keskiviikko 18. maaliskuuta 2009

jugurttikauraleipä

ötökkäleipä


Pitkästä aikaa leipää. Ja ekaa kertaa onnistuin nostamaan sitä ehkä liikaa, ei se lässähtänyt muttei juuri uunissankaan noussut. Osa leivän nesteestä on jugurttia joka antaa hauskan pistävän maun ihan kun olisi hapanjuureen tehty. Jugurtin pitäisi auttaa myös hiivaa nostatuksessa mutta en löydä mistään merkintää asiasta. Ja kerrankin leipä jota ei pidä pitää yön yli.. vaikka parempi varmasti tulisi. Mene tähän silti monta tuntia.

200 g vettä
100 g juguttia
100 g kaurahiutaleita
80 g hiivaleipä jauhoa
15 g hiivaa

Nämä yhteen ja periaatteessa niin pitkään että kaurat imevät veden mutta pidempi parempi.

250 g vehnäjauhoa
20 g voita
10 g suolaa

Lisää jauho puuroon ja vaivaa sitkoiseksi, tässä on niin paljon kauraa että se kestää pitkään. Lähes valmiiseen taikinaan lisää voi ja suola. Anna valmiin taikinan istua vaikka mikrossa kulhossa tunti ja leikkaa kahteen osaan ja muotoile leiviksi. Tässä kohtaa ehkä ylinostin leivät koska nostasin leipiä uunissa jossa oli lämmintä vettä pannulla, ja melkeen valmiina laitoin lisää kuumaa vettä ja leivät innostuivat nousemaan oikein kunnolla. Noin tunnin nostamisen jälkeen paista 200 astessa n. 30 minuttia. Pinta saa tosiaan paistua tummaksi, pikkasen jopa palanut jauhotus jauho pinnalla antaa hurjasti makua.

leipäpornoa

5 kommenttia:

Elsa kirjoitti...

joskus voisit blogata kui tollasii pintoja saadaan!

aleksi kirjoitti...

ajattelin lähinnä tehä sellasen ihan porno bloggauksen pelkillä lähikuvilla..
ja en tiiä miten ne tehään.. se on se oikea ote :D

Irkku kirjoitti...

Taas niin kauniita...

katri kirjoitti...

Jos hiiva on tärkeä maitohappobakteereille, ovat nämä puolestaan korvaamattomia hiivalle. Candida milleri (leivinhiiva) ei yksinään pysty kilpailemaan muiden hiivojen kanssa. Maitohappobakteereilla sen sijaan on monta keinoa taistella elintilastaan. Leipätaikinassa ne valtaavat tilaa tuottamalla ympäristöönsä maito- ja etikkahappoa sekä muita mikrobien kasvua hidastavia tekijöitä. Candida milleri hyötyy näistä maitohappobakteerien kilpailukeinosista, sillä se kestää maitohappojen tuottamia yhdisteitä muita mikrobeja paremmin.
(anu hopia)

siinä sulle hiivasta ja maitohapoista..

aleksi kirjoitti...

tuon voisin läimästä postaukseksi..