollalailla nätiksi pitkomaiseksi pain d'epi tyyliseksi, mutta noustuaan lopputulos näyttää aika pullamaiselta. Lähes samalla leikkaustavalla voi myös tehdä hienoja pullapitkoja.

Näi se sit menee:

1. päivä
200 g vettä
150 g hiivaleipäjauhoa
100 g hapanjuurta.. joka on suurin piirtein 1/2 vettä, 1/2 vehnäjauhoja ja 100% rakkautta
50 g ohrajouhoa

Kaikki sekasin.

2. päivä
200 g hiivaleipäjauhoja
20 g öljyä
10 g suolaa
5 g kuivahiiva

Tehdään normaalista kuin leipä; sitkon vaivaus taikinaan, taikinan lepo noin 2 tuntia, askartelu leiväksi, nosto noin tunti, paisto 200c päälle puolituntia. Tänään ei jaksa tätä kohtaa kirjoittaa niin tarkasti.