maanantai 30. maaliskuuta 2009

vanha taikina

pitko ja pötkö


Pate fermente eli vanha taikina on ihan normalia taikinaa joka on jäänyt yli jostain vanhasta leivästä. Viime viikon patongista jätin puolet leipomatta ja säästin jääkaapiin seuraavaksi päiväksi mutten ehtinytkään tehdä sille mitään. Nyt käytin osan taikinaa nostamaan ja antamaan makua uudelle patongille joka on muuten sama kun aikasempi. Käytin vanhan taikinan samoin kun juurella olisi leiponut, jälkeenpäin luin että taikina olisi pitänyt lisätä uuteen vasta vaivauksen lopussa mutta tosi mahti leipä tästä tuli. Muutenkin pitää testata tehdä ekana päivänä löysempi starttei ja ruokkia uudella vedellä ja jauholla toisena, nythän tämä on vähän ciapatta tyyliin tehty eikä patonki. No alkavaan työhön saa tehdä sitte eväitä joka päivä eli voi testaa taas.

1. paloittelu 2. riivaus 3. littanointi 4, rullaus kireästi(kaksin käsin) 5. ja lisää samaa 6. pötkötys


patonki melkeen ilman hiivaa(wou!)

200 g vanhaa taikinaa, mieluiten aika samallaista kun tästä pitäis lopputulos tulla.
150 g vettä
300 g vehnäjauhoja
8 g suolaa

Kaikki sekaisin paitsi suola ja yön yli istumaan. Seuraavana päivänä taikina koneeseen vaivautumaan ja lopussa lisätään suola. Anna levätä noin tunti, leivo leiviksi ja nosta taas noin tunti. Paisto 200 asteessa n. 25 mintuuttia. NAUTI.

päällä on piikkejä.. ne on kivoi suussa


4 kommenttia:

Nelle kirjoitti...

hienot työohjeet! uskon että moni arvostaa näitä :)

Jael kirjoitti...

Varmaan tosi hyvää,vanhasta taikinasta kuulemma tulee enemmän makua..Kiitos hyvistä ohjeista!

Elsa kirjoitti...

onks noi sun kuvien reunat ollut aina yhtä paksulla ja vaaleensinisellä? Mua pelottaa tollanen vanha, eiks siinä oo salmonellaa tms?

aleksi kirjoitti...

nelle: jos ois jokun muun saanut kuvaamaan niin sitte ohjeesta saisi paremin selkoa..

elsa: aina on ollut reunat.. muuttelin tota koodia vähän että se laittaa kaikiin kuviin aina. eikä ole salmonellaa :) siinä on niin paljon leivän kaikkia bakteeeja ja muuta ettei tuo ees oikeen homehdu